Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Piac híján is újraindult a cserépgyártás

Az elmúlt négy évtized legrosszabb évét zárta 2009-ben az építőipar. A Tondach zrt. ugyan február végén újraindította csornai üzemét, de a piac fellendülésére még várni kell. Akár elbocsátások is lehetnek az ágazatban.


– Február 22-én begyújtottuk a kemencéket, azaz a csornai gyárban megkezdtük a termelést – tájékoztatta portálunkat Kató Aladár, a cég vezérigazgatója, aki egyben a Magyar Téglás Szövetség elnöke is. A zrt. tavaly decemberben állította le a gyártást a rábaközi városban. Létszámleépítéssel nem járt a szünet.

– A csornai gyár ugyan dolgozik, de a piac fejlődéséről nem tudok beszámolni – mondta el portálunknak Kató Aladár vezérigazgató. – Kereslet továbbra sincs, ami várható is volt. 2009 az építőipar számára az elmúlt évtizedek legrosszabb esztendeje volt. Tavaly valamivel több mint 28 ezer építési engedélyt adtak ki és 31 ezer új építésű lakás készült el. Az építőiparban nem volt még rá példa, hogy a kiadott engedélyek számát meghaladta volna az új lakásoké. A tapasztalat szerint az előbbi mindig húsz százalékkal több volt.

A csornai gyárban beindították a gyártósorokat, de a piacon még nem keresik a termékeket.
A csornai gyárban beindították a gyártósorokat, de a piacon még nem keresik a termékeket.

– Az adatok egyértelműen a visszaesést jelzik. Ha tavaly 28 ezer engedélyt írtak alá, akkor idén nem várható több mint 20 ezer, vagy még ennél kevesebb is lehet – fejtette ki a szakember. – Komoly bonyodalmakat okozhat a kialakult helyzet és a döntési mechanizmus. A lakásépítés teljes támogatási rendszerének megszüntetésére gondolok, aminek most látjuk az eredményét. A tavasz tehát várhatóan nem hoz fellendülést az ágazatban.

Kató Aladár korábban úgy nyilatkozott, hogy a hazai válságot a keleti piacok megnyitásával próbálja a Tondach zrt. átvészelni. Ehhez képest most arról szólnak a beszámolók, hogy Romániában 22 százalékkal esett vissza az építőipar tavaly. A cégek ötöde megszűnt vagy csődközelbe került. A Tondach zrt. vezérigazgatója úgy látja, a román kormány a nehéz helyzetben legalább próbált beavatkozni.

– A román állam a felvett építési kölcsönök után 70 ezer euróig kötelezettséget, azaz kezességet vállal. Ez mindenképpen könnyíti az ottani helyzetet. A Tondach román exportja egyébként csak tizenöt százalékkal csökkent, míg a hazai forgalom huszonöttel. A román példa követendő is lehetne. Ma Magyarországon azonban nem adnak hitelt sem, sőt, március elsejétől életbe lépett az önerőt megkövetelő határozat is. Mindez tovább nehezítette a helyzetünket.

Kató Aladár szerint a felsoroltak miatt akár további létszámleépítés is előfordulhat idén a hazai építőiparban. Főleg a kisebb gyártók mehetnek tönkre. Ők ugyanis kapacitásaikat nem tudják kihasználni, áthidaló hitelt azonban nem kapnak.
A Tondach román exportja csak 15 százalékkal csökkent, míg a hazai forgalom 25-tel - mondta Kató Aladár vezérigazgató.

A Magyar Téglás Szövetség elnöke továbbra is tartja magát ahhoz a véleményéhez, hogy idén még biztosan nem lábalnak ki a válságból. ˝2011-ben a lakásépítések száma emelkedhet valamennyit. Nagyon sok múlik azon, hogy a választások után felálló új kormány milyen, a piacot, a keresletet befolyásoló intézkedéseket hoz majd˝ – jegyezte meg Kató Aladár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a pályázati segítségben bízhatnak Vitnyéden

Húszmillió forintból új orvosi rendelőt építene a vitnyédi önkormányzat, melyre pályázati forrásokat… Tovább olvasom