Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A bükivel bővül a soproni vízmű

Biztos lábakon áll a Soproni Vízmű Zrt. a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény előírásainak tekintetében is. A fogyasztók várhatóan júliustól díjcsökkentésre is számíthatnak.

– A kormány tervei szerint júliustól a vízdíjak is csökkennek tíz százalékkal. Ez a fogyasztóknak jó hír, a szolgáltatók pedig majd végrehajtják a szabályozást – mondta Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

A vízművek legutóbbi áremelése 2011 végén volt és legközelebb 2014 októberében adhatnak be árváltozási kérelmet. Számukra a rezsicsökkentés idén mintegy 115 milliós árbevétel-kiesést jelent a jelenlegi számítások szerint.

Bevételeiken javíthat a nyári kánikula, hiszen az elsősorban a fogyasztás mértékétől függ, s egy-egy meleg napon 17 ezer köbméter vizet fogyaszt a város. A bevételkiesés ellenére a társaság biztos lábakon áll, ki tudja gazdálkodni a hiányt – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az ivóvíz-szolgáltatók régiónkban a 2012. novemberi állapotok szerint
Az ivóvíz-szolgáltatók régiónkban a 2012. novemberi állapotok szerint


A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján a kisebb vízműveknek integrálódniuk kell, csak az a társaság kap majd működési engedélyt, amely legalább 150 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkezik (az egyenértéket egy bonyolult képlettel kell kiszámolni a fogyasztói adatok alapján). A soproni vízmű 196 ezerrel számolhat (ez körülbelül százezer embert jelent), így nem kell változástól tartania.

Önkormányzati tulajdonban van (Sopron és negyven település birtokolja), ezért benne van abban a harmincas csoportban, ahol minden előírásnak megfelelnek. A törvény szerint a jövőben csak állami vagy önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltatók mű-ködhetnek.

Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója


A Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója tehát nyugodtan aludhat, a kutak vízmennyisége bőséges, minősége kiváló, a feltételek jók. Az átalakuló víziközmű-térképen – az ott folyó munka elismeréseképpen – vonzó bázis a soproni, ennek is köszönhető, hogy több közeli társaság is megkereste csatlakozási szándékkal.

Végül Bük és kilenc település szolgáltatójával jutottak el a tárgyalások olyan fázisba, hogy ma már valószínűsíthető: a büki vízmű a soproni részévé válik. Ehhez már csak a tulajdonosok szándéknyilatkozatai hiányoznak.

Az integrációval 27 ezer fogyasztói egyenértékkel gazdagodik a soproni társaság, no és persze a presztízzsel. Gazdaságilag is erősödik, hiszen egy jól működő, eredményes szolgáltatóval bővül, amely fogyasztóinak csak egyharmada lakossági, kétharmada intézményi, s többek között a híres büki gyógyfürdőnek is szolgáltatnak.

– A csatlakozás számunkra stratégiai haszon, az ellátást gazdaságosabbá és ésszerűbbé teszi. Reményeink szerint már a jövő évben meg is valósul az integráció – mondta el Rádonyi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh: a Fidesz nemet mondott az ÁFA csökkentésre Sopronban

Az MSZP támogat minden olyan kezdeményezést, ami egy picit is visszaadhat a családoknak az elmúlt 3… Tovább olvasom