Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Röntgenmúzeum: a fa röntgengéptől Csernobilig

A régi rendőrség épületébe költözött a kapuvári röntgen-magángyűjtemény. Boros János tárlata 1895-től Csernobilig, illetve napjainkig öleli fel a sugárzás használatát a gyógyításban és a rombolásban.
– Évekkel ezelőtt, még dr. Ballagi Farkas segítségével kezdtem el gyűjteni a röntgensugár orvosi felhasználásának relikviáit, aztán ezeket egészítettem ki a sugárzás káros hatásainak dokumentumaival – kezdte a magángyűjtemény bemutatását Boros János, a kapuvári tüdőgondozó egykori vezetőasszisztense. A napjainkban nyugdíjaséveit töltő szakember a kiállításról elmondta, már csak azért is szívügyének tekinti e szakmát, mert a röntgensugár kutatásában számos megyei szervezet és tudós vett részt, elég csak a győri bencés gimnáziumra gondolni, ahol abban az évben – 1895-ben – mutatták be a röntgensugárzást, amikor ugyanezt Conrad Röntgen Würzburgban megtette.

Boros János: Tágasabb helyre költözött a magángyűjtemény.
Boros János: Tágasabb helyre költözött a magángyűjtemény.

– A gyűjtemény egyik érdekessége az a fényérzékeny üveglemez, melyen egy átvilágított kéz látható és Győrből, a bencésektől származik 1896-ból – mondta a gyűjtemény tulajdonosa. Ugyancsak a kiállítás része az a kegyeleti sarok, ahol a sugárkutatás 11 magyar áldozatára emlékezik Boros János. A tárlat természetesen tartalmazza azon magyar tudósok – így többek közt Zsebők Zoltán vagy Ratkóczy Nándor – életrajzát, több esetben könyvét is, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyar radiológiai kutatásokban.

– Sajnos a téma nem mehet el a sugárzás romboló hatása mellett sem, így a gyűjteményben helyet kapott néhány anyag erejéig Hirosima és Csernobil is – mondta Boros János. Hozzátette, a rendőrség egykori épületében megtekinthető a tárlat egyik büszkesége, az 1900-as évekből megmaradt, faszerkezetű röntgengép is. – Egy környékbeli orvos ajándéka a gép, amiről azt tartják, a mai napig működőképes – mutatta be gyűjteményének különlegességét a kapuvári szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás: megszépült a templom

Befejeződött a csornai Jézus Szíve-templom külső felújítása. Tovább olvasom