Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Kistérség: feloldódni látszanak az ellentétek

Egy éve alakult a kapuvári többcélú kistérség. A társulás elnöke szerint a kezdeti ellentétek napjainkra feloldódni látszanak.
Az elmúlt év novemberében – hosszas egyeztetések után – alakult meg a Kapuvár és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. Ahogy azt a társulás elnöke, Biró Péter hangsúlyozta: a tizenkilenc település érdekeit bizony nem volt könnyű összehangolni.

Az érdekkülönbségek hangoztatása szinte az egész évüket végigkísérte, bár Biró Péter úgy véli, napjainkra összecsiszolódtak a polgármesterek. Eddigi működésükben előrelépésnek tartja az orvosi ügyeleti rendszer kiépítését, amihez egy új gépkocsi beszerzésével is hozzájárult a térségi tanács. Eredményként értékelte a szociális ellátórendszerek térségi elindítását, bár ez utóbbi esetben voltak kezdeti nézetkülönbségek.
Biró Péter kiemelte: példaértékű összefogás mutatkozott meg a kapuvári kórház fejlesztésében is.

A kistérségi együttműködés sarkalatos pontja az oktatás, melyben – ha csak részeredményekben is – történt előrelépés. A kistérségben három oktatási mikroközpont alakult ki, Kapuvár, Beled és Mihályi vezetésével.
Biró Péter úgy véli, az oktatási intézmények valamilyen szintű helyben tartásában minden település érdekelt, de sajnos az országos tendencia az oktatás központosítása felé mutat. A kistérségi oktatási rendszer kialakításának egyik legjobb példája a szárföldi és veszkényi felsősök kapuvári bejárása, míg az alsó tagozat megmaradt a társult településeknél. Egy iskolabusz beszerzését tartja a következő lépésnek a polgármester.

A jövő terveiről szólva Biró Péter kijelentette, fontosnak tartja a közoktatási és nevelési feladatokat, valamint a családsegítő szolgálatok működésének fejlesztését. Fontos továbbá pályázati pénzek, támogatások megszerzése az egészségügy számára. A legkiemeltebb feladat a területfejlesztés terén mutatkozik, ennek első lépéseként megindult a kistérség kerékpárút-hálózatának tervezése. „A jövőben nagy hangsúlyt fektetünk társulásunk »megjelenésére« is: kidolgozás alatt áll a kistérség logója és elkészítünk egy bemutatkozó CD-t is" – mondta Biró Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita egy ingatlan értékesítése körül

Bár már áll az áruház épülete Csornán a Bartók Béla úton, a volt Csukás-sporttelepen, a vita tovább… Tovább olvasom