Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Különpénzzel is támogatják az őshonos állatfajták megőrzését

A hazánkban őshonos állatfajták tenyésztését támogatja pályázatával az agrártárca. Fajtától függően akár 77 ezer forintot is kaphatnak a gazdák. A termelők szerint jól jön a dotáció.

Az őshonos magyar állatfajták tenyésztéséhez kérhetnek támogatást a gazdák május 31-ig. Az agrárkamara tájékoztatása szerint fajtától függően 2 és 77 ezer forint között lesz ennek mértéke. A pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) lehet benyújtani. A fizetési kérelmeket 2011 februárjában kell majd érvényesíteni.

A támogatás gyakorlatilag költségkompenzáció. A védett őshonos és veszélyeztetett állományokat ugyanis eredeti körülmények között kell tartani és a takarmányozás is hagyományos. Ez viszont általában többletköltséggel jár, ráadásul a hozam is kisebb. Támogatás a törzskönyvezett nőivarú egyedek után jár és több feltételnek is meg kell felelniük a tenyésztőknek. Ilyen például, hogy a gazda törzskönyvezett, úgynevezett nukleusz minősítésű vagy fajtafenntartó minősítésű állatokat tartson. Génbanki támogatott állományok azonban nem pályázhatnak. A kifizetések előtt az MVH helyszíni ellenőrzéseket is tart majd.

A fertőszentmiklósi Gergácz László szürke marhák tenyésztéséhez kér támogatás. A Vitnyéd körüli réteken közel háromszázat legeltet. Portálunknak azt mondja, nem is annyira üzleti célból, mint inkább hagyománytiszteletből, hobbiból foglalkoznak a jószággal. Már tíz éve.

Gergácz László
Gergácz László

– A szürke marha húsa egészséges, finom és keresik is. Kis tételben viszik inkább, mert az emberek nagy tételben már nem tudnak húst venni – fogalmazott a gazda. – Mi két-három kilós adagokban is értékesítjük.

Gergácz László gulyájában háromszáz szürke marha van.
Gergácz László gulyájában háromszáz szürke marha van.

Ha nem így adjuk el, a kereskedő éppen annyit ad érte, mint a többi szarvasmarháért. A támogatás persze jól jön, és anélkül nem is éri meg a tenyésztés. A magyar értékeket, hagyományokat viszont jobban kellene védeni.

Knoll Gyula bágyogszováti gazdaságában tart mangalicákat 2004 óta. Húsz kocája van és azok szaporulatai. Ő úgy véli, minden támogatásra szükség van manapság, de az igazi megoldást az őshonos állatok tartásában az összefogás jelenthetné.

A bágyogszováti gazda, Knoll Gyula úgy látja, a támogatás jól jön, de az igazi az összefogás lenne.
A bágyogszováti gazda, Knoll Gyula úgy látja, a támogatás jól jön, de az igazi az összefogás lenne.

– Információim szerint egy kocára százötven eurót kaphatunk. Az országban hatezer anyaállat van, de nem mindre kaphatnak támogatást a termelők. A pályázat célja persze nemes, hiszen az őshonos génállományt akarják megtartani. Az biztos, hogy ezeknek a fajtáknak a tartása nagyobb költséggel jár. Lassabban érik el például a vágósúlyt, mint a többi fajták.

Knoll Gyula az értékesítésről elmondta: mivel ˝központilag˝ nem kapnak segítséget, maguk keresik a piacokat. Ők Sopronban találtak olyan vállalkozót, aki feldolgozza és eladja a mangalicahúst. A szováti gazda úgy látja, nagyobb reklámmal, összefogással lehetne célt érni.

Mangalica malacok a bágyogszováti gazdaságban.
Mangalica malacok a bágyogszováti gazdaságban.

