Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Támogatást kaptak az újszülöttek Acsalagon

Újszülött babákat köszöntöttek tegnap délelőtt az acsalagi községházán. Szilágyi Andrásné polgármester örömmel jelentette, hogy idén négy kisgyerek született a faluban.
Tavaly egyetlenegy kisbaba sem született Acsalagon, idén viszont négy is. Mindenképpen jelentős esztendő tehát ez a falubelieknek. Az apróságok egy kis ünnepségen 20–20 ezer forintot kaptak az önkormányzattól.

– Acsalag lélekszáma évek óta négyszázkilencven körül alakul – mondta a polgármester Szilágyi Andrásné. Így folytatta: – A tizennyolc év alattiak nyolcvanan vannak, százharmincöten pedig elmúltak hatvanöt évesek. Azt szeretnénk, ha ez a létszám állandósulna, ezért is nagy öröm, hogy ebben az évben négy kisbabánk is lett. A képviselő-testület úgy döntött, hogy szociális rendeletében támogatja az újszülötteket és húszezer forintot ad minden gyermeknek. Tudjuk, hogy ez jelképes összeg, de kifejezi, hogy szükség van a faluban a fiatalokra és próbáljuk segíteni is őket.
Szilágyi Andrásné hozzátette: a fiatalok helyben tartását egyéb eszközökkel is igyekeznek ösztönözni. Valamennyi iskolás, általánostól a felsőfokúig nyolcezer forintos támogatást kap minden évben. A község részt vesz a Bursa Hungarica-ösztöndíjpályázatban, jelenleg tíz főiskolás, illetve egyetemista kap anyagi segítséget. A Bősárkányban tanuló iskolásokat különbusszal utaztatja az önkormányzat, a Csornára járó diákoknak kifizetik a bérletet.

Állandó téma Acsalagon az óvoda újraindítása is. Az intézményt néhány éve szüntették meg. A polgármester megjegyezte: ha minden évben négy gyerek születne, nem gondolkodnának az ovi megnyitásán.
– Óvodafejlesztésre szinte folyamatosan lehet pályázni, ám az újraindításhoz nincs támogatás – fogalmazott. – Ennek ellenére nyitottak vagyunk, a szülőkkel rendszeresen szót ejtünk róla. A segítségek sorában szerepel a letelepedési támogatás, ami a gyerekek létszámától függően lehet száz-, de akár kétszázezer forint is. Rendelkezünk közművesített építési telkekkel, amelyeket kedvezményes áron ajánlunk. Üres családi házak is vannak a faluban. Információim szerint a közelmúltban hármat is sikerült a tulajdonosoknak eladniuk, várjuk a beköltöző családokat.

A tegnapi kis házi ünnepségen három édesanya vett részt gyermekével. A negyedik – alig pár napos – baba még a kórházban volt akkor. Kardos Lászlóné, Hegyi Adrienn és Verteticsné Szóka Zsuzsanna elmondták: az óvodát nagyon hiányolják, különben jól érzik magukat a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár: Decemberben indul a csoportos létszámleépítés

Csütörtökön a Kapuvári Húsgyár felszámolója csoportos leépítést jelentett be az illetékes… Tovább olvasom