Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Városszépítők: mérlegen a munka

Huszonöt évvel ezelőtt lelkes városvédők alakították meg a városszépítő egyesületet Kapuváron.
Munkájuk eredményeként mára a városvédő egyesület az Országos Város- és Faluvédő Szövetség elismert csoportja lett. A helyi lokálpatrióták városszépítő egyesülete negyedszázados. A tagok maradandó munkát végeztek a város kulturális örökségének védelmében. A történteket Kováts Csabával, az egyesület titkárával idéztük fel.

– Egyesületünk munkáját a választott elnökség irányítja. Szakbizottságaink – a városszépítő és -fejlesztő, a természet- és környezetvédelmi, az ifjúsági és a kulturális örökséget védő – alkotómunkát végeztek városunkban – kezdte a titkár.
Kováts Csaba kiemelte, hogy közreműködésükkel 1984-ben avatták fel az 1848–49-es szabadságharcban életüket áldozott kapuváriak emléktábláját. Két év múlva helyreállították a Fő téren Nepomuki Szent János szobrát.

A következő évben platánfasor telepítésével emlékezett meg az egyesület a helyi kórház százéves jubileumáról, 2000 tavaszán előbb báró Berg Gusztáv emléktábláját avatták fel a városházán, majd a Nádasdy parkot adták át. A közel kéthektáros parkban erdei tornapályát és botanikai tanösvényt alakítottak ki az erdészet szakembereinek segítségével. Tablókon örökítették meg a kapuvári várkastély és a hansági kisvasút történetét, valamint képekben dolgozták fel Kapuvár múltját és jelenét, melyeken a város egykori és jelenlegi utcaképei láthatók.

2001-ben a városszépítők hathatós közreműködésével újjáépült az 1942-ben emelt, majd 1961-ben lebontott Országzászló-emlékmű, s ebben az évben hirdette meg először az egyesület a „Szép kert, szép környezet" mozgalmat, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lakosok körében. Az elmúlt években támogatták a Hősök könyve című kiadvány megjelenését. A mi Kis-Rábánk címmel rendezvénysorozatot szerveztek, s ekkor helyeztek el emléktáblát a felújított – egykori Berg-féle – vízimalom falán is.

A közelmúlt történései közül Kováts Csaba kiemelte, hogy az egyesület hathatós támogatásával nyáron adták át azt a napórát, mely a Rábaközi Múzeum előtt érdekes színfoltja lett a városnak.
A helyi lokálpatrióták városszépítő egyesülete negyedszázados. A tagok maradandó munkát végeztek a város kulturális örökségének védelmében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep Sopronnémetiben

Ünnepeltek a sopronnémetiek: a falu idős lakóit köszöntötték. majd a fiataloknak szereztek örömet. Tovább olvasom