Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megtérítik a ˝havas˝ kiadások egy részét

Megtérülhet az önkormányzatok ˝hóhányós˝ kiadásainak egy része, ha pályáznak a vis maior alaphoz.

A nagyobb községekben a hóeltakarítás költségei megközelíthetik az egymillió forintot is. Mindez már látszik, pedig még csak a januári kiadásokat számolták össze.

Rábaköz legkisebb települése, Cakóháza 45 ezer forintot szeretne kapni a vis maior alapból. Amint azt Csepi Éva polgármester elmondta, a községbe vezető út, illetve a főutca megtisztítása jelentett számukra leginkább anyagi terhet.

– Hozzánk csak akkor jönnek el a hókotrók, ha már minden közút rendben van. Az pedig időigényes, így kénytelenek vagyunk magunk gondoskodni arról, hogy megközelíthető legyen a falunk – fogalmazott. A munkálatok elvégzésére egy helyi gazdával kötöttek szerződést.

Rábasebesen Szórádi Sándor falugondnok feladata volt az utak tisztítása. Fotók: Kisalföld-archívum
Rábasebesen Szórádi Sándor falugondnok feladata volt az utak tisztítása. Fotók: Kisalföld-archívum

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere arról számolt be, hogy nekik félmillió forintjukba került a januári hóesés. Ennek hetven százalékát szeretnék visszakapni. A mellékutcák mellett az önkormányzat által megbízott cég gépei tették rendbe a 86-os főutat, a barbacsi, illetve az acsalagi bekötőutat is. Kónyban a napokban összesítik a költségeket és készítik el a szükséges dokumentumokat. A községházán így pontos adatokkal sem tudtak szolgálni, de számítanak a vis maior alap segítségére.

A szili önkormányzat által megbízott cég a 86-os főúton is a bajbajutottak segítségére sietett a hóesésben.
A szili önkormányzat által megbízott cég a 86-os főúton is a bajbajutottak segítségére sietett a hóesésben.

A szili önkormányzat 922 ezer forintot fizetett ki a januári hófúvásos napok után. Mentettek járműveket a 86-os főúton, takarították a belső utcákat, de a zsebeházai, a vági és a sopronnémeti mellékutakat is. A megbízott cég munkagépei, Rába Steigerei dolgoztak az utakon.– Kutya kötelességünk, hogy rend legyen a közutakon, de azért a közel egymillió forintos kiadás nem hiányzott. Bízunk benne, hogy az állam kilencven százalékát megtéríti a költségeknek – jegyezte meg
Lengyel Lajos polgármester. A községvezetőktől megtudtuk: a kifizetést szigorú ellenőrzések előzik meg. A katasztrófavédelem szakemberei, illetve a megyei kormányhivatal munkatársai is átnézik az elszámolást és elvégzik a helyszíni ellenőrzést.

A polgármesterek információi szerint pénzre néhány hónapon belül számíthatnak.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2013. február 19. 08:44
    „Már csak az a kérdés, hogy az miért vis maior, ha télen esik a hó és el kell takarítani. Ezt is be kéne tervezni a költségvetésekbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évek óta nem találnak fogorvost a körzetbe

Tovább olvasom