Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Német hála: többmilliós adomány a csornai kórháznak

Többmillió forint értékű, elsősorban kórházi textilneműt tartalmazó adományt kapott a csornai Margit kórház. Az ajándékot a német Brandenburgi Magyar Baráti Társaság gyűjtötte össze.

Így fejezték hálájukat, hogy hazánk húsz évvel ezelőtt megnyitotta a határt az NDK-s menekültek előtt. A szállítmányt Margrit Spielmann, a Bundestag szociáldemokrata párti képviselője adta át tegnap.

A hét és fél tonna súlyú adományban egészségügyi berendezések, gyógyszerek, tolószékek, járókeretek, és többszáz garnitúra ágynemű, takarók, törülközők vannak. Gyerekjátékok is érkeztek, melyeket a helyi óvodák kapnak meg. Mindezt a brandenburgi egészségügyi intézmények adták össze. A gyűjtés védnöke Matthias Platzeck, a brandenburgi tartomány miniszterelnöke volt. Margrit Spielmann - aki 1989. szeptemberében maga is Magyarországon volt - a csornai átadón elmondta: a megkeresett egészségügyi intézmények egyszerre csatlakoztak a kezdeményezéshez. A már nem használt, de jó állapotban lévő felszereléseiket ajánlották fel. Az akció olyan sikeres, hogy várhatóan jövőre is küldhetnek adományt Csornára, egészségügyi berendezésekkel.

- Így próbáljuk meghálálni, hogy nem messze Csornától húsz évvel ezelőtt megnyílt a határ. Ezzel a magyarok hozzásegítették a szabadsághoz a kelet-német menekülőket. Magyarországnak fontos szerepe volt abban, hogy Németország újra egyesülhetett-fogalmazott a német politikus. Hozzátette: olyan, lehetőleg nem túl nagy kórházat kerestek, mely nem messze van Soprontól. Így találták rá a Margit kórházra.

Adomány a csornai kórháznak

Dr. Boga Attila, az intézmény megbízott igazgató főorvosa megjegyezte: a szállítmány nagyon jól jött, mert megoldotta textilutánpótlásukat. Erre saját erőből nem lettek volna képesek. Turi György polgármester arról beszélt, hogy a nehéz helyzetben lévő kórházon már nem először segít a társadalmi összefogás. Köszönetet mondott Margrit Spielmannnak, hogy Németországban is ilyen összefogással próbálják támogatni a várost.

Korábban:

A határnyitás alkalmából a Brandenburgi-Magyar Baráti Társaság egészségügyi berendezésekből, gyógyszerekből álló adománnyal segíti a csornai kórházat.

Sajátos módon fejezi ki háláját Magyarországnak a volt NDK-s menekültek Nyugatra történt kiengedése, a határnyitás 20. évfordulója tiszteletére a Brandenburgi-Magyar Baráti Társaság.

A 2008-ban alakult társaság - amelynek élén a Bundestag szociáldemokrata parlamenti képviselője, az egykori NDK-ban született Margrit Spielmann áll - adományokat gyűjtött különböző brandenburgi egészségügyi intézményeknél, és a felajánlásokat a város polgármesterének jelenlétében pénteken adja át az 1913-ban létrehozott csornai Margit kórháznak.

A hét és fél tonnás szállítmány különböző egészségügyi berendezésekből, gyógyszerekből, tolószékekből, járókeretekből, több száz kórházi ágyneműből, takarókból és törülközőkből áll. Ezen kívül a társaság gyermekjátékokat is vásárolt, amelyekkel a kórházban kezelt gyermekeket igyekszik meglepni. A gyűjtés fölött Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke vállalt védnökséget; a képviselőasszony mellett maga is a hála-, illetve segélyakció egyik fő kezdeményezője volt.

"Emlékezetünkben ott élnek az osztrák-magyar határon 20 évvel ezelőtt lejátszódott események képei, és szívünkben még mindig rendkívüli hálát érzünk Magyarország iránt - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön, közvetlenül a szállítmány útnak indulása előtt Margrit Spielmann, aki a két évtizeddel ezelőtti szeptemberi napokban éppen Magyarországon tartózkodott. - És nem csak azoknak vagyunk hálásak, akik megnyitották a határokat, hanem azoknak a magyar polgároknak is, akik annak idején a legkülönbözőbb módon segítették az NDK-s menekülteket. A segélyszállítmánnyal köszönetet szeretnénk mondani".

És hogy miért éppen Csornára, az ottani Margit kórházra esett a választás?

A képviselő elmondta, hogy a helyszínen, illetve a "címzetten" sokat gondolkodtak. Olyan - lehetőleg nem túl nagy - várost kerestek, amely a Sopron mellett történt határnyitás térségében fekszik, továbbá egy olyan kórházat, amely szociális otthonnal is rendelkezik, és segítségre van szüksége. Így találtak rá Csornára, és vették fel a kapcsolatot a városi vezetőkkel, abból kiindulva, hogy a város kórháza a segélyszállítmányt jól tudná hasznosítani.

Margrit Spielmann végzettségét tekintve gyógypedagógus és pszichológus, aki tanulmányainak egy részét 1984-ben magyarországi gyógypedagógiai intézetben végezte. 1989 szeptemberének első napjait férjével együtt Budapesten töltötte, és csak azért tértek vissza az NDK-ba, mert kislányuk Brandenburgban a nagyszülőknél maradt. A repülőgép csaknem teljesen üres volt - idézte fel, hozzátéve, hogy a magyar emberek segítőkészségét és vendégszeretetét soha nem felejti el. Magyarországot azóta minden évben felkeresi.

Olvasóink írták

  • 1. qeu 2009. szeptember 04. 20:24
    „Nagyon szépen köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Joli néni sógornője szép emlékeket őriz szívében

Csütörtökön ünnepelte 100. születésnapját Jászai Lászlóné, Rábatamási nyugdíjas tanítónője. Jászai Joli néni sógornője jó szívvel emlékszik a Tamásiban töltött évekre. Tovább olvasom