– A nagy üzletláncok nevetségesen alacsony árat akarnak adni a hús kilójáért – jegyezte meg. – Éppen ezért a termelők nem is fejlesztik fel az állományt. Hozzám hasonlóan a kisebbek próbálnak talpon maradni. Egy közös vágóhíd – akár a szürke marhásokkal közösen – lehetne a megoldás. Jó ötlet most a gazdaszövetség bolthálózata. A hazai mangalicaállomány fedezni tudná a hazai keresletet. A külföldi értékesítés már csak pluszot jelentene.


Euróban számolnak

A pályázati kiírás szerint a különböző fajtákra a következő összegű támogatások járnak a génmegőrző nukleusz állományokra: szarvasmarha: magyar tarka 200 euró, magyar szürke 284, bivaly 200, ló 200, szamár 180, sertés 150, juh 45, kecske 45, tyúk 20, gyöngytyúk 20, kacsa 27, pulyka 35, lúd 40 euró.

Olvasóink írták

 • 8. PrtG4 2010. május 12. 14:22
  „A pancser és gyermeke(i) meg csak könyvben lát majd szürke(marhát) vagy tükörben, ha belenéz, mert ilyen mentalitással nincs jövőkép. Lehet, hogy a génmanipulált sertésnek hosszabb a karaja és olcsóbb de nem biztos, hogy egészségesebb mint az őshonos fajtáké.
  Tódi is biztos tenyészt és tart állatokat, ezért tudja mekkora üzlet. Ha nem ki kell próbálni és lehet, hogy más lesz a véleménye.”
 • 7. tódi 2010. május 10. 06:05
  „Koleszterin - génbank ???

  Dehogy

  Kőkemény üzlet - és nagy pénz .
  Minden más mese.”
 • 6. pancser 2010. május 09. 21:27
  „A szürke marha, meg a mangalica azért szorultak ki a tenyésztésből mert jobb és újabb fajták jöttek. Nem kellene támogsatni az ósdi, idejétmúlt dolgokat. Csak a génbankoknak van realitása. Jó lenne már a múltba merengést befejezni, de úgy látszik nehezen megy és inkább szidunk mindenkit ahelyett, hogy a szürke marhát a tenyésztő korszerű húsmarhára cserélni, a mangalicás a csökött fajtát hosszúhátú húsdisznóra, amelyben több a karaj!”
 • 5. janika 2010. május 09. 16:53
  „Köszönöm kedves "Dadar" ! Őt nem ismerem, de Knoll úrról nemtudtam volna elképzelni amit írtál.”
 • 4. Dadar 2010. május 09. 09:16
  „"janika" Gergácz Lászlóéról”
 • 3. Goldman 2010. május 08. 23:00
  „Szerintem az ilyen kezdeményezéseket meg tiszteletben kellene tartani. Becsülöm az ilyen gazdákat, hiszen a magyar állományokat tartják fennt jórészt a saját pénzükön. Többet kellene a magyar ősfajtákkal foglalkozni és becsben tartani őket. Ez genetikailag és magyarságtudat miatt is fontos. Arról nem beszélve, hogy bízom benne az állatok tápláléka olyan amilyenre szükségük van rá, hiszen csak így tudják megőrizni a bennük levő géneket. Nagyon finom a mangalica hús és minden mástól meglehet különböztetni. A többi politikai (anno hozzállás) baromság no comment...”
 • 2. janika 2010. május 08. 16:36
  „1. "Dadar" Melyik gazda telepéről beszélsz, írsz?”
 • 1. Dadar 2010. május 08. 15:20
  „Először is meg kellene nézni azokat az állatokat. Mit is esznek? Mit is isznak? Széna helyett szalma "kivágva" eléjük. Koszos olajos árokból isznak,ahova saját ürülékük folyik. Csont soványak, sok elhullott, tetemeik szerteszét bűzlenek a szomszédos erdőben. Aki kíváncsi rá meg lehet nézni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóverseny és Gáspár Laci koncert Kapuváron

Gáspár Laci ad ingyenes koncertet a Flóra termál mellett szombaton este nyolc órától, a Rábaköz… Tovább olvasom