Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Mégis bezárhat az ápolási otthon?

Kapuvár - Az önkormányzattal szóban kötött megállapodás ellenére mégis bezárhat a kapuvári ápolási otthon. A fenntartó tájékoztatása szerint nem vállalható tovább a veszteséges finanszírozás, ám a működtetés fejében egy korábbi szerződéstervezetben még hozzájárulást kértek a városházától.

Mégis bezárhat a kapuvári ápolási otthon, mert az üzemeltetést végző Harris Kft. szerint nem vállalható a további veszteséges működtetés. Ugyanakkor még októberben megegyeztek a városházával a folyamatos működtetés feltételeiről. E szerint a polgármesteri hivatal vállalja, hogy beszerel egy liftet az épületbe, megjavíttatja a tetőt és elengedi a Harris bérleti díját, az üzemeltető pedig nem vonul ki Kapuvárról.

– A Harris Kft. tipikusan a „megint nincs rajta sapka" módszert alkalmazza velünk szemben – kezdte Hámori György polgármester. –  A történet néhány hónappal előbb kezdődött, amikor a helyi ápolási otthont üzemeltető fővárosi Harris Kft. bejelentette: havi félmilliós vesztesége mellett nem tudja tovább üzemeltetni a kapuvári otthont. A városháza és az üzemeltető közti tárgyalások eredményeképpen a helyiek vállalták, hogy egy lift beszerelésével, a bérleti díj elengedésével és a tető megjavításával gazdaságossá teszik az intézmény működtetését és növelik a szakmai színvonalat. Ezen feltételek teljesítésével a Harris Kft. továbbra is működteti az intézményt. – A szóbeli megállapodás után a fővárosiak még októberben írásban is visszajelezték működtetési szándékukat, elfogadván a feltételeket – mondta a kapuvári polgármester, aki idézett is a levélből: „Amennyiben a munkákat elvégzik, az otthont tovább üzemeltetjük." Hámori György szerint az említett munkálatokra nem kötöttek ki határidőt és még hivatalos szerződést sem írtak alá. Ennek ellenére a városháza megbízott egy vállalkozót a tető rekonstrukciójára, aki azt el is kezdte. Közben a polgármesteri hivatal a szóbeli megállapodás feltételeit tartalmazó szerződéstervezetet küldte el Budapestre. Hetekig nem jött válasz, az otthon működött tovább, mikor derült égből villámcsapásként jött egy levél a Harristól, miszerint az intézményt nem kívánják tovább működtetni.

Idősek: Mi lesz velük, ha bezár az otthon? A bizonytalanság nem használ sem az ellátottaknak, sem az otthon dolgozóinak.

A polgármester hozzátette: a levélben azonban egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatok vannak, először a megbeszélt munkák határidejére hivatkoznak, majd a veszteséges működést jelölik meg a leállítás indokaként. – Nekem az adott szó szent, én végig ragaszkodtam az eredeti megállapodáshoz – mondta a polgármester. Úgy véli, ha a Harris nem folytatja a működtetést, akkor az önkormányzat az otthonban ápolt kapuváriak részére a további ápolást a kórház területén biztosítja. A vidéki ellátottak sorsáról talán a Harris Kft. gondoskodik? – tette fel a kérdést a városvezető.

Az ápolási otthonban jelenleg huszonkét idős embert gondoznak, melyből tizenketten helybéliek. Sárvári Jánosné intézményvezető elmondta, összesen harminc ellátottat tudnak elhelyezni. Az utóbbi hetekben a vidékieket sorra más intézményekbe viszik, egyre növekszik a kapuvári jelentkezők száma.

– Most is hatan jelentkeztek be hozzánk felvételre – tette hozzá Sárváriné. Hangsúlyozta, a fenntartóval jelenleg nincs kapcsolata, a felröppent hírek miatt fontosnak tartaná az egyeztetést, hiszen az otthonra szükségük van a kapuváriaknak és működésük feltételei is adottak. – Az idős nénikre, bácsikra nézve elszorul a szívem, ha a bezárásra gondolok, és ez a bizonytalanság nem használ sem az ellátottaknak, sem a munkatársaimnak – mondta Sárvári Jánosné.
Hámori György polgármester hangsúlyozta: január elejétől a Kapuvár nagyságú városoknak nem kötelezően ellátandó feladatuk ápolási otthon fenntartása. Amennyiben a Harris megszünteti a működtetést, az önkormányzatnak kellene esetleg új intézményt létrehoznia, melynek várható költségei ötven-hatvanmillió forintra rúgnak. – Ezt jelenleg nem tudjuk felvállalni, ám a város és térsége ápolásra szorultjainak segítését a házi segítségnyújtás erősítésével kívánjuk megoldani – mondta a polgármester.

Lapunk megkérdezte volna a Harris Kft. ügyvezető igazgatóját a bezárással kapcsolatban, de lapzártáig nem sikerült elérnünk.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2007. december 18. 17:12
    „Hogy mit hoz a közeljövő, még nem lehet tudni sehol! De reméljük, hogy nem jön vissza az öseink sorsa! Történetesen azoké amikor még a barlangi medvékkel vívták a hatcikat az életben maradásukért!
    Ma a fiataljaink vívják a harcukat a vadlapitalista tőkésekkel csaknem minimálbérért, éh bérért! Ma már csak két kenyeret tudnak venni belőle amiből egyiket a gyerekeinek ad a másik kell a ő megélhetésére! Az öregeknek ép oly reménytelen a helyzetük mint az öseinknek volt! Ma is a morzsasöprögetés a jussuk, ha még képesek össze söpörni! De, ha már magatehetetlenek, akkor a reményeik is szertefoszlanak!Lehet, hogy irigylik is az öseinket! Azokat egy jól irányzott köbalta ütéssel elintézték! Lehet, hogy humánusabb emberibbvolt, mint a mai elsorvasztásuk?”
  • 1. nokia_telo 2007. december 14. 13:11
    „Polgármester úr és mennyiért segítik naponta a rászorultakat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcájuk állapota érdekli legjobban a polgárokat

Kapuvár - A kapuvári lakossági fórum hozzászólásai alapján elmondható, a helyi lakosokat jelenleg… Tovább olvasom