Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megelevenedik a Hany Istók legenda

A kapuvári Hany Istók Fesztivál részvevői nem csak a titokzatos történettel ismerkedhetnek, izgalmas programokon fedezhetik fel a környék kulturális értékeit, gasztronómiai különlegességeit.

Egy sikeres pályázat tette lehetővé 2008-ban a ˝Hany Istók˝ projekt elindítását, melynek célja a rejtélyes Hany Istók történet felelevenítése a térség különböző társadalmi szereplőinek bevonásával a műhelymunkákba oly módon, hogy minden szereplő a saját szempontjai alapján dolgozza fel a legenda történelmi, társadalmi, kulturális és ökológiai hátterét. A programmal és fesztivállal a szervezők erősíteni szeretnék a helyi szervezetek és művészeti csoportok együttműködését, fontos számukra a kulturális értékek megőrzése és bemutatása.

A kapuvári Hany Istók Fesztivál részletes programja >>

- Sajátos fesztivált szerettünk volna rendezni, mely összetéveszthetetlenül a térséget jellemzi. Mi mást választhattunk volna névadóul és témául, mint Kapuvár emblematikus figuráját és történetét? Az rendezvény előadásainak többsége a legendát dolgozza fel különbözőképpen. Tavaly a lovaglásé és néptáncé volt a főszerep, idén biciklitúrára invitáljuk a résztvevőket, s ezúttal a hagyományos helyett moderntáncot láthat a közönség. Szombaton a színpadon egymást érik a programok. Fellép többek közt a Hanság Big Band, a Movement Dance School, a legkisebbeknek pedig a Habakuk Bábszínház tartogat meglepetéseket. A versenyek, ügyességi játékok és kézműves foglalkozások most sem maradnak el- tudtuk meg Magyar Attila szervezőtől.

Ide kattintva izgalmas hétvégi programokat talál >>

A Hany Istók Fesztiválon tavaly Guinness-rekord született. Tízezer adag Hany Istók-aprópecsenyét készítettek el egy tizennyolc négyzetméteres tepsiben. A főfogás súlya 1328 kilogramm volt.

- Bár idén nem kívánunk csúcsot dönteni, a jellegzetes pecsenyét azért elkészítjük, és a résztvevők kimondottan erre az alkalomra kreált egyedi ínyencségeket kóstolhatnak meg. Az édesszájúaknak kedvez Hany Istók mézének megválasztása, a bátrabbak pedig rendelhetnek egyliteres Hany Istók nagyfröccsöt is, mely 7 deciliter borból és 3 deciliter szódából készül. A termetes ital fogyasztása közben azonban nem árt figyelni arra, hogy a pálinkakülönlegességeknek is maradjon hely.

A linkre kattintva a régió kiemelt programjai közt böngészhet >>


Hany Istók legendája

1749 márciusában furcsa emberi lényt fogtak ki a kapuvári halászok a Hanság lidércfényes lápi világából. Tízéves gyermeknek látszott, kettős szemhéja volt, és keze, lába ujjai között úszóhártya feszült. A korabeli írások szerint: ˝A fiú mezítelen volt, puszta füvet, szénát és szalmát falt, nem tűrt ruhát és ha embert pillantott meg, azonnal a vízbe ugrott, és úgy úszott, mint a hal. Majd egy évig élt a várban, megette már a főtt ételt, viselte a ruhát és külsőleg is emberré kezdett válni. Alkalmasint a vártól nem mesze folyó Rábába ugrott és leúszott a Hanyba. Meg se találták soha többé.˝

Hany Istók
Hany Istók

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú távra biztos munkahelyek

Százmilliós beruházást hajt végre Osli legnagyobb foglalkoztatója, a Florasca Kft. A tőzeg több mint… Tovább olvasom