Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Tizenegy gyermek száz utóda együtt

A rábaszováti Horváth Lajos és Szabó Gizella leszármazottai tartottak a közelmúltban családtalálkozót. A szülők tizenegy gyermekének közel száz utódja vett részt az összejövetelen.

„Minél távolabbra tudsz visszatekinteni, annál messzebbre látsz előre." Ez a Churchill-idézet volt a mottója a rábaszováti származású Horváth család közelmúltbeli találkozójának. Az ősökre, a közös nagyszülőkre, a szülőkre emlékeztek a rokonok. És nem mellékesen egymást is megismerték.

Horváth Lajos és Szabó Gizella 1909-ben esküdtek örök hűséget egymásnak a rábaszováti templomban. Hűségük valóban hosszú időre szólt, hiszen ötvenhét esztendeig éltek együtt. Tizenegy gyermekük született és az őket ismerő falubeliek bizonyíthatják, ritka összetartó és egymást szerető família volt a Horváth család. Ha bármelyiküket öröm vagy bánat érte, rögtön összegyűltek, hogy megosszák a gondokat vagy osztozzanak a boldogságban.

A családfő az első világháborúban huszárként szolgált, a „régi világban" a falu elismert gazdája volt. Szavára hallgattak társai, így lehetett például kortesvezére annak idején a körzet országgyűlési követének, vitéz Somogyváry Gyulának. Az egyházközség képviselő-testületének is évtizedekig volt elnöke. Horváth Lajost és feleségét gyermekeik húsz unokával ajándékozták meg. A Horváth gyerekek egy kivételével valamennyien a szülőfaluban éltek, hatan egy utcában is. Ma már a tizenegyből csak egy testvér emlékezhet a régi időkre és lehetett ott a családtalálkozón. Horváth Cipriánné, született Horváth Évát külön is köszöntötték unokaöccsei, -húgai.

Az elmúlt több mint száz esztendőben aztán a rokonok távol kerültek egymástól. A földrajzi távolság befolyásolta a személyes kapcsolatokat. A fiatalok például már nem is nagyon ismerték egymást. Most kilencvennyolcan gyűltek össze a győr-gyirmóti Aranyhal étteremben, amely szintén a rokonság „kezén van". Az Alcufer cégcsoportot alapító Horváth Ferenc felesége és fiai látták vendégül az atyafiakat. A beszélgetés során számos közös emlék, élmény került elő.

Megemlékeztek az elhunytakról, gyertyát gyújtottak tiszteletükre. A résztvevők megegyeztek, ahogy szüleik, úgy ők is szorosabb kapcsolatra törekednek ezután. A találkozót pedig, amint alkalom adódik rá, megismétlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy méter magas vizet tart vissza a hódvár

A Farádtól északra folyó kanálisban két hódvár több mint egy méter magas víztömeget tart vissza. Tovább olvasom