Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tűzzel dacolt, csodával gyógyított

Kétszáz éve van a csornai premontreiek tulajdonában a Rábaközi Boldogasszony kegyképe, mely még az 1790-es tűzvészt is sértetlenül átvészelte.
A helybéliek gyakran fohászkodtak a kép előtt, imájuk pedig meghallgatásra talált: számos csodás gyógyulás történt, melyeket levéltári adatok is igazolnak.

A csornai premontrei apátság templomának kegyképét 1757 táján hozta magával a morvaországi hradischi apátságból a csornai préposttá megválasztott Schrábel Tádé. A cseh festőiskolák stílusában készült alkotást először a templom északi oldalán épült Szent Kereszt-kápolnában helyezték el.

Ám nem sokkal később, az 1790-es tűzvészben mind a templom, mind a kápolna leégett. A kép azonban sértetlen maradt.

Nem véletlen hát, hogy az újjáépítési munkálatokat követően a Szűz Mária-kegykép az északi fal díszes oltárán kapott helyet. A festmény az idők során erősen megbarnult, innen ered a helyiek közt ugyancsak népszerű Szerecsen Mária elnevezés.

A hívek mindig nagy számban keresték fel a képet, mely előtt sok imameghallgatás történt. Közülük is kiemelkedő az 1760-as években bekövetkezett három csodás gyógyulás, melyeket levéltári adatok is igazolnak. 1948-ban, az akkori Mária-év során újabb megmagyarázhatatlan gyógyulás történt.

A kegykép búcsúját május utolsó vasárnapján tartják, így legutóbb is felhangzott a fohász: „Képed előtt égbe száll az ének, / Míg Fiaddal együtt áldozunk, / Esdj le áldást Véle az Atyától / Rábaközi Boldogasszonyunk!"

Szár Mária

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét érdeklődő

Az elmúlt évek érdektelensége után – amikor legfeljebb négyen vettek részt Csornán a közmeghallgatáson – az idén harmincketten érdeklődtek a város közügyei iránt. Az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete mellett a termálügy, a kórház sorsa és a munkahelyteremtés is szóba került a csornai közmeghallgatáson. Tovább olvasom