Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Maszek vetést szánt ki a téesz traktora

Bősárkányban még mindig nincs béke és megegyezés földügyben. A szövetkezet és a gazdák továbbra is vitáznak.
Döbrössy Csaba
Mint arról már többször is beszámoltunk (Kisalföld, 2002. november 14., 19.) a bősárkányi mezőgazdasági termelők és a Hanság Szövetkezet között arról folyik a vita, hogy ki művelje a gazdák által megvásárolt földeket. A téesz vezetője, Döbrössy Csaba állítja: jogtalan volt az az eljárás, ahogyan a gazdák az osztatlan közösből kimérették birtokaikat, ezért nem mondanak le a csaknem kétszáz hektár bérleti jogáról.
– A termelők úgy állítják be az ügyet, mintha köztem és közöttük lenne a feszültség – nyilatkozta a Kisalföldnek Döbrössy Csaba.

– Pedig véleményem szerint ők állnak szemben a törvénnyel. Ezt arra alapozom, hogy jogtalan volt az osztatlan közösből kiméretni a földeket addig, amíg valamennyi tulajdonos beleegyezését nem szerezték meg. Az viszont már megint más kérdés, hogy a tábláknak a javát kerítették ki maguknak, a silányabb, gyakorlatilag eladhatatlan részeket hagyták meg a többi tulajdonosnak. Ezzel mindenképpen kárt okoztak nekik.
Döbrössy elnök azt is elmondta: ha a gazdák bírósághoz fordulnak és az nekik ad igazat – amit ő nem tart valószínűnek –, akkor természetesen végrehajtja a hatósági rendelkezést. Addig azonban, amíg hivatalos döntés nincs, a szövetkezet továbbra is a bérleti szerződéseknek megfelelően műveli a területeket.

Döbrössy Csabának felvetettük a panaszosok által elmondottak közül azt, hogy a vitatott földeken a maszekok vetését a szövetkezet gépei folyamatosan szántják, illetve tárcsázzák ki.
– Valóban történt ilyen, én egy tábláról tudok, de azt hiszem, ez normális dolog, hiszen mi vagyunk birtokon belül, vagyis miénk a bérleti jog, nekünk van jogunk művelni a földeket – válaszolta az elnök.
A feszültség tehát nem szűnik Bősárkányban, illetve hogyan is szűnne, amikor a gazda azt látja, hogy a nem kevés munkával elmunkált, drága pénzért vásárolt vetőmaggal elvetett földeken számukra idegen traktor teszi tönkre a vetést.

A fejleményekről megkérdeztük a gazdák „szóvivőjét", Dombi Sándort is.
– Belátjuk, hogy a végleges kiméréshez valóban kell az összes tulajdonos beleegyezése – kezdte.
– Éppen ezért mi csak az ideiglenes kimérést kértük és fizettük is meg. A társaimmal úgy döntöttünk, hogy bíróságra visszük az ügyet és azt kérdezzük, szabályos volt-e részünkről a bérleti jogviszony felbontása, melyet az elnök nem fogadott el. Jövőre újra kérni fogjuk a hivatalos birtokkimérést és ha akkor nem születik egyezség a felek között, természetesen elfogadjuk a sorsolás eredményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premontreiek: A nevelés felelősség és lehetőség

Ünnepi szentmisével és előadásokkal emlékeztek Csornán a premontrei templomban a rend… Tovább olvasom