Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Tiszta, környezettudatos várost szeretne

A Vas megyéből Csornára elszármazott fiatal történelemtanárnak tetszenek a város régi épületei, parkjai, emlékhelyei.

Azt szeretné, ha a helyi értelmiség még inkább a jó kezdeményezések élére állna.

A Vas megyei Celldömölkről származik a csornai Hunyadi-gimnázium fiatal pedagógusa. Szalay Balázs 1998 óta él Csornán. Előbb a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában tanított történelmet, 2006-tól a gimnáziumban dolgozik. ˝Kisvárosból érkeztem egy másik kisvárosba és nagyon köszönöm a helyieknek, hogy befogadtak. Visszatértem gyökereimhez, hiszen Karaffa nevű nagyapám a Rábaközből származott˝ – jegyezte meg, mielőtt arról beszélt, mi tetszik és mi nem lakóhelyén.

– Ideérkezésem után az első utam a helyi múzeumba vezetett. Megkapott a város címere és az 1887-ben megtalált világhírű lelet, a hun diadém fényképe – sorolta tapasztalatait. – Szeretem a csornai emlékműveket és az emléktáblákat, talán azért is, mert négyhez kisebb-nagyobb közöm is van. Kedvencem a Jézus Szíve-templom csodálatos freskója, a Kmety-szobor és a palotasor középső épületének tetején lévő méhkaptár. Mindig elfogódom, ha a parkon átvágva szembemegyek a premontrei rendházzal. Jó látni a szépen gondozott portákat, de elszontyolodom, amikor az omló vakolat felett a rendszerváltás előtti utcanévtáblákat látom.

Szalay Balázs szeretné a helyi fiatalokkal megismertetni a város múltját. Pájer Imre könyve segítségére lesz.
Szalay Balázs szeretné a helyi fiatalokkal megismertetni a város múltját. Pájer Imre könyve segítségére lesz.

Szalayék, bár nem főút mellett laknak, a nehézgépjárműveket ők is megszenvedik. Szalay Balázs is hiányolja az elkerülőutat. Azt mondja, szülővárosából szívesen átemelné Csornára a fedett piacot, a fürdőt, valamint a felújított művelődési központot és könyvtárat. Reméli, hogy utóbbira már itt sem kell sokat várni.

– Ha csak tehetem, biciklivel közlekedem. Kevésnek tartom a kerékpárutat, noha igény lenne rá – tette hozzá.

– Szeretem a természetet, ezért is tetszik nagyon a Szent István téri park, de a Premontrei és a Vilmos parkban még sok a kiaknázatlan lehetőség. Hiányolom, hogy nincs olyan szórakozóhely vagy klubhelyiség a városban, mely elsősorban a tizenéveseket célozná meg. Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon egy sportcsarnokot fenn tudna-e tartani a város? Lenne-e annyi program és főleg érdeklődő? Hiányolom, hogy a helyi értelmiség alig áll a jó kezdeményezések élére, bár ennek a leterheltség mellett az is oka lehet, hogy városunk mindennapjait is átszövi a politika. Hajlamosak vagyunk aszerint megítélni egy kezdeményezést, hogy az kitől származik. Bízom benne, hogy változik a mentalitásunk, hiszen az egykor oly kibékíthetetlennek tűnő felső- és alsószeri ellentétek is eltűntek mára. A felújított községháza nagyon tetszik, különösen a címer és a Szent Antal-freskó, és bízom benne, hogy sikerül megtalálni a megfelelő funkcióit is. Kevésnek tartom a honismereti kiadványok számát, itt még akad tennivaló, hiszen kutatnivaló lenne bőven.

