Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Tisztelet és köszönet a szülőfalunak

Veszkény - A községből elszármazottak állítottak kopjafát nemzeti ünnepünk alkalmából. Az összetartozást, a szülőföld szeretetét jelképezi az emlékmű. Szalai András és Németh Imre ötlete volt, hogy így mondjanak köszönetet a falunak.
– A településről elszármazottak képviseletében Németh Imre és Szalai András kereste meg az önkormányzatot a kopjafaállítás ötletével – mondta Matzkó János polgármester. – Egyetértettünk a kezdeményezéssel. Az 1960-as, 1970-es években sok lehetőség nem volt arra, hogy valaki a szülőfalujában boldoguljon. A városokban telepedtek le a veszkényiek közül is sokan, a falu lélekszáma jelentősen csökkent. Ez a folyamat mára megváltozott. A most felavatott kopjafa azt jelenti, hogy annak, aki itt született és itt élte gyerekkorát, itt vannak a gyökerei.
A településről elkerültek nevében Szalai András mondott köszöntőt.

Emlékmű: A Veszkényből elszármazottak állítottak kopjafát.
Emlékmű: A Veszkényből elszármazottak állítottak kopjafát.

– Lelkileg feltöltődni jövünk haza szülőfalunkba, és emlékezni. Tisztelettel emlékezni szüleinkre, őseinkre, tanítóinkra és megköszönni a falunak mindent, amit itt kaptunk – fogalmazott. – A kopjafa állításával tisztelgünk őseink előtt és mondunk köszönetet a helybeliek kitartásáért. A rajta lévő felirat egyértelművé teszi, hogy minden szülőfaluját szerető, innen elszármazó falubeli gondolata benne van: „Tisztelet és köszönet a szülőfalunak." Legyen a kopjafa az összetartozás jelképe és példamutatás utódainknak.

A kopjafát a Veszkényben élő Csiszár Árpád faragta ki. Az ünnepségen megemlékeztek az 1956-os eseményekről is, illetve minden veszkényiről, aki az évszázadok alatt életét adta a hazáért. A rendezvényen közreműködött a helyi dalárda. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa Zászlóval tüntették ki Csornát

Csorna - Az Európa Tanács Európa Zászló díját kapta meg Csorna. A kitüntetést a városi… Tovább olvasom