Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Választókerületi megbízottak csak a kongresszus után

„ A változások kapcsán lehetnek aggályok, de ez természetes emberi reakció, kár lenne tagadni. De azt gondolom, hogy a viták után a kongresszus nagy többséggel szavaz a változás mellett” – fogalmazott Áder János a szombati Fidesz-kongresszus várható végkimeneteléről.
Nagy érdeklődéssel várt kongresszust tart a hétvégén a Fidesz-Magyar Polgári Párt. Az esélyekről, várakozásokról nyilatkozott a Kisalföldnek Áder János alelnök, a párt frakcióvezetője.
– Az előkészítő munka az utolsó választmányi üléssel véget ért. Sok-sok csoportülés, megyei választmányi és regionális küldöttértekezlet van mögöttünk. Legutóbb az országos választmány döntött az alapszabály módosításához benyújtott javaslatokról.

Aggodalmaskodó hangok

– Úgy hírlik, a párton belül vannak, akik nem értenek egyet a várható változásokkal.
– Inkább aggodalmaskodó hangok vannak, de ilyenek voltak korábban is. Így az 1988-as megalakulásunkkor, vagy 1993-ban, amikor feloldottuk a 35 éves korhatárt, és akkor is, amikor szövetségeseinknek – a kereszténydemokratáknak és a kisgazdáknak – lehetőséget adtunk, hogy a Fidesz színeiben parlamenti mandátumot szerezzenek.
„ A változások kapcsán lehetnek aggályok, de ez természetes emberi reakció, ezt kár lenne tagadni. Azt gondolom, a viták után a kongresszus nagy többséggel szavaz a változás mellett. "
– A tervek szerint a jövőben a politizálás súlypontja a választókerületekben lesz. Úgy tudni, hogy ezt a változtatást a megyei elnökök nem helyeselték és ön sem értett vele egyet.
– Azt, hogy a választókerületekben legyen szervezete, irodája a Fidesznek, én már 1993-ban támogattam, ezzel mi már próbálkoztunk. De az 1994-es vereség után le kellett építeni ezeket az irodákat. A vita most arról folyik, hogy a választókerület súlyának erősítése mellett milyen hatáskörök maradjanak a megyénél. Én annak a híve vagyok, hogy a megyei választmányoknak, a megyei elnököknek és irodavezetőknek továbbra is fontos szerepet kell biztosítani. Van, aki ezzel nem ért egyet.
– A hírek szerint a megyei elnökök nem értenek egyet Schmitt Pál alelnökké jelölésével és a kongresszuson más személyre tesznek javaslatot.
– Valamelyik baloldali lapban olvastam erről, de én ilyen véleménnyel nem találkoztam egyetlen vidéki programom során sem.
– Hogyan történik a választókerületi megbízottak kinevezése. Igaz, hogy ez a döntés Orbán Viktor hatáskörébe tartozik?
– A megbízottakat a csoportok jelölik és ha nincs egyetértés, akkor valóban a pártelnöknek lesz döntési jogosítványa.
– Megvannak-e már a kiszemeltek?
– Csak a kongresszus után kerülnek kiválasztásra, hisz az újonnan megválasztott pártelnöknek lesz erre lehetősége.

Az MDF a maga

útját járja


– Úgy tűnik, a régi szövetségessel, a MDF-fel megromlott a viszonyuk.
– Az MDF a maga útját járja, bejelentette, hogy önállóan kíván indulni jövőre az Európa parlamenti választásokon. Egyre többször hallani olyan hangokat is, hogy a 2006-os parlamenti választáson is önállóan indulnak. Nekünk nincs okunk megváltoztatni azt az álláspontunkat, hogy közös jelöltekkel és közös listával vegyünk részt a következő választáson is.
– Önnek mi lesz a pozíciója az újjáalakult pártban?
– Amennyiben június végén megerősítenek a tisztségemben, maradok a frakció vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami segítségre várva

Biztosítás híján állami támogatásra várnak a „jégverte” gazdák. Az ügyintézés úgy tűnik,… Tovább olvasom