Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mindentudó vízórák

A vízórák leolvasása évről évre körülményesebb, hisz napközben az emberek nincsenek otthon.
A Pannon-Víz zrt. a vízmérőket évente kétszer olvassa le a lakossági fogyasztóknál, s az összegyűjtött adatok alapján bocsátják ki a részszámlákat és a végelszámolást.

Távjelzős készülékek

– A vízórák leolvasása évről évre körülményesebb, hisz napközben az emberek nincsenek otthon, többnyire zárt ajtók fogadják a munkatársainkat – mondta a Kisalföldnek Déri István, a cég csornai üzemmérnökségének vezetője. – Ezért született döntés a korszerűsítésről. Az elhatározást tettek követték, s az elmúlt év második felében a kóny–bősárkányi vízmű területén lévő 4250 darab vízmérőt már jeladós típusúra cseréltünk.
Déri István szerint az országban elsőként olyan korszerű mérőket szereltek fel, amelyeknek a leolvasásához nem kell belépni az ingatlanra, hanem munkatársaik az utcán mintegy 30 kilométeres sebességgel haladó gépkocsiban ülve rádiós jelek gyűjtésével szerzik be azokat az információkat, amelyeket a számlázáshoz vagy a technikai ellenőrzéshez felhasználhatnak. Mindezt anélkül, hogy zavarnák a fogyasztókat. Ugyanakkor a távjelzős vízmérők arról is információt adnak, ha folyamatos vízelfolyást észlelnek. Ilyen esetben a vízmű szakemberei egyeztetnek a tulajdonosokkal és megállapítják, hogy tartósan használták-e a vizet, esetleg szivárgás vagy csőtörés történt. Így a fogyasztók mentesülhetnek az elfolyt víz okozta anyagi károktól.

Négy év alatt teljes csere

Az üzemmérnökség vezetőjétől megtudtuk, hogy a beépített mérők az eddigi tapasztalatok alapján beváltak, ezért a Pannon-Víz zrt.-hez tartozó településeken az elkövetkező négy év során az összes vízmérőt lecserélik. Idén Csornán folytatódik a csere – Kis-Csornán már elvégezték a munkát –, most a 85-ös főúttól északra levő terület következik, azután pedig a főúttól délre eső városrész kerül sorra. A jövő évre tervezik a lakásokban lévő mérők jeladóval történő felszerelését.

Szinte tévedhetetlen

Káldy Péter üzemelésvezető a berendezés működését ismertette. Elmondta, hogy a vízmérőre egy rádiós feltétet helyeznek, s ezek egymással szinkronba kerülnek. Nevezetesen a jeladó rögzíti a mérő állását, gyári számát, úgymond folyamatosan „beszélnek" egymással. Közben a mérő deciliteres impulzusokat ad a rádiós feltét felé, amely megszámolja, rögzíti, gyűjti, majd nyolc másodpercenként továbbítja azokat egy nemzetközileg jóváhagyott frekvencián. A rádiójeleket egy jelvevő segítségével gyűjtik, amely kézi számítógépre továbbítja az adatokat és a kiegészítő információkat. Például a szivárgást és bármilyen jellegű eseményt, amit a műszer manipulációnak értékel. Ez lehet a vízmérő megfordítása, a jeladó eltávolítása, illetve a mérő olyan mechanikai sérülése, amely a működését befolyásolja. A kézi számítógépet a számlázáson működő géphez csatlakoztatják, az adatokat a számlázási rendszerhez továbbítják. Káldy Péter közölte, hogy ez teljesen automatizált folyamat, emberi beavatkozást nem igényel, a leolvasási tévedés lehetősége gyakorlatilag nulla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új autó Zsebeházán

A másfél száz lelkes Zsebeházán – ahol a lakosság nagy része idős, egyedülálló – két éve… Tovább olvasom