Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Novemberre csúszik a központ átadása

Többszöri határidő-módosítással, de végre megtörtént a műszaki átadás a kapuvári Hany Istók Kerékpáros Centrumban.
Az utóbbi évek legnagyobb idegenforgalmi beruházása végre eljutott a műszaki átadásig Kapuváron. A Hany Istók Kerékpáros Centrum névadója talán nem is gondolta, hogy az épület sorsa mennyire leképezi a helyi mondahős hányatott sorsát.

Már tavasszal lehetett tudni

A Phare-programban nyert háromszázötvenmillió forintos támogatásból megvalósuló, hétezer négyzetméteres épületet az elmúlt év nyarán kezdték építeni (Kisalföld, 2005. február 24.), és az első befejezési határidő idén augusztus harmincadika volt. Városházi információk szerint azonban már tavasszal lehetett tudni, hogy az említett határidőre nem fog elkészülni az épület. A város képviselő-testülete – a kivitelező kérésére – még a nyár vége előtt módosította a határidőt (Kisalföld, augusztus 10.) szeptember harmincadikára.

Az említett testületi ülésen Mitring József, a kivitelező cég vezetője határozott ígéretet tett az új dátum betartására. Sajnos az építtetőnek ez sem sikerült, ezért a városházán már komolyan aggódtak amiatt, hogy a határidő túllépése miatt a pályázati pénz egy részét vissza kell fizetni. Erre azonban végül is nem volt szükség, mert a napokban megtörtént a végleges műszaki átadás és a pályázatot felügyelő iroda nem talált hibát a lebonyolításban. Nagy kő eshetett le a város vezetőinek szívéről, hiszen a kerékpároscentrum egyfajta „nyitánya" lenne a város turisztikai fejlesztéseinek.

Ünnepélyes átadás hetek múlva

– Apróbb munkák még folytak az épületben, de hivatalosan megtörtént a műszaki átadás – mondta Hámori György polgármester. A beruházónak átutalták a munkák ellenértékét, bár egy október 10-i műszaki bejárás több pótolnivalót tárt fel az építkezésen, amik azóta elkészültek. A város vezetője elmondta: az épület használatbavételi engedélyei megvannak, a centrum belső berendezéseit a helyszínre szállították.

– A határidőcsúszásokból az önkormányzatnak hátránya nem származik – tette hozzá a polgármester, ám a városháza kötbérrel él a kivitelező felé, melynek hétmilliós összegében már meg is állapodtak Mitring Józseffel. Hámori György úgy véli, hogy e hónap második felében az ünnepélyes átadás is megtörténik, majd egy napra kinyitják az épületet a nagyközönség előtt. Ekkor a kapuváriak megtekinthetik a kerékpároscentrum belső berendezéseit, helyiségeit. Ezután az üzemeltető, a Flóra Kft. emberei veszik át a terepet (az üzemeltetési jogot pályázaton nyerte meg a cég) és még pár milliós beruházás után végre eredeti funkciójában kezdhetik meg a működést a konferencia-központban, az internetkávézóban és például a Pátzay-gyűjteményben is.

Hibák okai és felelősök keresése

A csúszás okairól még az októberi műszaki bejáráson nyilatkozott a kivitelező. Mitring József szerint az év eleji csúszásokat nem tudták nyár végéig behozni, az építkezés utolsó fázisában a technológiai eljárások folytán még néhány napot késett a befejezés. Tegnapi nyilatkozatában azonban már egyfajta megelégedésének adott hangot a kivitelező. – Teszem ezt azzal együtt is, hogy a hétmilliós kötbérnek természetesen nem örülök, de a hibák okait megkeressük és a felelősöket megnevezzük – mondta Mitring József. Úgy véli, akár egyforintos kötbér sem esik jól egy kivitelezőnek sem, de a kapuvári polgármesterrel végül is aláírták a hétmilliós kötbérről szóló megállapodást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár mostohagyereke?

Egy öntésmajori alapítvány a kulturális értékek megőrzésében és fejlesztésében látja a település… Tovább olvasom