Szalay Balázs kitörési pontnak a megújuló energiaforrások fokozott felhasználását tartja. Úgy gondolja, hogy egy tiszta és környezettudatosan élő városba, nyitott szemléletű emberek közé a befektetők is szívesebben jönnek. ˝Ha ez így lenne, akkor még szívesebben élnék Csornán, mert azt hiszem, hogy elsősorban mi, városlakók formálhatjuk lakhelyünk képét˝ – jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 17. miro132 2009. november 02. 12:42
  „oks nekunk feltunt de amikor atvettek az epuletet a muszaki ellenornek nem tunt fel ? erthetetlen ha mar egy rakas penzt elkoltottek akkor miert nem lehette ezeket a kabeleket is eltuntetni..”
 • 16. rick 2009. november 01. 20:10
  „15.

  Nekem is feltűnt... Talán nem ez a végleges megoldás.”
 • 15. miro132 2009. november 01. 17:04
  „a hétvégén megneztem a felújított községházát háát a bejárat mellett bal oldalon a méretes kábeleket nem tudták volna betenni a falba? Így elég gáz az összkép. nem tom ez miért nem tűnt még fel senkinek sem..”
 • 14. kackac 2009. október 29. 09:45
  „Javaslom megtekintésre a Föszolgabíróság, jelenleg könyvtár pár éve felújított épületét kívülről!
  Látható, hogy a tetőn lakozó több száz tollas patkány mit művel az épülettel, a tetővel és a járdával.
  Vastagon borítja a guanó, megy tönkre az épület, nem beszélve a fertőzésveszélyről.
  Kinek kellene tenni ez ellen?
  Félő, hogy a most átadott községháza is hasonló sorsra jut, ha ugyanígy nem lesz gazdája.”
 • 13. Géby 2009. október 29. 07:36
  „Szalay Balázs Tanár Úr egy végtelen kedves és jószívű ember. Még a Rákócziban tanított Nekem történelmet anno. :) Nagyon okos és törekvő, tenni akar azért, hogy Csorna ne "szutyok city" legyen (amúgy Én is így hívom csornai létemre, mert az).”
 • 12. miro132 2009. október 28. 10:55
  „Judit : a mUv hazas hozzaszolasodat nagyon koszonom es tamogatom. Van viszont informaciom is ezzel kapcsoltban : a Muv haz es minden szorakozohelynek kotelessege 2009.01.01 ota a mukodesehez zajvedelmi muszaki tervet kesziteni es zajvedelmi hataertek megallapitasat kerni a kornyezetvedelmi hatosagtol.
  A Muv haz altal benyujtott szamitasok alapjan az epulet a nappali 55dB es hataerteket be tudja tartani de a muszzaki lehetosegek miatt a ejszakara megallapitott 45dB es erteket nem tudja teljesiteni. Ezert a kornyezetvedelmi hatosag a Muv haz nyitvatartasat korlatozta este 22:00 val. Ez addig ervenyes amig a megfelelo zajvdelmi modositast az epuleten el nem keszul.
  Ha a muv haz megis nyitva tart 22 utan akkor zajvedelmi birsagot tovabba 5000-1000000ft i igazgatasi birsagot is kaphat. Ez termeszetesen csak akkor vonatkozik ha bekapcsoljak a zeneszolgaltato eszkozoket. Akar egy zsebradio bekapcsolasa is nagyon nagy birsagot vonhat maga utan.
  Igen igy ujabb problema keletkezett : hol tartsanak diszkot ha a muv hazban nem szabad. Erre gondoldom a kepviselok es vendeglatosok is meg tudnak talalni a megfelelo helysiznt mondjuk az ifjusagi haz, vagy a volan telep melleti ures szallodat is el tudom kepzelni mint diszkot.”
 • 11. judit4 2009. október 28. 10:12
  „Végre egy értelmes cikk értelmes emberrel, aki a dolgok fontosságát normális sorrendbe tudja állítani.
  Persze ő történész, elsősorban a műemlékek, régi épületek állagának megóvását tartja fontosnak, de nagyra értékelem, hogy az elkerülőt nagyban kiemeli. Hiába vannak ugye szép műemlékek a városban, ha a benzingőz és a korom belepi és a lakosság és az ide látogató is rosszul érzi magát az óriási kamion és egyéb forgalom és a vele járó büdös levegő közepette. (Tiszta várost, jobb levegőt.)
