Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Tízmilliós fejlesztések, kihasználatlan művelődési házak

Rábaköz - Százezer forinttól több millióig terjed a Rábaköz művelődési házainak fenntartási költsége. Több településen tízmilliós korszerűsítés után is kihasználatlanok az épületek.
A rábaközi településnagyság befolyásolja a művelődési házak fenntartási költségeit és a kihasználtságot. Előbbi a százezer forinttól a többmilliósig, míg utóbbi az évi néhány közösségi rendezvénytől a szinte teljes kihasználtságig terjed.

A tízmilliós fejlesztések egyik legjobb példája Osli, ahol Fodor József polgármester elmondása szerint öt év alatt közel húszmillió forintot költöttek a művelődési házra, ám a fejlesztésnek ezzel még nincs vége: a homlokzati nyílászárók cseréje és a fűtésszerelés még hátravan. – Pályázati pénzeket használtunk a felújításra és hasonló konstrukcióban szeretnénk azt befejezni is, ám idén nem tudtunk pályázatot nyerni – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, a rekonstrukció végére egy többfunkciós, informatikai felszereléssel is ellátott ifjúsági központot szeretnének létrehozni. Jelenleg egy közösségi rendezvényeknek is helyet adó – ám nem fűthető – nagyobb helyiség és a könyvtár található benne. Ha akadna forrásuk, a jelenlegi nulláról kettőre növelhetnék a dolgozói létszámot. Fodor József szerint a mostani, szerényebb működtetés tíz-tizenötezer forintjába kerül havonta az önkormányzatnak.


Évi negyedmillió forintot költ művelődési házára Gyóró. Horváth Attila igazgatási előadó elmondta: az 1929-ben épült, kezdetben az iskolát is befogadó épület jelenleg jobbára közösségi rendezvényeknek ad helyet, ám bálokra és házasságkötő teremnek is használják. Az évi néhány vásárból ötvenezer forintos bevétele származik a helyi büdzsének.

Kétszer többet, évi félmilliót fordítanak a hatvanas évek elején épült művelődési házukra a szárföldiek.

Idén hétmillió forintból tetőfelújítás zajlott, de négy éve egymilliót költöttek az épület belsejének korszerűsítésére.

Pintér Róbert jegyző hozzátette: a helyi iskola sportfoglalkozásait és közösségi rendezvényeket, bálokat tartanak a közel ötvenéves falak közt.

Csizmadia Pálné Osliból: A házban tartják a nyugdíjasok programjait is.
Csizmadia Pálné Osliból: A házban tartják a nyugdíjasok programjait is.

A kistelepülések közül is kiemelkedik a vitnyédiek buzgalma. Tóth Kálmán polgármester büszkén jelentette ki: két éve, a település megalapításának 750 éves évfordulójára 25 millió forintot költöttek művelődési házuk szépítésére. Az épület fenntartása évente másfél millióba kerül, ám jelenleg – a fenti településekhez hasonlóan – nincs állandó munkatársa a háznak (az előző megbízott igazgató elment). A fenntartási költségeken felül a könyvtár 1,3 milliót kap a költségvetésből, ezenkívül a helyi iskola tornaóráinak és különböző rendezvényeknek ad teret a vitnyédi művelődési ház.

Beleden Pallag Jánosné művelődésszervező elmondta: újabb programjaik – például az idősek olimpiája – miatt elmondható, az intézmény szinte teljes kihasználtsággal dolgozik. Feladataik közé nemcsak a művelődési ház, de a könyvtár és a felnőttképzés működtetése is beletartozik. A Mikrotérségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) keretein belül működő intézmény 3,2 milliós állami normatíváját a helyi költségvetés egészíti ki, ami a dologi kiadásokra elég. A művelődési házban négy állandó alkalmazott dolgozik. 

Olvasóink írták

  • 1. ideals 2008. december 11. 17:29
    „.. pályázni, pályázni, pályázni! - hátha jön még egy kis lóvé! - az én falumban így tesznek, így szereznek pénzeket. Internet is van a műv. házban, ingyen.
    Ma például szemvizsgálat volt - a héten véradás, stb. stb. stb. - így aztán van alap a pályázati pénzek igénylésére...

    LEGYEN SZERENCSÉS ÚJ ÉVÜK! - KALAPNYI PÉNZÜK A MŰKÖDÉSHEZ!!! - EGÉSZSÉGÜK A SZERVEZÉSHEZ!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyűjthető az önrész

Beled - A beledi polgármester szerint megoldható, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt… Tovább olvasom