Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Rábaköz 2012: húsgyári capriccio a Rábaközben

Az idei év a kapuvári húsgyár híreitől volt hangos a Rábaközben. Az üzem leállása körüli hercehurca uralta a helyi közéletet. Persze van élet a kisfalvakban is.
Az év végén a Kisalföld híreiből megpróbáltuk összefoglalni, mi történt a Rábaközben 2012-ben. Idén a kapuvári húsgyár vesszőfutása uralta a rábaközi közéletet. Év elején a nagyra törő tervek, aztán augusztustól a leállás és csőd volt a „piacvezető". De nézzük sorban.

Januárban kiderült, hogy az állam előbb támogat egy, csak tervekben létező napelemgyárat Csornán, mint egy működő gyárat – a Proverthát – Kapuváron. Gyóróban lemondott két képviselő és több kistelepülésen szociális tűzifát osztogattak. Megkezdődtek a Kapuvár fennállása 850 éves évfordulójához kapcsolódó ünnepségek, ugyanígy Vicán és Rábakecölben is erre az évfordulóra emlékeztek. Farádon ismeretlen halottakat találtak az evangélikus temetőben, kilétüket azóta sem tudták tisztázni a vizsgálatok. Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa lovagkeresztet kapott, valamint még ebben a hónapban megkezdték a Vocational Academy győri épületeinek árverezését. Az alapítvány rábaközi rosszízű emlékeit azóta sem sikerült feledni, az árverezésnek pedig napjainkban sincs vége.

Februárban Szent Anna nevét kapta a kapuvári Kis-Rába-híd, Csornán pedig kórházát akarta megmenteni a testület. Ugyancsak Csornán üzemeltetőt kerestek a helyi fürdőbe, s azóta már sikeresen túl vannak az első idényen is. A csornai állomáson ütköztek a személyvagonok, miközben vihar dúl a helyi képviselő-testület frakciói közt. Osliban megszólalt a gongorda, a településtáblákról pedig levetették a „LEADER" megjelöléseket, innentől nem LEADEREK a községek. Sem. Ilyen pályázatok azonban továbbra is vannak. A csornai polgármester nemet mondott a város költségvetésére, ám döntését azóta természetesen felülvizsgálta.

A bogyoszlói piactér építésével kezdődött a március, az egyetemisták azóta befejezték művüket. A gazdák ebben a hónapban még bíztak a sertéságazatban, Szigethy Attila pipáját pedig kiállították a kapuvári városházán. A hódok megtelepedtek a farádi határban, olyan gátakat építve, mely komoly mérnököknek is becsületére válna. A rendezvényszervezési szabályok szigorítása miatt majdnem tavaszra tolódott a kapuvári böllérmájfesztivál, Csornán viszont döntöttek a műfüves pálya megépítéséről. Bűnügyi felderítési mutatóikat tekintve országos elsők lettek a kapuvári rendőrök, Farádon pedig két centiméteres tojást tojt egy tyúk, mintegy érzékeltetve a tojás ára és a minőség közti különbségeket.

Cukros tervek

Miközben áprilisban Schmitt Pál lemondásától volt hangos a sajtó, húsvétkor tolvajok jártak egy vági telepen. A kapuvári katolikus általános iskolában félezren szavalták a „Kedves Jocó"-t, Himodon pedig lemondott három képviselő. A höveji csipke földrajzi védelmet kapott, a farádi csontokat pedig elvitték megvizsgálni. Beleden beomlott a kastély födéme, Kapuváron pedig loptak egy autót maguknak a pénztelen tolvajok.

Májusban a korábban csornai Charles Bronsonként is emlegetett Áder János lett a köztársasági elnök és kiderült, a kapuvári húsgyárban még hosszú távra terveztek. Akkor. A disznók Kónyban is gondot okoztak, nem bírták néhányan a szagukat. Lezajlott a negyedik Rábaköz Kupa raliverseny és meglett a csornai elkerülő tervezője is. A másik kapuvári Kis-Rába-híd pedig a Nádasdy nevet kapta.

Júniusban cukros gyári tervekről álmodoztak a rábaközi gazdák, a csornai napelemgyár pedig még mindig épülne. Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát ebben a hónapban ünnepelte papsága hatvanadik jubileumát, a kapuvári húsgyárról pedig kiderült, a határon túlra is terjeszkedne. A vadosfai Sztrókai Ferencné új szívet kapott, a beültetett szerv egyidős a saját lányával.

Hús, zöldség és légpuska

Júliusban hungarikumot csináltak volna a höveji csipkéből, Bodonhelyen pedig öt forintot kértek egy telekért. A kapuvári Anna-napokon a víz volt az úr, Markotabödögén pedig húst loptak a tolvajok. A zöldség csak nem kellett nekik.

Augusztusban Berg dédunokák avattak kiállítást Kapuváron, a csornai képviselő-testület frakciói pedig úgy döntöttek, csak akkor egyeztetnek, „ha érdemes". Tulajdonost váltott a kapuvári húsgyár, ám a gazda kiléte a mai napig titkos. Harmincmillió forintnyi gabonát loptak Veszkényben, valamint elköltözött a kapuvári piactér. Vadásznap volt Szanyban, tereprali a Rábaközben. Egy kapuvári ló nyerte meg a Nemzeti Vágta soproni előfutamát, a húsgyárban pedig ötvenmilliós adócsalás gyanújával nyomoznak. Azóta is. Megkezdődött a húsgyári capricco.

Szeptemberben maguk termelték a zöldséget a beledi rászoruló családok, a húsgyárban pedig leállt a vágóhíd. Demonstráltak a dolgozók. Hiába. Barbacson légpuskával vadászták a motorosokat, Kapuváron pedig a bérgyártás is leállt a gyárban.

Felszámolás csokis töpörtyűvel

Októberben Csorna díszpolgára lett Áder János, Kapuvárra megérkezett a felszámolóbiztos. Utóbbi mellé kiderült, a gyár leállásával negyvenmilliót veszt évente a város. A helyi önkormányzat kezdeményezésére új életet kaphatott a vitnyédi Csapó László, a csornai napelemgyárról pedig kiderült, már csak a pénz hiányzik hozzá. Békülékeny hangot ütött meg a csornai testület.

Novemberben egyötödére apadt a kapuvári hitelállomány, a csornai kórház pedig az államosítás után új arcát keresi. Három fegyvert elloptak egy csermajori vadászházból. A kapuvári húsgyárban leállt a Bacon Kft. is, valamint elmondták, több mint hétmilliárdos a tartozás. Viszont húsboltot nyitott a kapuvári önkormányzat.

A decembert a pásztori otthon verekedése nyitotta, az egyik gondozott szeme világa bánja a tettlegességet. Ismét húsgyár: nem kapnak teljes pénzt az elküldött dolgozók, akik erre pertársaságot alapítottak. A csornai szocialisták egy zárt ülés, a dénesfai polgármester pedig a dráguló szemétszállítás miatt dohogott. Az idei év csokis töpörtyűvel és a markotabödögei jövő karácsonyfájával ért véget a Rábaközben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztett a Hantech Csornán

Másfél milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a Hantech Zrt. csornai üzemében. Tovább olvasom