  A szórakozó hely kérdésében is sajnos egyetértek, kevés a lehetőség, a sötét Premontrei Parkba jár több társaság - nem tudni miért, de nincs világítás sötétedés után -, és ki tudja mi történik a sötétben (lehet poénkodni, de sokkal komolyabb dolgok is történhetnek).
  A Művközpontból a zaj miatt pedig át lehetnek helyezni a discot és egyéb hangosabb rendezvényt mondjuk az Ifiházba, mivel talán kevesebb a lakóház, akit zavarna a hangos zene.
  Sportcsarnokot pedig szerintem simán tudna működtetni a város már régóta kellene. Ehelyett van néhány kicsi, vagy nem szabványos tornaterem, amelyekből mondjuk a Széchenyi iskoláé sportcsarnok funkciót is kaphatott volna, de itt is ,,valakik" nem akarták.
  A csornaiak mentalitásáról annyit, hogy elég nehéz meccs lesz megváltoztatni, mert sok a passzív és az irigy ember, de örülök Balázs optimizmusának, végül is minden megtörténhet. Hajrá! Én mindenesetre támogatom az elképzeléseit, a jó ötleteit.”
 • 10. kelly 2009. október 27. 23:00
  „Színház bérletet lehet váltani, ha valaki művelődni szeretne..(megjegyzem híres színészek is játszanak), filharmónia van, edzések, könyvtár -internetezési lehetőséggel, ha jól tudom ott van zeneszoba is... Igazat adok viszont, hogy fiataloknak nincs szórakozási lehetőségük, de azt is elmondanám, hogyha lenne akkor kitalálnának valami mást, ami még nincs...Régen a nagyszüleink idejében 1 darab rongyot csavartak össze labdának és azzal fociztak..Persze, akkor más világ volt...
  Ha belegondolunk, hogy diákok serege jár Csornára más megyékből, lakik kollégiumban, ők az esti kimenőbe, amikor kimehetnek, hova mennek?Télen hova mehetnének, ahonnan nem nézik ki őket, az olyan emberek, akik így vélekednek...
  Ha az ország 30 %-a olyan lenne, mint a Tisztelt Tanárúr, akit én is az iskolából ismerek, akkor nem született volna meg az a mondás, hogy: Aki utoljára hagyja el az országot, az kapcsolja le a villanyt...
  Itt tartunk, ezt jobb elfogadnunk, lázadni lehet, de a felelőtlen kijelentéseket ne az internetre rakjuk ki, hanem otthon a családban mondjuk el egymásnak.. Lássuk csak hányan gondolkodnak úgy, mint maga... Egyenlőre senki.......”
 • 9. csuporka_ 2009. október 27. 20:42
  „Örülök neki, hogy mások is úgy gondolkoznak a dolgokról, ahogy én.. :)”
 • 8. GabeszI 2009. október 27. 20:07
  „Balázst ismerni kellene úgy gondolom! Én ismerem Őt és ha a magyar népesség csak 30% lenne olyan mint Ő, akkor nem itt tartanánk. Egy jóravaló és mindenekelőtt művelt emberről van szó, aki akar jót tenni. Az ilyen emberből van sajnos kevés.”
 • 7. Moo 2009. október 27. 19:26
  „Nekem szimpatikus, ahogy Szalay Balázs a városunkról vélekedik. (Egyébként meg a személyes véleményét mondta el, ha már megkérdezték.) Jerry úgy támad, mintha a Tanár úr lenne az oka annak, hogy Csornán régen minden volt, most meg nincs semmi!”
 • 6. csuporka_ 2009. október 27. 17:23
  „Kedves Jerry! Te eléggé tudatlan vagy, mivel a tanárúr dolgozott még együtt Pájer Imrével... :) Szóval ez az okosságod alapból bukik.. sajnálom. [ Hunyadis diákként csak tudom. :D ]
  Az meg, hogy nem született csornai szerintem nem zárja ki azt, hogy igenis szeretné, ha Csorna végre VÁROS lenne. Az egyéb megnyilvánulásaidhoz nem fűzök kommentárt, mivel nem tudom tényleg így volt-e. Javaslom ezt neked is. Ne szólj szám, nem fáj fejem! :)

