Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

A Liszt-központban lesz a tánciskola

Idén mind a tánciskolai foglalkozásokat, mind a koszorúcskákat a Liszt-központban tartják.

Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron kulturális igazgatója részletezte: hazánkban Sopron őrzi egyedül a középiskolai tánciskolák szép hagyományát, így a diákok évről évre elsajátíthatják a társastáncok alapjait.

A Pro Kultúra intézmény keretében hosszú évek óta Németh József helyi táncpedagógus irányításával zajlanak az órák: a fiatalok megtanulják a klasszikus szalontáncokat – az angol- és bécsi keringőt, a tangót, a csacsacsát, a csárdás alaplépéseit – és a társas viselkedés illemszabályait. A két hónapig tartó foglalkozásokat Pandur Antal zongorajátéka kíséri.

A tánciskolák záróakkordja a koszorúcska, amely a fiatalok első bálja is egyben. Ekkor adnak számot tánctudásukról a növendékek a szülők, rokonok előtt. Idén szeptember végén kezdődnek a tánciskolák, majd november-decemberben rendeznek koszorúcskákat.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. zoltee 2011. szeptember 22. 00:06
  „Adeleida: ebben az esetben elnézést, idézőjel nélkül nekem elég konkrétan hangzott. Ettől független a "kirohanásom" továbbra is szól mindazoknak, akik komolyan így gondolkodnak...”
 • 22. Adeleida 2011. szeptember 21. 22:00
  „Kedves Barka!

  Biztos még él az emberekben az a sok szép emlék és ez okozhatta a tévedést a tájékoztatóval kapcsolatban.:)

  Orfeusz!

  Nyugalom! Senki nem támadta a főnököt.”
 • 21. Adeleida 2011. szeptember 21. 21:06
  „Kedves Zoltee!

  Elnézést kérek ha félreértésre adtam okot. Sem a soproni diákokat, sem az őket nevelőket nem bíráltam.
  A hozzászólásom nem nekik és nem róluk szólt.
  Valóban... Az idézőjelet szándékosan hagytam le, de biztos vagyok benne, hogy páran így is értik.
  Ha ezek után valaki vitába szállna velem, akkor az illető bizonyára nem a címben szereplő intézményben dolgozik és így nem is fogja érteni, vagy ott "dolgozik" és akkor nem is akarja érteni.”
 • 20. zoltee 2011. szeptember 20. 20:36
  „mediator: nem érzem, hogy lesre futottam, ezt csak a 7.-eske tudja megmondani. Várom a nyilatkozatát. Ettől független minden szót, amit írtam, komolyan gondolok, és tudom sajnos nagyon jól, hogy sokan gondolkodnak (nem ironikusan) így. És ez bizony nagyon szomorú... és ezek ellen a gondolatok ellen minden fórumon igyekszem közdeni! Ez nem gőz, ez a keserű tapasztalat...”
 • 19. blanyiza 2011. szeptember 20. 16:30
  „Szerintem ha a diákokban bíznak, akkor mi is úgy állunk a dolgokhoz, hogy bizalmat kaptunk. Csak akkor tanulja meg valaki, hogy mi a felelősség, ha egyszer már bíztak rá valamit. És igen, az ember esendő és lehet, hogy elszúr valamit egyszer, de tanul a hibáiból és lehet, hogy elszúrja még egyszer. De hiszem, hogy harmadszorra nem fogja.
  Voltam már a Lisztben gyermekrendezvényen, bonyolítottam is le segítőként ilyet és valóban: a gyerekek futkostak a folyosón, elestek, felálltak és futottak tovább. Hangosabbak is voltak a kelleténél, hiszen 2-15évesig minden korosztály ott volt. De a gyereknek az a dolga, hogy gyerek legyen és élvezze ki, amíg lehet.
  A Liszt központban eddig csak konferenciák voltak, de az épület nagy része nem volt kihasználva. A gyermek és ifjúsági programok megtelítik végre élettel. Elég nagy baj lenne, ha azért nem engednék oda a gyerekprogramokat, mert koszosabb lesz a fal, vagy mert karcosodik a parketta, rojtosodik a szőnyeg. Az ilyen épületekben számolni kell ezzel is. Ilyen mindig volt. A GYIKban szabadabbak lehettek a gyerekek, ez biztos. De ők is megértik, hogy a GYIK helyett most Liszt van, és ez új, erre jobban kell vigyázni.
  A koszorúcskáról csak annyit, hogy elvileg egy szabadon választható kultúrára tanító esemény(folyamat) és egy középiskolásnak pláne van annyi esze, hogy vigyáz a környezetére.”
 • 18. mediator 2011. szeptember 20. 11:47
  „Zoltee, ha kiengednéd végre a gőzt a fejedből, akkor észrevehetnéd, hogy súlyosan lesre futottál...
  Adeleida viccesen, ironikusan írta, amit írt, így nagyjából épp az ellenkezőjét jelenti, mint amit Te kiolvasni bírtál belőle. Szóval, nyugi öregem, egy platformon vagy azzal, akivel vitázol, csak nem vetted észre. Az meg a Te bajod.”
 • 17. zoltee 2011. szeptember 20. 11:29
  „Benne vagyok:

