Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Negyven év szolgálat a mentő volánjánál

A hatvanhárom éves Hoffer István negyven évig vezette a kapuvári mentőautókat. Véleménye szerint a legnehezebb időszak, míg kiérnek a balesetek helyszínére.

Fiatalemberként mezőgazdaságigép-szerelőnek készült, aztán mégis a mentőknél húzott le negyven évet a kapuvári Hoffer István. – Az akkoriban épült mentőállomásra kerestek sofőröket, így szinte véletlenül kerültem a kapuvári mentőkhöz 1971. szeptember 22-én – mesélt a kezdetekről a nyugdíjba vonuló kapuvári férfi. A négy évtized alatt több mint egymillió kilométert tett meg balesetekhez, betegekhez vezetve. Ahogy lapunknak elmondta, mindig az az időszak a legnehezebb lelkileg, amíg kiérnek a helyszínre.

– Nyugtalanok vagyunk, leginkább amiatt, nehogy gyermek sérült vagy beteg várjon bennünket a helyszínen – mondta Hoffer István. Az egyik legmegrázóbb esete 1975 őszén történt, amikor egy teherautó szinte ledarált egy egész családot szállító Skodát. – Megrázó volt a látvány, ahogy az árokba borult, teljesen szétroncsolódott autóba csöpögött bele az olaj, sajnos ott már nem volt szükség arra, hogy letöröljük a szennyeződést – mesélte egyik esetét a sofőr. Hangsúlyozta: munkája során nem szabad, hogy a tragédiák lefoglalják a gondolatait, mint mondta, a helyszínen már végezni kell a munkát, arra kell figyelni, hogy a legnagyobb és leggyorsabb segítséget nyújtsák.

Hoffer István: Alázattal kell közeledni a betegekhez.
Hoffer István: Alázattal kell közeledni a betegekhez.


– Sajnos olyan is volt, akit újraélesztéssel visszahoztunk az életbe, majd a kezeim között halt meg – beszélt a mentős munka lelki nehézségeiről a nyugdíjba vonuló férfi. Volt azonban számos eredményes beavatkozásuk is, többek közt nemrég egy vitnyédi, villamos áram sújtotta fiatalembernél, ahol a gyorsan kiérkező mentők sikeresen élesztették újra a fiatalembert.
– Húszévnyi munka után kezdődtek nálam a rossz álmok, alvás közben mindig a feleségemet szerettem volna megmenteni – mondta Hoffer István.
A mentőautó vezetése mellett sok esetben segítenek a sofőrök a szakszemélyzetnek is. – Amikor az ápoló egy magatehetetlen ember megmentésén vagy gyógyításán dolgozott, mindig együttérzéssel beszéltem a sérülthöz, akinek a szemébe nézve látni a tehetetlenséget, a félelmet – fogalmazott.

Munkája mellett nem egy esetben civilként is segített az országutakon, de sem mentőautóval, sem saját autójával nem okozott balesetet a negyvenévnyi munka alatt.

A Kisalföldnek elmondta, nyugdíjaséveiben hobbijának hódol. Ezermesterként legújabb terve egy úgynevezett sörkollektor építése (sörösdobozokból összeállított, a nap energiáját hasznosító fűtőberendezés).

Olvasóink írták

 • 6. kackac 2011. december 30. 16:19
  „A sörösdobozok kiürítésében a szent cél érdekében szívesen segítek. :)”
 • 5. rostane 2011. december 30. 09:49
  „Nagyon jó egészséget kívánok és minden tiszteletet megérdemelsz a munkáddal és egész példamutató életeddel kapcsolatban!”
 • 4. Gery83 2011. december 27. 20:28
  „Minden alábbi hozzászóló nagyon kedves és csakis csatlakozni tudok hozzájuk...
  Dolgozhattam Pista bácsi-val és igazán nagy élmény a társasága, hiányozni fog! Mindannyian sokat tanulhattunk tőle!
  Szintén kívánok neki jó egészséget és boldog nyugdíjas éveket!”
 • 3. kroly 2011. december 27. 17:16
  „JÓ egészséget és szép nyugdijas éveket!”
 • 2. zoli78 2011. december 27. 16:13
  „Jó egészséget!”
 • 1. Guci01 2011. december 27. 13:45
  „Ismeretlenül is gratulálok, jó egészséget kívánok és köszönjük szépen az áldozatos munkáját! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronnémeti gyerekek a Dzsungel könyvével kedeveskedtek - fotó

A sopronnémeti gyerekek idén karácsonyra a "Dzsungel könyve" színpadi változatával kedveskedtek a… Tovább olvasom