Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A holokausztra emlékeztek

Megemlékezést tartottak vasárnap a soproni izraelita temetőben a holokauszt áldozatainak emlékére.

Az ünnepségen megjelent David Admon, Izrael nagykövete is.
– Hatalmas veszteség érte az egész emberiséget a második világháború során elhurcolt hatmillió zsidó pusztulásával – hangsúlyozta Szabados Ottó, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke az izraelita temetőben tegnap tartott megemlékezésen, ahol a megjelentek a második világháborúban deportált csaknem 1900 soproni zsidóért rótták le kegyeletüket.
„Ami 1944-ben történt, az a történelem egyedülállóan tragikus eseménye, amelyre nincs mentség. "
Szabados Ottó

– Az elnök dicséretesnek értékelte, hogy mára kialakulóban van egy vallására, származására büszke zsidó értelmiségi réteg, mely képes megbirkózni a megkülönböztetéssel.

Az elnök köszönetét fejezte ki a jelen lévő Walter Dezső polgármesternek, amiért az egykori zsinagóga ismét a város tulajdonába kerülhetett. Mint fogalmazott, reményei szerint az épületet a felújítást követően nevezetességként mutathatja be a város az ide látogatóknak. Ezt követően Deutsch Róbert főrabbi tartott megemlékezést, aki beszédében a 93 mártírhalált halt fiatal zsidó lány tettére hívta fel a figyelmet, akik inkább az öngyilkosságot választották, mintsem a megszálló csapatok kezére kerüljenek. A főrabbi még mindig eleven, fájdalmas emlékként beszélt a deportálásokról, majd főhajtással emlékezett meg a kápolnának az elhurcoltak nevét tartalmazó falánál. Mint mondta, a miértekre azóta is csak a csend felel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólalt Balaskó ''áldozata''

Tart a rendőrségi eljárás abban az ügyben, amelyben Balaskó Ivánt erőszakos nemi közösülés kísérletének alapos gyanúja miatt június 19-én őrizetbe vették, majd másnap szabadon engedték. A labdarúgó tagadja a vádat, s állítja, a 21 éves lány támadta meg. A fiatal lány úgy döntött, megszólal, mert lassan már elhitetik vele, hogy ő akarta megerőszakolni Balaskó Ivánt. Tovább olvasom