Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Külföldiekkel osztoznak a nagyvadakon

Április 15. óta tart az őzbak-, szeptember eleje óta pedig a szarvasidény a Rábaközben is. A vadásztársaságok bevételének nagy része az elejthető trófeás állatok kilövési jogának eladásából származik. Egy szebb trófeáért akár milliókat is elkérhetnek.
Vadászszerencse: Soós Pál a hétvégén elejtett szarvassal.
Akárcsak országszerte, a rábaközi társaságoknál is a szeptember eleji időszak kínálja a legjobb esélyt bevételeik növelésére. A most zajló szarvasidényben elejthető állatok kilövési jogát a társaságok zömmel eladják, így teremtve maguknak anyagi alapokat.

A Dél-hansági Vadászati Társaság vadászmestere, Pintér Fábián lapunknak elmondta: a harminckét taggal működő társaság a szarvasbikákat saját tagjaival lövette ki.

Ez a napokban meg is történt, a trófeák átlaga az öt kilogrammos agancssúly volt. A területükön elejthető közel tizenöt őzbakot német és osztrák vadászoknak adták el. Az állatok felét már ki is lőtték. A vadászmester szerint az eladás tetemes pénzt jelent a társaságnak, biztosítva további működésüket.

Hasonló szellemben nyilatkozott a több mint hétezer hektáron gazdálkodó Kőris-menti Vadászati Társaság elnöke, dr. Polgár Csaba is. Elmondása szerint nekik is a bérvadászat adja bevételeik zömét, ám nem feledkeznek meg saját tagjaikról sem. A gímszarvasok és az őzbakok kisebb hányadát a társaságon belüliek ejtik el. A kilőhető állomány felét magyar, felét külföldi puskások kaphatják meg.

A társaság egyik tagja, Soós Pál elmondta: már szeptember eleje óta kijár nagyvadra Rábakecöl környékére. Vadásztársaival együtt megvették hat szarvasbika elejtésének jogát, de az elmúlt hét végéig nem sok sikerrel jártak. A kétszázötven hektáros területen hárman vadásznak, Soós Pál véleménye szerint a következő tíz nap alatt szerencsésebbnek kell lenniük, a bőgés ideje után ugyanis esélyeik nagyban romlanak.

A társaságnál az idén vásárolt először kilövési jogot, bár már tizenöt éve vadászik. Jár külföldre is, de legemlékezetesebb cserkelése itthon tavaly októberben volt: egy aranyérmes vadkant ejtett el. A több mint százötven kilós agyaras trófeája azóta lakását díszíti.

Trófeák és a velük járó költségek

A rábaközi vadásztársaságok belföldi és külföldi vendégvadászokat egyaránt fogadnak. A kilövési díjak társaságonként és a vad trófeájának értéke szerint igen különbözőek. A tarifákat titkosan kezelik. Információink szerint az őz tarvad ejtése 5–10 ezer forintba kerül, a külföldiek ennek dupláját is fizetik. Az őzbaklövés drágább szórakozás: a trófea súlyától függően 10 ezer forinttól 2–2,5 millió forintig kell érte fizetni. A szarvas tarvad a hazai vadászoknak 20–25 ezer forintjába kerül, a bika elejtésének ára a trófea súlyától függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén végre egy újszülött

Vadosfa irányítói azt szeretnék, ha a lassú sorvadás helyett fejlődne a falu. Azért dolgoznak, hogy… Tovább olvasom