  ezzel maximálisan egyetértek! Pontosan az olyan típusú hozzáállás, mint a 7.-eskéé, ami a fiatalokat bosszantja és ha valaki ezt látja a felnőttektől, és ez a minta, akkor pontosan így fog gondolkozni és viselkedni.”
 • 16. bennevagyok 2011. szeptember 20. 10:48
  „Azt, hogy a fiataloktól csak azt nem kapják vissza az idősebbek, amit az idősebbek sem adnak meg a fiataloknak.”
 • 15. PancsKaszaMell 2011. szeptember 20. 09:11
  „14#
  Ezzel most mit akart mondani?”
 • 14. sogorferenc 2011. szeptember 19. 22:42
  „Sok-sok éven keresztül közöm volt a tánciskolákhoz, iskolabálokhoz, sőt az egyetemi rendezvényekhez is, kissé ismerem a szóbanforgó intézményeket is. Az a vélményem, hogy névtelenül egyre bátrabbak a véleményt nyílvánítók, persze ezzel nem kell egyetérteni! A rendezvényeknél, az intézményeknél mint ahogy az iskoláknál, vagy a munkahelyeknél pedig a "gazdaszerep" nagyon fontos, hétköznapi nyelven "fejtől büdösödik a hal"! A
  mai felnőttek jelentős része már nem tudja, hogy mi a személyes példamutatás,tánciskola pedig a tánctudáson kivül egy kis magabiztosságot,önbizalmat is ad az élményen túl! Emlékeim szerint számtalan rendezvényt "túléltünk" szék égetés nélkül! Az érintetteknek pedig szép élményeket kívánok! SF”
 • 13. zoltee 2011. szeptember 19. 22:32
  „10.-nek:

  Kedves Titáti! Nem érzem én öregnek magamat, és kamasz sem vagyok már (sajnos) elég régóta.

  Viszont nap mint nap dolgozom, foglalkozom kiskamaszokkal és idősebb tizenévesekkel is.

  Nem általánosításokból ítélkezem, hanem konkrét emberekről. Márpedig a tapasztalatom az, hogy IGENIS a soproni fiatalok túlnyomó többsége, ha megszólítják és kulturáltan közelítenek hozzájuk, azt meghálálják. És igenis megérdemlik a bizalmat! Az ilyen hozzászólások pedig, akár idézet, akár saját agyszülemény, indulattal tölthetnek el minden jóérzésű embert, akik tudják: a fiataloknak igenis tér, bizalom és lehetőség kell. Nem az, hogy lépten-nyomon igazságtalan mocskolódást kapjanak...

  Akik pedig nem így gondolják, azok szerintem két dolgot tehetnek! Egy: ha konkrét rossz élményük van, a konkrét szereplőket érintve elmesélik azt, kettő: ha csak általánosságban ítélkeznek, befoghatják a szájukat, és elgondolkodhatnak azon, vajon a legérzékenyebb és legbefolyásolhatóbb korban lévő fiataloknak milyen példát mutatnak az áskálódó és mocskolódó hozzászólásaikkal!”
 • 12. pusz 2011. szeptember 19. 22:26
  „7-eskét kérdezném
  - az így jó,hogy a biztonsági őr urak mellvédes kerek váracskájukban ülnek,telefonoznak,olvasgatnak,a WC-kulcsot maguknak és a prokultúrásoknak szorítják erősen, a Liszt pedig így sterilen-nem-le-amortizálva-tiszta-klozettal viszi a város pénzét?,
  - vagy: inkább bízik a nagy-diákokban,egyetemistáinkban?,
  - vagy: Lisztbeli sör-napokat,kékfrankos-hétvégéket megfelelőnek gondol?”
 • 11. PancsKaszaMell 2011. szeptember 19. 21:34
  „Ez miért hír? Hiszen a tánciskola eddig is a Lisztben volt, nem?”
 • 10. titáti 2011. szeptember 19. 21:21
  „Kedves zoltee

  Abból, hogy így felháborodtál gondolom fiatal vagy.
  Adelaida csak idézett valakit. (NYF)”
 • 9. Musu 2011. szeptember 19. 20:43
  „Kedves Adeleida!

