Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A szabin nők elrablása: Két kacagás közt egy gondolat

Sopron - Kellér–Horváth–Szenes a szerzőtrió. Huszti Péter a rendező. A főbb szerepekben Mikó István, Laklóth Aladár, Keresztes Ildikó. Mi történhet? A siker Sopronban szinte garantált. A szabin nők elrablásával évadnyitó premier volt a Petőfiben.
A Petőfi Színház vezetése megint biztosra ment. Zenés bohózattal nagyot nem lehet bukni Sopronban. És ha a Kellér–Horváth–Szenes trió jegyzi a darabot, még kevésbé. Huszti Péter rendezése csak javíthat az alaphelyzeten, ahogy a szereposztás is. A számítás bevált: A szabin nők elrablása jó indítása az évadnak, egyestés, felhőtlen szórakozás. Sőt. Laklóth Aladárnak (no és persze a rendezésnek) köszönhetően a nevetés egyébként hamar múló hatása alól szabadultan még haza is viszünk valamit az élményből. Ahogy azt Huszti Péter, a színház művészeti vezetője évadköszöntőjében remélte: talán minden bemutató után többek leszünk kicsit.

 A szabin nők elrablásával évadnyitó premier volt a Petőfiben. Fotó: Magasi
A szabin nők elrablásával évadnyitó premier volt a Petőfiben. Fotó: Magasi


Poénvadász csapdájában
A szabin nők elrablása tipikus bohózat. Az első felvonásban alaposan összekeverik a szálakat, hogy aztán a másodikban a félreértések tisztázása után egymás keblére omolhassanak a történések során sorra megorroló szereplők. Közben fülbemászó dallamok, szórakoztató tánc, kacagtató helyzetek, nevetséges karakterek megjelenése fokozzák a hangulatot. Persze hogy mit meddig lehet fokozni, az kérdés. A tévedés és túlzás lehetőségét még egy jól bevált bohózat is magában hordozza. A soproni premier – bár közel merészkedett a határhoz – elkerülte a poénvadász megoldások csapdáját.

Mikó-imádatban
Egy ilyen népszerű darab tehát majdnem biztos siker. A szereposztással a helyzet csak fokozódik. Mikó István ha csak megszólal Sopronban, már imádják – ráadásul szokott formáját hozva még játszik is a tapsért. Keresztes Ildikót is nehéz elképzelni úgy, mint aki rosszul formál meg egy falusi cselédlányt. Bencze Ilona, Teremi Trixi, Hűvösvölgyi Ildikó, Vásári Mónika, Bozsó József szinte „adják magukat" a szerephez. Meglepő választás volt viszont Laklóth Aladárra osztani Bányai Márton szerepét. De telitalálat. A kispolgári létbe belesavanyodott tanár meggörbült, a mások akaratába beletörődött alakja tökéletesen megformált és előadott karakterével szinte kirítt a bohózatból. Két kacagás között egy kis dráma. Hogy legyen mit hazavinni gondolkodni is.

Új kedvenc lett
Kiss Zoltán nagy kedvenc lesz Sopronban (ha még esetleg nem az máris). Eddig is megszokhattuk, hogy bármilyen szerepet ráoszthatnak, megállja a helyét, sőt, humorát már tavaly is többször megcsillanthatta, ezúttal ő az első számú, a fő nevettető. Még színésztársai is élvezték a poénjait, hát még a nézők. Egyébként ez volt a legjobb a premier estéjében: mindenki jól érezte magát.

