Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Sorscsapás a teherfuvarozókra?

Az iparosok, kisvállalkozók nem az Európai Unió ellen szólnak, hanem azt szeretnék, ha fel tudnának készülni a csatlakozásra – hangzott el egy csornai értekezleten.
Kovács Béláné
Csornán tartotta ülését az Ipartestületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége. A résztvevők többek között tárgyaltak a tehergépjárművekbe szerelt tachográf használatáról, az általános forgalmi adó emeléséről 12-ről 25 százalékra és az EU-csatlakozással kapcsolatos kérdésekről. Megfogalmaztak egy levelet is, amelyben észrevételeiket foglalták össze a gazdasági és közlekedési miniszter tavaly december 28-án megalkotott és idén január elsején hatályba lépett rendelete kapcsán, amely egyebek mellett az említett tachográf használatáról intézkedik. Emellett személyi javaslatot tettek Iposz-tisztségekre.

A tanácskozást követően a szövetség tisztségviselői sajtótájékoztatót tartottak. Kovács Béláné, a csornai szervezet irodavezetője szerint, ahogy közeledik az EU-csatlakozás időpontja, tagságuk körében egyre sűrűbben vetődik fel, hogy úgy kellene megfelelniük a különböző jogszabályoknak, hogy ahhoz a törvényhozók nem biztosítják a feltételeket. Azt kérik, hogy mivel megváltozott a csatlakozás időpontja, a jogszabályok bevezetése is kapjon haladékot, amint ez történt a minőségbiztosítási rendszer, a HACCP bevezetése esetében is.

Kovácsné rámutatott: azért emelik fel a szavukat, hogy a döntéshozók vegyék figyelembe a vállalkozások sajátosságait. Ne úgy érezzék a mikro- és kisvállalkozók, hogy ők lesznek a csatlakozás vesztesei.
– A kormány illetékesei azt mondják, hogy a 25 százalékos áfa bevezetése az EU-s jogharmonizációval van kapcsolatban, hol-

ott legfeljebb két tagállamban ilyen mértékű az áfaadókulcs – hangsúlyozta Kovács Béláné. Kalmár István megyei elnök úgy vélte, hogy a megemelt 25 százalékos áfa a kenyér, a tej árában fog megjelenni, hisz ezt a fogyasztóknak kell megfizetniük. Tehát az adóemelés nemcsak a vállalkozókat, hanem a lakosságot is érinti.

– Decemberben egy konferencián a helyettes államtitkár elmondta, hogy ennek még nincsenek meg az infrastrukturális feltételei, ezért ezt el kell halasztani – folytatta a szövetség elnöke. – Ezzel szemben január 10-én meglepődve olvashattuk a Magyar Közlönyben, hogy nem úgy történt, ahogy megállapodtunk a kormányzattal. Pk egyoldalúan eldöntötték, hogy bevezetik a ta-chográf használatát. Erre a döntésre a fuvarozók ugyan felkészültek, ám senki sem akar kevesebbet keresni, mint az előző évben. Most viszont a négy és fél óránkénti 45 perces pihenőidővel csökken a munkaidőalap. Az intézkedésnek állami oldalról sincs meg a feltétele, hisz ha csak azt nézzük, hogy hány gépjármű parkolására van lehetőség Győr és Budapest között, elég furcsa számot láthatunk. Tavaly még úgy épült pihenőhely Tatabánya térségében, hogy oda ma is ki van írva, hogy tehergépjárművel behajtani tilos.

Hancz István, az Ipartestületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető igazgatója kijelentette: kormányszinten nem megfelelően foglalkoznak a magyar iparossággal, kisvállalkozókkal. A szövetség vezetői kérik, hogy vegyék figyelembe Magyarország földrajzi helyzetét, a mikrovállalkozók felkészültségét, személyi, tárgyi feltételeit. Leszögezte, hogy a kisvállalkozók nem az Európai Unió ellen szólnak, hanem azt szeretnék, hogy fel tudjanak készülni és amikor elérkezik a csatlakozás ideje, ők is versenyképesek legyenek a szolgáltatás és áru-előállítás terén. S ehhez támogatást kérnek.

– Tessék meghallgatni azt a vállalkozót, aki egy kistelepülésen dolgozik, hogy miként tud eleget tenni a telepengedélyezési eljárásnak vagy a minőségbiztosítási szabályoknak, kockázatértékelésnek. Ugyanakkor hogyan tesznek eleget ezen előírásoknak az unió tagországaiban? Netán mi rajtuk is túl akarunk tenni? – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.
Hancz István elmondta, hogy a gondok megszüntetése érdekében a szövetség vezetői levelet küldenek megyebeli országgyűlési képviselőknek, hogy elemezzék, értékeljék a kialakult helyzetet és tegyék meg módosító indítványukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes gimnázium

A rábaközi középiskolák közül egyedül a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium szerepel az első száz… Tovább olvasom