Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Több a segítségre váró

Egyre több nehéz helyzetbe került család kér segítséget Csornán. A Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársai próbálnak megoldást keresni a bajbajutottaknak.
 
A csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője számolt be az intézmény tavalyi munkájáról legutóbb a képviselő-testület előtt. Némethné Élő Zsuzsanna elmondta: Csorna, Sopronnémeti, Farád és Dör tartozik a központhoz. Tavaly fenntartóváltás történt, így a csornai önkormányzattól a Csorna Térségi Gyermekjóléti és Szociális Gondozási Társuláshoz kerültek.

Az intézménynek három egysége van, egyik a gondozási központ. Feladata a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, valamint az idősek nappali ellátása. Csornán a 2013. decemberi adatok szerint harmincegyen részesültek házi segítségnyújtásban. Az idősek leggyakrabban a bevásárlást, a gyógyszerfelíratást és -kiváltást, a takarítást, illetve az egyéb otthoni munkákat igénylik. A városban nyolcvanan vették igénybe a szociális étkeztetést. Tavaly megoldották a hét végi ebédszállítást is.
Némethné Élő Zsuzsanna az idősek klubjáról megjegyezte: évek óta

A szociális központ klubjában jól érzik magukat az idősek, teljes kihasználtsággal működik az intézmény.
A szociális központ klubjában jól érzik magukat az idősek, teljes kihasználtsággal működik az intézmény.

teljes kihasználtsággal, harminc taggal működik. A központ családsegítő szolgálata a szociálisan rászorulóknak nyújt támogatást. Tavaly emelkedett az ügyfélforgalom. Míg 2012-ben 1206-an kértek segítséget, 2013-ban már 1268-an. A gondozásba vett családok száma is nőtt. Csornán egy év alatt 37-ről 47-re emelkedett a számuk. Az intézményvezető megjegyezte: leginkább anyagi gondok miatt keresik őket. A nehézségeket gyűjtésekkel, adományok kiosztásával is próbálják enyhíteni.

A gyermekjóléti szolgálattal kapcsolatban Némethné Élő Zsuzsanna megemlítette: a legfontosabb feladatuk az, hogy a gyerekek veszélyeztetettségét megelőzzék, megszüntessék.

– Jelzőrendszert működtetünk, melyben az oktatási intézmények, a rendőrség, a pártfogó felügyelet, az egészségügyi szervek vesznek részt – fogalmazott. – Tavaly az iskolákból kaptuk a legtöbb jelzést. Közel duplájára emelkedett az értesítések száma, melyek jó része az igazolatlan hiányzásokból eredt.

A központ vezetője kitért a bölcsőde munkájára is. 2013
augusztusáig hat csoporttal, hetvenkét férőhellyel működött a bölcsi. Akkor egy csoporttal és kilenc férőhellyel csökkent a kapacitás. 
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zumba és teke az egészségért

A helyiek egészségét védő, a betegségeket megelőző, az egészséges életmódra nevelő rendezvénysorozatra kapott támogatást Zsebeháza. Tovább olvasom