Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Napi kétszázezres kamatbevétel

Csorna - A csornai kórház vezetésére kiírt pályázatot érvénytelennek ítélte a testület, az intézmény gazdálkodását hosszan tárgyalták a képviselők. Az egymilliárdos kötvény több százezres kamatot hozott eddig. Nőtt a polgármester és az alpolgármester illetménye.
Kissé döcögősre sikeredett szavazatszámlálással és több napirendi pont elhalasztásával hétfőn megtartotta idei első ülését Csorna képviselő-testülete. Először a polgármester és az alpolgármester beszámolóját hallgatta meg az elmúlt néhány hét munkájáról, majd a település hulladékgazdálkodásáról szóló beszámolót tárgyalta a plénum.

A Rekultív kft. által beterjesztett anyagot a város vezetőinek javaslatára végül csak a kft.-vel folytatandó tárgyalások alapjának tekintik, érdemi tárgyalására nem került sor. Ezt követően az önkormányzati intézmények alapító okiratainak technikai jellegű módosítása zajlott, majd az önkormányzati üdülők bérleti díjának csökkentését határozta el a testület. Ez utóbbi döntést a jelentkezők elmaradásával indokolta az ügyet előterjesztő polgármester.


Emelkedő tiszteletdíjak

A testület tárgyalta idei munkatervét, melyben meghatározták az ülések napirendi pontjait. Turi György polgármester hangsúlyozta, ez csak egy tervezet, amennyiben sürgősebb kérdések tárgyalása válik szükségessé, úgy eltérhetnek a hétfő délután elfogadott anyagtól. A testület tárgyalta a polgármester és az alpolgármester illetményének és költségátalányának ötszázalékos emelését. Elfogadták az előterjesztést, mely szerint például Turi György polgármester illetménye január elejétől 514 ezer forint lesz, költségátalánya pedig 128 ezer forintra módosul. Gyopáros Alpár alpolgármester illetménye és költségátalánya szintén öt százalékkal emelkedett a hónap elejétől. A juttatások növekedését a köztisztviselők illetményének központi emelésével indokolták.


Két szakmát megtartanak

A csornai képviselők több mint egy órán át tárgyalták a Margit kórház konszolidációs programját. Az ülésen elhangzott, a hosszú távú érdekek, az orvosi és a szakmai feltételek hiánya miatt vélhetően megszüntetik a stroke-osztályt. A szülészet-nőgyógyászat és a sebészet veszteségét más tevékenységek nyereségéből próbálja fedezni az intézmény. Turi György határozottan kijelentette, e két szakmát mindenképpen megtartják Csornán. A kórház igazgatói tisztségének betöltésére kiírt pályázat azonban eredménytelenül végződött, a plénum nem döntött az igazgatói poszt betöltéséről.


Turisztikai tervek

Csorna képviselő-testülete döntött egy turisztikai pályázat benyújtásáról is. A projektet a csornai, a kapuvár–beledi és a téti kistérség közösen adja be. A program Csornára eső része mintegy tizenhétmillió forint lesz, valamivel több mint kétmilliós önrésszel. A beruházás keretében a Vilmos parkban és környékén szabadidős programok eltöltéséhez építenek különböző térelemeket és a projektkészítők szándékai szerint kotornák a Vilmos parki tavat is.


Jövő hétfőn rendkívüli ülés

Szintén az elnapolt napirendi pontok számát növelte a csornai városközpont fejlesztési tervének megvitatása. Turi György polgármester szerint a képviselők elé került anyag még nem tárgyalható érdemben, a projekt megbeszélése előtt egy városbejárást tart szükségesnek. Ez jövő hétfőn lesz, ami után rendkívüli ülésen beszélik meg a városközpont fejlesztési terveit. Az utolsó napirendek között elemezte a képviselő-testület a város által kibocsátott „Csorna gyarapodása" nevű, egymilliárd forintos kötvény további sorsát. Varga Beáta pénzügyi osztályvezető tájékoztatta a testületet arról, hogy a pénzt a kibocsátás napjától azonnal lekötötték, melynek napi kamata közel kétszázezer forint. Ez utóbbi felhasználásáról a testület később dönt, akárcsak a kötvény további hosszú távú, egybeni vagy csomagonkénti befektetéséről, lekötéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a sportolóké a városi pálya

Kapuvár - A városban terjed az a szóbeszéd, miszerint a Kapuvári Sportegyesület (KSE) pályájától… Tovább olvasom