  kelly! A szutyok city-s nevet tudom igazolni, mivel én is gyakran alkalmazom. Úgy érzem helytálló. Bárki megnézheti. Egy faluban több szórakozási lehetőség van, mint itt.. :S Műv. ház lenne alkalmas, erre az ott lakók aláírást gyűjtenek. Ők örülnek neki, hogy a gyerekeik Győrbe, és Óvárra mennek szórakozni? Hát tudok gratulálni.. én 18 éves fejjel szívesen fogadnék egy olyan klubot, ami egész héten nyitva tart, és mindenféle zenei stílus szerepelne a palettán.. Sportcsarnok is jó lenne, konditeremmel, biztosan sokszor eljárnék. De sajnos nem hiszem, hogy belátható időn belül mindez megvalósulna... :

  A tanárúr és felesége pedig valóban sokat tesz a városunkért. Becsüljük meg őket, valamint azokat az embereket, egyesületeket, akik még mernek valami újdonságot hozni ide... :)”
 • 5. rick 2009. október 27. 12:06
  „3.-4.

  Egyetértünk. Egyeseknek természetesen a múlt megszépült emlékként él a jelen hiányosságaival szemben.
  No meg az elrepült fiatalság mindenképpen jobb lehetett, mint a megkeseredett "öregkor".
  Sokan arra sem emlékeznek, hogy a régi idők társadalma teljesen más igények szerint élt.
  Akkor a sok "nem lehet" között mindenki örült annak ami van, ma senkinek nem elég semmi, mert sajna belekerültünk egy mesterségesen generált igényspirálba és hozzá kaptunk egy hihetetlen nagy pofát is.”
 • 4. Goldman 2009. október 27. 11:07
  „Jerry: a tanár úr az utolsó előtti mondatodnak éppen megfelel.
  Azonkívül tipikus csornai felfogással rendelkezel, mert aki nem "igazi csornai" az már nem is lehet jó ember. Ez sajnos általánosítható az őslakosokra akiket a múlt rendszer elszigetelt a "rendes" igazi magyar állampolgároktól. Nem tudom miért, de mindig is az volt a véleményem, hogy az "idegeneket" nehezen akarják elfogadni a fennhéjazó, beképzelt modoruktól. Csak nem tudom mire vágtak fel annyira?
  Egyszer egy öregapó a rendszerváltozás után döngette a mellét, hogy csorna az már nyugat! Nem. Csorna az nem nyugat hanem "nyugodt". Belenyugodott abba, hogy megmaradt illetve visszfejlődött a koszos, poros kisvárosnak.
  Tudomásul kell venni, hogy igaz, hogy voltak elődök akik tettek az általad felsoroltakért, de azt is tudomásul kell venni, hogy az élet egy személy halála miatt nem áll meg és olyan emberekre van szükség, mint a tanár úr is aki igaz, hogy nem itt született, de legalább tanulmányozta e nagyfalunak a történetét és szeretne is érte tenni. És ha jól emlékszem párton kívüli...de szerintem a tenni akarás az ami jelen esetben számít.
  És hidd el....sok ilyen "idegen" ember kellene a városnak. Jót tenne....”
 • 3. kelly 2009. október 27. 10:51
