Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

A kedvenc a Fórum Múzeum

Krisch Magdolna úgy véli, jó lenne néhány hagyományos soproni program, kőbe vésett dátumokkal, amit évekkel korábban meg lehetne hirdetni a kiadványokban.

A belvárosból hiányolja a nyüzsgést, a hangulatos üzleteket, kisvendéglőket.

Krisch Magdolna amellett, hogy több mint három és fél évtizede eljegyezte magát az idegenforgalommal, más területen is lelkesen dolgozik szeretett városáért. A német kultúrklub vezetőjeként fontos számára, hogy mindenki ápolhassa hagyományait. Különösen tragikus évszámnak tartja a kitelepítés évét, szorgalmazza, hogy a borzalmakat átélt emberek emlékére egy szobor készüljön a belvárosban.

A külföldiek beutaztatásával foglalkozó szakember – aki elnyerte már az év utazási irodása címet is – kicsit sérelmezi, hogy nehéz vendégeket hozni a városba, mert kiszámíthatatlanok a rendezvényeink. Tavasszal nem lehet tudni, hogy ősszel milyen programokra lesz pénz a városban, milyen eseményekre lehet csoportokat szervezni. Úgy véli, jó lenne néhány hagyományos program, kőbe vésett dátumokkal, amit akár két évvel korábban is meg lehetne hirdetni a kiadványokban. Sopron belvárosából hiányolja a nyüzsgést, a hangulatos üzleteket, olcsó kisvendéglőket, szuvenírboltokat, kézművesműhelyeket, melyek más, turizmusra épülő városokban megszokottak.

Krisch Magdolna kedvencei a római kori emlékek. Fotó: Magasi
Krisch Magdolna kedvencei a római kori emlékek. Fotó: Magasi

– Egy-egy vendéglő hagyományos kékfestővel, poncichter házakra jellemző berendezéssel felejthetetlen lenne. Ezekben helyi ételeket kínálhatnának soproni borokkal.

S hogy mit szeret Sopronban Krisch Magdolna?

– A vasalóház alatt található római kori emlékek a kedvenceim, alig négy méterrel sétálunk csupán a régi római város fölött. A második századból származó Silénos-szobor kópiája azt is jelzi, hogy már a rómaiak is foglalkoztak itt borral. A fórumunk mutatja a kelta őslakók és a rómaiak 500 éves együttélését is. Egy belvárosi séta a régi római utakon a római városfalak mellett, tógás vezetéssel újabb színfoltja lehetne Sopronnak. Nagyobb súllyal kellene a históriánkra építeni, komoly programsorozatokat alapozhatnánk a múltunkra, legyen az a római idő, Lackner kora, vagy éppen egy zajos francia megszállás felelevenítése.

Mindez nem kerülne sokba, de mégis állandó mozgásban tartaná a turizmust. A boros, virslis zajos rendezvények sok embert megmozgatnak, de egy kis saját kuriózum ezeket még emlékezetesebbé tenné.

Olvasóink írták

 • 7. FREDDY/S 2010. február 06. 18:39
  „A trógerok neveit is kőbe kell vésni, nemde...”
 • 6. FREDDY/S 2009. november 26. 19:03
  „Kiszámíthatatlan személyeknél nincs mit kiszámolni, nemde...”
 • 5. FREDDY/S 2009. november 24. 10:57
  „A kitelepítés évére, a borzalmakat átélt emberek emlékére egy szobor már tíz éve kellett volna elkészíteni, hogy az érintettek még az avatáson részt vehettek volna (mert most már csak nagyon kevesen élnek), ha a német önkormányzat a rendelkezésére álló összeget tisztességesen erre a célra használja, nemde...”
 • 4. miro132 2009. november 24. 09:11
  „szerintem eloszor is rendet6 kellene tenni sopronban. leszedni az oriasplakatokat es kitakaritani a belvarost. e nelkul tenyleg csak egy kis koszos kisvaros marad...”
 • 3. blanyiza 2009. november 23. 18:36
  „Az ötlet nem rossz, még ki kéne forrnia.”
 • 2. FREDDY/S 2009. november 23. 18:07
  „Addig jár a korsó a kútra, míg egyszer csak elveszti a fonalat, nemde...”
 • 1. Beaubo 2009. november 23. 13:15
  „NAGYON JÓ, ami mondja Krisch Magdi. Minden aláírom...
  Sajnos az önkormányzat nem veszi komolyan a turizmust ! Ezt már minden soproni vendéglátástól, szállodaigazgatótól és szállodátulajdonostól lehet hallani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhavásár jótékony céllal

A Soroptimist Klub november 28-án 9–12 óra között tartja hagyományos jótékony célú ruhavásárát… Tovább olvasom