Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A határőr határt bontott

Sopron - Halász Imre, a Soproni Határőrizeti Kirendeltség vezetője a határőrségnél eltöltött 14 év után december végétől nyugállományba vonult. A határőr alezredes a schengeni övezethez való csatlakozásunk napján „elbontotta" munkahelyét.
– Hátborzongató, ugyanakkor ellentmondásos érzés volt, amikor vezetőként leszerelhettem a határt elválasztó sorompót – mondta el Halász Imre. – A Páneurópai Piknik helyén azzal az Alois Mockkal bontottuk le az akadályt, aki annak idején Horn Gyulával vágta át a vasfüggönyt. Az is és ez is történelmi tett volt, hiszen hosszú éveken át azon dolgoztunk, hogy védjük az országot, most mindez egy pillanat alatt leomlott. A határ természetesen megmarad, csupán az ellenőrzés, így a mi feladatunk szűnik meg. Elődeim, Grassner György és Régi Zoltán egy jól képzett, motivált csapatot hagytak rám. Jó volt velük dolgozni. Az mindenesetre furcsa lesz, hogy nem kell többet bemennem a munkahelyre, megszűnik az állandó hajtás.

Halász Imre a kilencvenes évek elején a honvédségi átszervezés következtében került a határőrséghez. Miként most, akkor is a pozíciója szűnt meg.

A határőr alezredes a schengeni övezethez való csatlakozásunk napján elbontotta munkahelyét. Fotó: Kisalföld-archívum

Az, hogy megszűnt a határőrség és beolvadt a rendőrségbe, Sopronban is jelentős átszervezéseket hozott. Létrejött a határrendészeti és közrendvédelmi osztály. Ennek vezetője Horváth Richárd határőr alezredes, Halász Imre egykori helyettese lett. A Táncsics Mihály utcai egykori határőrségi épületben kaphat helyet a jövőben a közlekedésrendészeti, valamint az igazgatásrendészeti osztály is. A mintegy kettőszáz határőr közül huszonöten választották a nyugállományba vonulást, négyen az ország más helyein, hatan a győri és csornai rendőrségnél, a többiek pedig a soproni kapitányságon folytatják a munkájukat. A csatlakozás az oktatási központ életében is jelentős változásokat hozhat, hiszen a határőrképzésre egyre kevesebb az igény.

Olvasóink írták

 • 6. titi 2008. január 10. 18:21
  „Kedves hadnagy!
  Teljes mértékben igazad van,és mindenben egyetértek.Egy valamiben
  nem amit határőrközségben lakó ember már ezerszer megkaptam,és szerintem már közhely,hogy én is jelentkezhettem volna.Igen.De azért kell munkásember aki betesz a kaszzába,ahonnan fizetést tudjanak adni.Mi lett volna ha mindenki határőrnek vagy katonának ment volna.Ugyanolyan szükség van mindenkire.Igen a határőrre is szükség volt.(eddig)Amúgy a bátorságról szivesen elbeszélgetnék veled.De én megvagyok elégedve a munkámmal 35 éve és nem fogok váltani,nem is kell,és nem is akarok,mert saját magamnak osztom be,keresem,és oldom meg a feladatokat,valamint másoknak biztosítok megélhetést.”
 • 5. hadnagy 2008. január 10. 14:10
  „Kedves Jocó!
  Hadnagy fedőnévvel én valóban hadnagy rendfokozatban voltam és nem a határőrségnél, hivatásos voltam és nem is olyan régen bizony utcára kerültem -mivel azt hazudták hogy megszűnt a beosztásom pedig a mai napig létezik - és az is igaz hogy nem az első körben, hanem a 2. körben!!! Ne legyél már ilyen naív !Csókom nem volt, de szakírányú végzettségeim igen, jó teherbírásom, és akkor még gyermektelen voltam, ja és a fönőkkel se feküdtem le... Hidd el én ezt már végigzongoráztam, és nem vagyok buta liba nő létemre.Megnyertem a munkaügyi pert, fizettek is rendesen, és vissza is akartak helyezni, de én akkor már nem vállaltam azzal az alosztállyal.Ügyvéd nélkül soha semmit ne írj alá főleg nem egy testületnél. Jankónak pedig igaza van. Titinek meg üzenem hogy szabad volt az állásokra jelentkezni, lehetett volna katonaság után is maradni. Nagyapám bányász volt, anyám tanító, és van barátnőm aki egyedül nevel gyereket!És nekik így kerek a világ mert ezt szeretik csinálni. Mindenki a saját életéért felel, és mindenki maga dönt hogy milyen foglalkozási ágban tölti el a napi 8-12 órát.Fel kell tudni mérni, hogy milyen végzettséggel mennyit érek a magyaroszági munkerőpiacon, minek mi az előnye és hátránya, és nem epés keserű üzeneteket írni más foglalkozásáról.Merj váltani mert bátraké a szerencse.”
 • 4. titi 2008. január 09. 22:10
  „Kedves Jocó!
  Igaz nem került senki az utcára,de került helyette,sok gyárimunkás
  nyugdíj előtt,családot egyedül nevelő szülők,bányászok,vájárok,tanítók,stb,akik keményen dolgoztak 20-30
  évet.Őket senki nem helyezte el mert nem fegyveres szolgálatban voltak,”
 • 3. Jankó 2008. január 09. 10:48
  „Nem került senki az utcára! majd pár hónap múlva, ha megvizsgálják,hogy hol hány ember van és hányra lenne szükség.Esetleg mégegy takarékoskodó intézkedés a kormány részéről, vagy egy hosszú,forró tavasz Budapesten és megoldódik a létszámgond!”
 • 2. joco 2008. január 08. 05:52
  „Hadnagy fedö nevü : bla-bla amit Ön irt, mert eddig sem került senki -önhibáján kivül- az utcára akiket érintettek a korábbi átszervezések.”
 • 1. hadnagy 2008. január 07. 17:39
  „Ja ja bla-bla aztán pár hónap múlva utcára kerülnek a volt határőrök...mert túl sokan vannak itt Sopronban.Megint folytatódik majd a ködösítés, hazudozás, és ismét az nyer akinek nagyobb a "csókja" !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éven belül felépül a ruhagyár helyén a hotel

Sopron - Benyújtották a volt ruhagyári ingatlanon létrehozandó négy csillag + besorolású szállodát és a kapcsolódó fejlesztéseket magába foglaló központ elvi építési engedély iránti kérelmét. Tovább olvasom