Olvasóink írták

 • 8. Pussz 2008. szeptember 25. 00:08
  „Szerintem remek volt!
  Aki pedig csak állandóan fanyalog, és kritizál, az rendszerint nem is jár színházba. Inkább a számítógép előtt tölti az idejét. Mi pedig színházba járunk. Ez nem is baj, így van rendjén. Viszont csak arról mondjon véleményt, amit ő maga látott, és nem az újságban olvasott kritika után ítéljen meg. Bár az is igaz, hogy egy újságot elolvasni olcsóbb mint színházjegyet vanni. Csak hát az élmény!”
 • 7. Gáspár 2008. szeptember 24. 23:20
  „Miért csak többségében olyanok szólnak hozzá akik nem is járnak színházba? Én a premierbérletben láttam az előadást, s bizony nem volt időm azon gondolkodni, hogy a kollégám hétfőn megint milyen szemétséget talál ki ellenem, hogy a főnököm csak engem akar kiborítani egész nap ( mert úgy gondolja, hogy ő az erősebb) igen: nem volt időm a rosszra gondolni, mert egész este nevettem. Önfeledten, boldogan. A szünetben csak mosolygó arcokat láttam, s azt se bántam, hogy hazafelé eláztam az esőben. Vidám voltam, s minden könnyebbnek tűnt ezen az estén. Ha jól gondolom, ez volt a célja a társulatnak. Köszönöm nekik!”
 • 6. Jean 2008. szeptember 24. 19:20
  „Vasárnap este a Jászai-bérlet adta keretek között remekül szórakoztam, Az ilyen darabok adják meg a lehetőségét annak, hogy az ember a búját-baját feledve egyszerüen jól érezze magát. Köszönöm.”
 • 5. SAmu 2008. szeptember 23. 11:05
  „Kedves fma! Mivel oly szépen kértél, előástam. Íme: A Színház júliusi számában olvasható a 23. oldalon: "Már maga a darabválasztás is furcsa.... Tény, hogy Csurka a közelmúlt jelentős drámaírója.... Esetleg a Házmestersirató is megérne egy próbát. Ám a Döglött aknák nem mély összetett darab népszerűségét humora mellett nyilvánvaló politikai pikantériája adta.Ennél azonban mi sem gyorsabban avul a színházban.... A Soproni Petőfi Színház előadása azonban nem azért szomorú, mert bizonyítékát adja a mű életképtelen voltának, hanem mert Cseke P. rendezése a kihűlt poénok helyére a legolcsóbb kabaréhumort helyezi. Az előadás alaphangját az adja meg, hogy Koncz G. alig léoitező haját fésülgeti... Csekének nagyjából hasonló poénok jutnak az eszébe mindvégig, a színészeket pedig hagyja szabadon ripizni. Ám nehezen hihető, hogy ez a színházi ízlés, mely ezt a bemutatót létrehozta, valamilyen alapvetően mást ad majd.... Mivel ez.... közönsésiker, lehet a publikum igényeire hivatkozni... A szétvert vidéki műhelyek helyén csak szólamokban nő a népszínház, ...(gyakrabban) rosszul kivitelezett kommerciális produktumok bújnak ki a romok aló."
  A Magyar Fórum szept. 18-i számában Csurka sértődött cikke olvasható, mert a ziherhájttűs a bérletes meghirdetés után eltüntette a Házmestersiratót, anyagi okora hivatkozva, (noha a jelmezigénye a turkáló kilós boltokból beszerezhetŐ). Ezt a cikket már Te olvasd el eredetiben. Üdv:. SAmu”
 • 4. kalus 2008. szeptember 22. 23:57
  „Egyrészt ez nem jó cikk. Másrészt nem is pozitív kicsengésű.

  Bővebben: aki elkövette, az negatív kicsengésűnek szánta, de (amint a színház beírása is bizonyítja) ez nem sikerült neki. Euzért nem jó a cikk, meg azért, mert se nem szinikritika, se nem recenzió, hanem olyan hozzá nem értő okoskodás.

  És nem pozitív kicsengésű, mert nem is nagyon lehet az.”
 • 3. fma 2008. szeptember 22. 17:50
  „SAmu, lécci idézz! Én kiváncsi lennék rá! Köszi!”
 • 2. színház 2008. szeptember 22. 09:22
  „Szerintem ez jó cikk volt és pozitív kicsengésű.”
 • 1. SAmu 2008. szeptember 22. 08:52
  „Hogy lehet, hogy a Szakma ezt a Kisalföldben nagyon elismert, sikeres színházat soha nem díjazza, sőt lesújtó kritikák jelennek meg a Színház című folyóiratban ? (lásd: legutóbb recenzió a Döglött aknákról). Idézzem, mit írnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térítés nélkül írják a pályázatokat

Lövői mikrotérség - A lövői szolgáltató központ ingyenesen készíti el a pályázatokat a környező… Tovább olvasom