  Szeretném megkérdezni, hogy mire alapozza ezt a hozzászólást. Volt ön az utóbbi években bármely iskola koszorúcskáján ? Hogy is lett volna, a hozzászólásból lejön, hogy ön egy unalmas,beképzelt ..... Na szóval. Mivel úgy néz ki nem volt egy ilyen rendezvényen se kérdem én, milyen alapon írja ezt ? Megkérhetném,hogy a saját dolgaival törődjön. Ha majd egy szék is eltörik, vagy felgyullad a LISZT egy koszorúcska alatt akkor jogos lesz a komment. De addig is kérem maradjon otthon és fogja be azt a rosszindulatú lepcses ....-át

  Üdvözlettel egy idén koszorúcskázó soproni diák!”
 • 8. zoltee 2011. szeptember 19. 20:22
  „KIKÉREM MAGAMNAK ADELAIDA ÁLTALÁNOSÍTÓ, INDOKOLATLANUL SÉRTŐ KIJELENTÉSÉT!

  Milyen alapon általánosít, bánt és sért meg fiatalokat? Jómagam is dolgozok "neveletlen" diákokkal, mármint helyes, tehetséges, lelkes fiatalokkal, akiket sokan automatikusan bántanak. Ahelyett, hogy lehetőséget, bizalmat adnánk, motivációt nyújtanánk nekik, bántjuk, beszólunk nekik! Magát kéne kitiltani minden olyan intézményből, ahol emberekkel találkozik, a maga véleménye káros a társadalomra!

  Undorító, hogy egyesek (sajnos sokan) így vélekednek! A fiataloknak helyük van a közintézményekben, a városi programokon, mindenhol! Néha az a megérzésem, sajnos, a P.K. is így vélekedik a fiatalokról: a Koszorúcskán kívül program nem nagyon van számukra a házban. De amikor pénz kell tőlük, akkor bizony jó, hogy vannak: szép hagyomány a Koszorúcska, és milyen jó, hogy ebből mennyit lehet keresni... ez utóbbit amúgy én nem irigylem senkitől. Ha valaki megdolgozik érte, szervez, lebonyolít, annak ára van, fizessék meg. Csak az nem ízlik nekem, hogy ugyanazok a fiatalok a kedves-lelkes-tehetséges-bájos gyerekek, amikor pénzt hoznak, és ugyanők amúgy a neveletlen-idióta-gengszterek, akiknek semmi keresnivalója a Lisztben és máshol!

  Folytatnám még sokáig, rengeteg indulat jött elő belőlem emiatt a 7.-es megjegyzés miatt, de inkább abba hagyom: kíváncsi vagyok, ki ért még egyet velem! Állok elébe bármilyen vitának!”
 • 7. Adeleida 2011. szeptember 19. 19:02
  „Én, a Pro Kultúra helyében, nem engedném be a gyönyörű Liszt-központba az ilyen jellegű rendezvényeket, ahol az a sok neveletlen diák, csak leamortizálja az épületet...”
 • 6. csingilingi 2011. szeptember 19. 12:24
  „Az egész ország egy nagy tánciskola. Tanulunk táncolni, ahogy fütyülnek. Akinek nem tetszik, mehet dudatanfolyamra. Kesztyűben.”
 • 5. nága 2011. szeptember 19. 12:06
  „Nagyon jó lenne, ha ugyanitt indítanának felnőttek részére is társastánc tanfolyamokat, illetve klubot, ahol a városközpontban, kulturált helyen és körülmények között táncolhatnának a fiatalok, ill. az érdeklődő egyéb korosztályok is!!! Sopronnál sokkal kisebb városokban is dívik az ilyesmi és év végén szép bemutatók is vannak. Ez még azok számára is jó alkalom lenne, akik korábban valamilyen szinten, profi módon is táncoltak, de most már csak kedvtelésből tennék ezt, ill. a rendszeres mozgás, jó társaság kedvéért.”
 • 4. Orfeusz 2011. szeptember 19. 11:03
  „Biztosan vannak "partizánok", akiknek érdeke az össze-vissza keverés. Tehát az én lányom is a Lisztbe megy tánciskolázni és koszorúcskázni, ahová én is jártam annak idején. A többi kedves Barka hamis információ. A GYÍK ez egyetemé lett, ott nem lesz semmiféle tánciskola, legfeljebb egyetemisták zajos bulijai.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni hétvége képekben

Fotósunk Sopronban hétvégén buliban is járt. Fotók a Hangárból és a Greenből. Emellett képgaléria a… Tovább olvasom