Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új cégek nem jönnek, a régieket őriznék meg

Kistelepülések: ingyenterülettel vagy bérletidíj-kedvezményekkel csábítanák a betelepülő üzemeket.

A kistelepülések vezetői szerint nem várható újabb ipari betelepülési hullám, így azokat a cégeket kell megbecsülni, akik már helyben vannak. A községek ipara a helyi közéletet is támogatja.

A rábaközi községvezetők véleménye egybehangzó: a kistelepülések ipara belátható időn belül nem fog bővülni, ezért a meglévő ipari termelőkapacitásaikat meg kell becsülni.

A vidéki iparfejlesztés legújabb kezdeményezése Beledben figyelhető meg, ahol a már meglévő üzemek – Provertha, Wiedenmann, Organo-Pet vagy az ablakgyártó kisüzem – mellé, önkormányzati területre szeretne a városvezetés újabb vállalkozókat hozni. Ahogy Tompáné Balogh Mária polgármester a minap lapunkban kifejtette: akár húsz kisebb céget is várnának a város ipari területére.

– A betelepülőket a bérletidíj-kedvezménnyel csábítanánk, amennyiben mondjuk tíz embert alkalmaz, a bérleti díj tíz százalékát is megtakaríthatja az érkező vállalkozás, de akár ingyenes területet is kaphat a megfelelő feltételekkel – jelentette ki a polgármester. Az 1,5 százalékos iparűzési adóból nem tudnak engedni az újaknak sem. Igaz az is, hogy az aromagyártó üzem évekkel ezelőtti betelepedését egyelőre nem követték továbbiak, ám a polgármester – tekintve az önkormányzati ipari területet – bizakodó.

Nem így Ötvös László gyórói elöljáró, aki a Kisalföldnek elmondta: a helyi fémipari üzem kérésére néhány éve mérsékelték az iparűzési adó mértékét. Szabad területük is akadna, de egyáltalán nem gondolja, hogy rövid időn belül „beesne" egy termelőüzem Gyóróba.

Több mint négyszáz dolgozót foglalkoztatnak a helyi gyárak Veszkényben, ám újak érkezésére nem számít már hosszabb távon sem Matzkó János településvezető. A Met-Na, a Novomatic mellé vélhetően nem jön több termelőüzem a rábaközi községbe, így a polgármester inkább a meglévőket óvja, félti.

Nem alkalmaz bérmunkásokat a Met-Na, a felvételen Dömötör Attila gépkezelő. A fémipari cég a közeljövőben irodaházat is épít Veszkényben
Nem alkalmaz bérmunkásokat a Met-Na, a felvételen Dömötör Attila gépkezelő. A fémipari cég a közeljövőben irodaházat is épít Veszkényben


– Nekünk is van kijelölt, ipari célú területünk, de a – kommunikációban – dübörgő hazai gazdaság ellenére sem gondolnám, hogy újat köszönthetünk községünkben – fogalmazott keserűen a veszkényi polgármester. Az 1,2 százalékos iparűzési adó mértéke sem mondható magasnak a környéken, mégsem táplál hamis reményeket a bővülés kapcsán.

A kistelepülések előnyeit Nagy László, a veszkényi Met-Na Kft. tulajdonosa vázolta.

– Fontos a családias hangulat, mely a termelékenységben is meglátszik. Éppen ezért nem alkalmazunk bérmunkásokat sem. Továbbá a jó közbiztonság is a helyi termelés javára írható – mondta a veszkényi vállalkozó. Hozzátette, az iparűzési adó mértékét is elfogadhatónak tartja (még a 0,6 százalékról történt emelés után is).

– Hátránynak érzem viszont a közlekedési nehézségeket. A több műszakos termeléshez nem tudunk tömegközlekedést szervezni, így marad a drágább autózás – mondta Nagy László. Hangsúlyozta: kistelepülési székhelyválasztásuknak sokkal több az előnye, mint a hátránya.

A Met-Na jól érzi magát Veszkényben, melyet újabb, 250 millió forintos beruházásuk is bizonyít. A pályázati forrásból 140-et gépbeszerzésre, a többit új irodaház építésére fordítják. A fejlesztések a jövő év végéig befejeződnek a településen, ahol a fémipari cég a helyi sportegyesületet és rendezvényeket is támogat.

Olvasóink írták

  • 1. Virs-Lee 2013. július 01. 13:24
    „Johogy nem jonnek . Ide ?? pffff koszonjuk fidesz istenek vagytok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratók a termőföldön és a színpadon Vitnyéden - fotók

Harmadik aratófesztiválját rendezte a hét végén a vitnyédi önkormányzat. Tovább olvasom