Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rosszvasból veszik a tűzoltókocsit az önkéntesek

Tűzoltókocsit érhet a szanyi önkéntes tűzoltók vasgyűjtési akciója. A helybeliek segítségével 1,3 millió forintnyit szedtek össze. Most az alkalmas járművet keresik.

Rosszvasból „csináltak" pénzt maguknak a szanyi önkéntes tűzoltók. A faluban hirdették meg a gyűjtést és legmerészebb álmukban sem gondolták, hogy 1,3 millió forintot szednek össze. Kertek végéből, pincékből, padlásokról, ólakból kerültek elő a járművet érő hulladékok.
Tóth Imre, a szanyi önkéntes egyesület elnöke a Kisalföldnek elmondta: közgyűlésen határozták el, hogy ily módon próbálják kiegészíteni a szervezet pénztárát. A településen meghirdették akciójukat és nem várt eredménnyel fejezték be. Három napon át járták teherautóval a falut a tűzoltók.

– Az első gondolat szerint felszerelésünket szerettük volna bővíteni – fogalmazott Tóth Imre. – Senki sem számított ugyanis arra, hogy ennyi pénzt sikerül összeszednünk. Egyesületünk működését egyébként az önkormányzat támogatja, ezenkívül pályázatokból és az adók felajánlott egy százalékából tartjuk fenn magunkat. Az egyesület egyébként meglehetősen aktív életet él. A közelmúltban például a tagok hőszigetelték szertárunk kapuit, segítettek a volt téesziroda bontásában és a megyei vadásznap lebonyolításában. A napokban a szanyi téglamúzeumot néztük meg közösen, utána pedig egy összetartó estet rendeztünk.

A szanyi önkéntes tűzoltók 1,3 millió forintnyi rosszvasat gyűjtöttek össze. Tűzoltókocsit szeretnének vásárolni, a mostani már negyvenéves.
A szanyi önkéntes tűzoltók 1,3 millió forintnyi rosszvasat gyűjtöttek össze. Tűzoltókocsit szeretnének vásárolni, a mostani már negyvenéves.


Koós Gyula parancsnokhelyettes hozzátette: a szanyiaktól mindössze azt kérték, hogy a szokásos éves lomtalanítás idején ne tegyék ki a házak elé a rosszvasat. Sokkal jobb célt szolgál ugyanis, ha az önkéntesek vihetik el.

– A helyiek nagyon lelkesen fogadtak bennünket. Kérték, többször is csináljunk hasonló gyűjtést, hiszen a házaknál még mindig nagyon sok, számunkra értékes hulladék vas maradt – jegyezte meg. – Nyolc-tíz egyesületi tag három napon keresztül járta a falut és a végelszámolásnál tényleg meglepődtünk mi is. Kétszázharminc mázsa gyűlt össze. Az összeg hallatán mertünk komolyabb terveket is megfogalmazni. Mostani járművünk negyvenéves, ráadásul vízszállításra nem alkalmas. Szeretnénk vízszállítót vásárolni. Ki is néztünk egyet: kétmillió forintot kértek érte, de mire érdeklődtünk, értékesítették.

A tűzoltók tudják, hogy az 1,3 millió forint önmagában kevés lesz. Van azonban valamennyi saját tőkéjük is és bíznak benne, hogy az önkormányzat kipótolja majd a hiányzó összeget. A parancsnokhelyettes szerint szükségük van komolyabb járműre, mivel nemcsak községükben, hanem a környékbeli falvakban is segítenek vészhelyzetben.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadt a rendőrökre Kapuváron

Annyira fel volt dühödve egy kaput rugdaló, és a kihívott rendőröket késsel fenyegető férfi… Tovább olvasom