Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Lokálpatriotizmus és falumúzeumok

A Rábaköz számos településén működtetnek falumúzeumot, helytörténeti kiállítást. Körképünkből kiderül: nem csak saját örömükre gyűjtötték össze a községek múltját.

Szanyban a püspöki kastélyban működik a helytörténeti kiállítás. Vezetője, Mészárosné Varga Zsuzsanna elmondta: évente több százan keresik fel a tárlatot. Elsősorban diákok, a helyieknek például rendszeresen tartanak ott múzeumi órákat. Jönnek azonban vidékről is kirándulók, nyugdíjascsoportok, baráti társaságok, családok.

„Egyre több az olyan látogatónk, akik a környéken töltik szabadságukat és Szanyt is betervezik programjaik közé. Megnézik a templomot és a kiállítást is" – fogalmazott Mészárosné Varga Zsuzsanna. Meghirdetett nyitva tartása van a múzeumnak, de időpont-egyeztetéssel bármikor látogatható, hétvégén is.

Bágyogszováton Herold Gyula nyugdíjas pedagógus mutatja be a kiállítást.
Bágyogszováton Herold Gyula nyugdíjas pedagógus mutatja be a kiállítást.


Bogyoszlón az egykori iskolaépületben alakították ki a helytörténeti bemutatót és ott kapott helyet a fafaragók gyűjteménye is. Utóbbi egyedülálló látványosság, a Rábaközben legalábbis. Varga Tamás polgármester érdeklődésünkre kifejtette: leginkább iskolások és nyugdíjasklubok keresik fel az intézményt.

– Pályázatot nyújtottunk be a helyi múzeum fejlesztésére, leginkább a marketingre kell több energiát fordítani. Persze ez egyedül csak Bogyoszló számára nehéz feladat lenne. Ezért számítunk a vidékfejlesztési egyesület elképzeléseire – fejtette ki Varga Tamás. A polgármester megfogalmazta a falumúzeumok fenntartásának lényegét is. – A gyűjtemény létrehozása, az épületek fenntartása nem lehet pénzkérdés. Valamennyi községnek meg kell becsülnie ugyanis múltját, értékeit. Az egészséges lokálpatriotizmus munkálkodik bennünk, amikor a múzeumért dolgozunk.

Dénesfán Kovács Miklós falugondnok és Kozák László, az önkormányzat munkatársa  megkezdték a helytörténeti gyűjtemény helyének takarítását.
Dénesfán Kovács Miklós falugondnok és Kozák László, az önkormányzat munkatársa megkezdték a helytörténeti gyűjtemény helyének takarítását.


Szilban idén kezdik el a tájház, benne a helytörténeti kiállítás létrehozását.
Páliban egy parasztházat kapott ajándékba az önkormányzat. Szintén tájházat terveznek az épületbe.

Acsalag ugyancsak úgy jutott múzeumnak való ingatlanhoz, hogy a tulajdonosok a községnek adományozták.

Kónyban egy, a faluközpontban lévő házat vett meg az önkormányzat. Felújítják és amint anyagi lehetőségeik engedik, megnyitják a helytörténeti tárlatot. Az anyaggyűjtés már évek óta tart. A kutatáshoz egy, a faluból elszármazott házaspár a közelmúltban egymillió forintot ajánlott fel.

Dénesfán egy lelkes civil csoport a tavalyi falunapra hozott össze kiállítást a község múltjából. Régi bútorok, iratok, fényképek, használati tárgyak, ruhák gyűltek össze.

Ideiglenesen a faluházban állították ki, de keresték a végleges helyét. Az önkormányzat segített: az egykori grófi majorban épületet vásároltak. Az asztalos- és kovácsműhelyt vették meg, a helyiségeket most takarítják, renoválják. Az elképzelések szerint idén nyárra berendezik az állandó kiállítást.

Jó helyzetben van a falumúzeum Bágyogszováton. A bágyogi templom ugyanis része a Szent Márton-útvonalnak, így rendszeresen érkeznek turisták a településre. A múzeum a templom szomszédságában van, így a kirándulóknak azt is megmutatják. Herold Gyula nyugdíjas pedagógus, aki a gyűjtésből is oroszlánrészt vállalt, szívesen mutatja be a falu múltját a látogatóknak. Horváth László polgármester megjegyezte: tavaly mintegy háromszázan nézték meg a kiállítást.

– Az önkormányzat a közelmúltban egy múlt század eleji parasztházat vásárolt a jelenlegi múzeum közelében. Oda költöztetjük át az anyagot, jobb körülmények közé – tette hozzá.

A tárnokréti önkormányzat ugyancsak épületet vásárolt múzeumának. A parasztház felújításra szorul, pályázati támogatással szeretnék rendbe tenni. Jankovits Ferencné polgármestertől megtudtuk: a fenntartás gyakorlatilag nem kerül pénzükbe. A gyűjteményt a község múltját kutató Nagy Ferenc bocsátotta rendelkezésükre és ő is üzemelteti a tárlatot. Látogatói is rendszeresen vannak.

– Statisztikát ugyan nem csináltunk, de a helyieken kívül tavaly több mint százan nézték meg a gyűjteményt. Leginkább nyáron érkeznek vendégeink, elsősorban a falut útba ejtő kerékpárosok – tájékoztatott a polgármester.

Rábaszentmihályon jól működő falumúzeum volt. Fogadták a látogatókat, ám az épület állaga olyannyira megromlott, hogy muszáj volt a gyűjteményt „kimenteni". Azóta zárva van, a rekonstrukciót megkezdte az önkormányzat, pályázatot is nyújtottak be. Horváth Gábor polgármester egyelőre nem tudta megmondani, mikor nyitják meg ismét a kiállítást.

Olvasóink írták

  • 2. kultúra 2012. január 08. 17:24
    „Ilyen szavak alapján ítélünk meg egy polgármestert! Bogyoszló”
  • 1. potyesz 2012. január 07. 10:55
    „Minden tiszteletem azoké az embereké akik igyekeznek meg őrizni a múlt emlékeit és ezeket be mutatni gyermekeinknek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az évet a szanyi bokrétások

Megtartotta évértékelő összejövetelét a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. Tovább olvasom