  „Jerry. Látom mindent tud Csornáról..Vajon azt is tudja, hogy a fiatalok Szutyok-cityként beszélnek róla, vagy azt tudja, hogy az a bizonyos filmklub még létezik, csak nincs rá kereslet, vagy tisztába van vele, hogy mennyi zeneiskolás növendék van.? Maga csak azt mondja, hogy mi nincs, mi nem valósult (még) meg, de kérem egyszer nézzen meg egy ünnepséget, mennyi csornai fiatal van.Én úgy érzem a Tanár Úr se a saját jövőjét tartja szem előtt, hanem a gyereke, és majd az unokája jövőjét... Nemhogy örülne neki, hogy még van akit érdekel Csorna sorsa, maga meg szemrehányást tesz, hogy könyvből szerzett tudással rendelkezik...Nem sok olyan emberrel találkoztam, mint a Tanár Úr és a Kedves Felesége.Ők igazán jó emberek... Aki mindig csak azt nézi, hogy régen milyen volt és folyton a múltban keresi a jövőt, az soha nem fogja megtalálni...Egy nap próbáljon meg a jelenben élni és észrevenni, hogy most is sok jó dolog van....”
 • 2. Jerry 2009. október 26. 19:07
  „A cikk jellemző példája annak,amikor valaki könyvből szerzett tudással osztja az észt az iskolapadból.Tanár úrnak üzenem tisztelettel, hogy én nem csak könyvéből, de személyesen is ismertem PÁJER IMRÉT.Jelen voltam azon az eseményen, mikor a jelenlegi múzeum csak mint helytörténeti gyűjtemény nyitotta meg kapuit. Megjegyzem,a ma már múzeumként működő kiállításon bemutatott régi fotókon örömmel fedeztem fel nagyszüleimet. Csornán voltak remek szórakozó helyek, lásd Erzsébet presszó a fiataloknak, a Hatökör az idősebbeknek, Korona étterem az elitnek,sörözője a romáknak,terasza a fiataloknak stb. Volt itt élet kérem, pl volt ifjúsági kub a műv házban, az ifjusági házban diszkó,pincében ifjúsági klub, a sarkon egy mozi, a műv házban filmklub,stb stb Aztán jött a rendszerváltás és a nagy fejlődésben a város vezetése szépen mindent vissza fejlesztett.pl a Széchenyi iskolában majdnem felépült egy sport csarnok,de mivel 2 m-el rövidebb lett, csak tornaterem lett.Ugyanis a "város" nem akart sportcsarnokot, mert igy lehet hivatkozni arra, hogy ezért nincs sportélet.Igaz a fél város ide járt, tényleg tömegek sportoltak.Akkor indult meg először csak barkácsolt eszközökkel a konditerem is.Na és hogy nincsenek Csornán értelmiségiek,hát kérem hol dolgoznának? A közigazgatásban a vidékről bejött pártfeltörekvők ülnek.A gyárak bezártak.Tanár Úr talán Győrben kellene körül nézni, vagy a hajnali buszon, hányan járnak be Győrbe dolgozni,mert Csornán nincs helyük.Tanárok, ovónők, növérek, közigazgatási dolgozók, és persze gyári dolgozók,olyanok akik korában Csornán dolgoztak.Na és sokan járnak el máshova i si dolgozni.Csorna szinte kiürül.Nézze meg az iskolában , hány csornai kollégáűja van, és hány vidéki.Azt akarja tanítani,amit maga is csak könyvből ismer? Tudja,mi igazi csornaiak már csak azt mondjuk,itt lakunk,de igazán élni már itt nem lehet.Azt jól látja, hogy hogy "városunk mindennapjait is átszövi a politika"A jelenlegi és régi vezetőink eladták a várost politikai pártok önös érdekinek,és élhetetlen várossá tették .Talán, ha olyan képviselő lesz a város élén, aki nem pártokat,hanem a közösséget szolgálná?Aki nem csak könyvből ismeri a város multját, itt éli jelenét,és szeretné itt a jövöjét is leélni.”
 • 1. miro132 2009. október 26. 13:13
  „mit szolna egy fedett piachoz vasarcsarnokhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékes ajándékkal, faluja múltjával tért haza

Nemzeti ünnepükre könyv jelent meg Rábapordány elmúlt száz évéről. A művet Visy Mária jegyzi, aki… Tovább olvasom