Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A borvidék múzeuma lehetne

A soproni önkormányzat szőlő- és boralbizottsága szeretné létrehozni a történelmi borvidék múzeumát, amelyben lehetőség nyílik a leg- kiválóbb termelők borainak megkóstolására is. Ugyanezt tervezi a pince egykori tulajdonosának leszármazottja is.
A Soproni Történelmi Borvidék sajátossága, hogy az egykori poncichterek pincéiket nem a szőlőkben, hanem városi házaik alatt (mellett) építették meg, így tudva biztonságban egész évi munkájuk eredményét. A gazdanegyedben szinte annyi pince található, ahány ház. Napjainkban azonban már csak egy részük szolgálja eredeti célját. Ilyen a Pfandler borkereskedő család hatalmas, az 1920-as évek közepén épült pincéje is, amely jelenleg a város tulajdonában van. Bort utoljára – a több száz literes hordók felirata alapján – a kilencvenes években érleltek itt. Azóta kihasználatlanul várja jobb sorsát.

A soproni Pfandler-pince hasznosítására különböző elképzelések – borbemutató pince, bormúzeum, amely bemutatja a vidék szőlő- és borkultúrájának tárgyi és szellemi emlékeit, a város reprezentatív borospincéje – születtek, de eddig semmi sem valósult meg. Pedig egy magára valamit is adó borvidék már rendelkezik ilyen, vagy hasonló reprezentatív pincével, Sopron még nem.

A legkiválóbb nedűkből kóstoló

Az önkormányzat szőlészeti és boralbizottsága megalakulása után azonnal foglalkozott a Szeder utcai pincével.
– Az albizottság – amely szakmai testület – úgy foglalt állást, hogy a pince maradjon a város tulajdonában és legyen a történelmi borvidék olyan múzeuma, amelyben lehetőség nyílik a legkiválóbb termelők borainak megkóstolására is – mondta dr. Molnár Ágnes, az albizottság vezetője. – Ezzel egyetértett a tulajdonosi bizottság is.

Előterjesztés még nem született

– Ennek ellenére még mindig nem történt semmi. Ahhoz, hogy legalább a tervezés megkezdődhessen, önkormányzati döntésre lenne szükség, de ilyen előterjesztést még nem tett a városvezetés. Az sem elképzelhetetlen persze, hogy esetleg a Pfandler család visszavásárolja és ők üzemeltetnék a leendő bemutatópincét és múzeumot.

A család nem ingyen kéri

– Az államosításig, vagyis 1948-ig volt a családunk tulajdona a Szeder utcai pince – mondta a Budapesten élő Pfandler Katalin. – Nagyapám építtette, aki borkereskedéssel foglalkozott. Ezt a hagyományt én folytatom. A Balaton környékén és Tállyán vannak szőlőbirtokaink. Természetesen úgy gondolom, hogy a Szeder utcai pince a Pfandler családot illeti meg. Nem ingyen kérjük, szeretnénk visszavásárolni.

Egyelőre nem kaptak választ

– Erre már többször tettünk ajánlatot az önkormányzatnak, de érdemben nem reagáltak rá – folytatta Pfandler Katalin. – Elképzeléseink szerint is elsősorban a soproni gazdák bemutatópincéje lehetne, nem kizárva az ország legjobb borait sem. Fenntartjuk vételi ajánlatunkat és készek vagyunk egyeztetni a különböző elképzeléseket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moldávok hamis útlevéllel

Negyvenkét moldáv ült azon a budapesti sofőrök által vezetett buszon, ami pénteken jelentkezett… Tovább olvasom