Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A tájékoztatásban is talált hibát az ombudsman

Már abban sincs egységes álláspont az ügyben érintett szervek között, hogy a kérdéses ingatlan, ahol az út épült, milyen jellegű közterület.

Pándy Katalin az Ady Endre úton él, ő az az asszony, akinek háza mellett utat épített az önkormányzat, hogy a patak partján kialakított játszóteret meg lehessen közelíteni.

A beruházás ellen aláírásgyűjtéssel is tiltakoztak, de többek között Pándy Katalin volt az, aki minden lehetséges fórumot kihasznált, hogy érdeksérelmét orvosoltassa. A Kisalföld is többször foglalkozott ügyével; éveken keresztül bérelte a várostól a kertet, ahol az útépítés miatt fákat vágtak ki, kerítést, bár ígéretet kapott rá, nem építettek, s véleménye szerint ingatlana is vesztett értékéből.

Ami a legjobban bántotta, hogy a tervezett beruházásról előzetesen nem kapott tájékoztatást sem ő, sem pedig a környéken lakók, s az építkezés során sem tekintették olyan partnernek, akivel egyeztetni kellene, mi történik az ablaka alatt...

Az alapvető jogok biztosa alaposan körüljárta a panaszt, húszoldalas jelentésében tájékoztatta az önkormányzatot is. Dr. Székely László ombudsman megállapította, már abban sincs egységes álláspont az ügyben érintett szervek között, hogy a kérdéses ingatlan, ahol az út épült, milyen jellegű közterület. Sopron jegyzője és a közlekedési hatóságok szerint út, az ingatlanügyi hatóság szerint viszont nem.

Az út, ami a játszótérhez vezet, több környékbeli szerint felesleges volt. Az ombudsmanhoz két panasz is érkezett. Fotó: Magasi
Az út, ami a játszótérhez vezet, több környékbeli szerint felesleges volt. Az ombudsmanhoz két panasz is érkezett. Fotó: Magasi


Márpedig a hatósági eljárásokban az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett adatokat kell irányadónak tekinteni. A jelentés megállapította, hogy a járdaépítés kapcsán a közlekedési hatósági eljárás elmaradása a panaszosok tisztességes hatósági eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogával összefüggő visszásságokat okozott.

Tévesnek találta a biztos azt az álláspontot is, hogy a fakivágáshoz nem kellett engedély. Az önkormányzatnak mint beruházónak ehhez engedélyt kellett volna kérnie – a jegyzőtől. (Nyilván minden további nélkül meg is kapta volna.)

Elégtelennek ítélte az ombudsman a környéken élők tájékoztatását is, bár erről nem az önkormányzat tehet. Dr. Székely László szerint nem életszerű az a jogszabályi előírás, amely megengedi, hogy a lakosságot érintő változásokról hirdetőtáblán adjanak a hatóságok tájékoztatást, esetenként még csak nem is az érintettek lakóterületén.

– Mindvégig a közösség érdekét tartottuk szem előtt. A város, a soproni emberek tulajdonában álló közterületen a város pénzéből játszóteret építettünk a gyerekeknek. A játszótér megközelítését az Ady Endre út és a Bánfalvi út felől szintén közterületen biztosítottuk. A játszótér hiányt pótolt – reagált az ombudsmani vizsgálatra Szalai Viktor, a városháza sajtófőnöke.
Ez azonban nem vigasz a panaszosoknak...
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költöznek a szakrendelések a soproni gyógyközpontban

A rendelési időpontok nem változnak, a betegeket továbbra is beutalóval, előjegyzés alapján… Tovább olvasom