Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kiemelt ellátás napi ezerötszázért

Csorna - A Margit Kórház sorsáról tárgyaltak a csornai képviselők a közelmúltban. Kiderült: az adósságállomány nem nőtt és valamennyit törlesztésre is tudnak fordítani. A fűtésszámla viszont igen magas.
A Margit Kórház helyzetéről, jövőjéről, lehetőségeiről tárgyaltak a csornai képviselők legutóbbi ülésükön. Mint kiderült, az adósság növekedése megállt, sőt, a bevételekből a hitelek törlesztésére is futja.

A képviselők megismerhették a kórház konszolidációjára vonatkozó intézkedési tervet is. A dokumentumot az Integra Consulting Zrt. készítette. A cég az intézmény önkormányzati biztosa. A testületi ülésen Donkáné Verebes Éva, a zrt. vezérigazgatója elmondta: a kórházban két kórteremben lehetőség van emelt szintű szolgáltatás igénybevételére. A betegek napi 1500 forintért kérhetik ezt az ellátást, a szobában például televízió és hűtőgép is van, illetve étlapról lehet ebédet választani. A kórházvezetők többletbevételre számítanak ettől. Gondot az okozott, hogy az orvosok nem ajánlották megfelelően a lehetőséget a betegeknek. Donkáné arról is beszélt, hogy az intézmény adósságállománya közel egy éve nem emelkedett, sőt, tudtak faragni is belőle. A havi 80 millió forintos bevételből fedezik a napi kiadásokat, s esetenként 5–6 millió forintot tudtak adósságtörlesztésre fordítani.

Donkáné Verebes Éva
Donkáné Verebes Éva

Több képviselő Kapuvárt hozta fel példaként, ahol sikerült a kórházi adósságot rendezni. „Csornán ezt miért nem tudják megtenni?" – tették fel a kérdést. Mint kiderült, a járóbeteg-ellátás finanszírozása magasabb, ráadásul a szomszédos városban az aktív ellátás megszüntetésével az intézmény „nem termel mínuszt". A csornaiak abban bízhatnak, hogy 2009-ben esetleg változik a Margit Kórház finanszírozása.

Margit Kórház: A kórházi osztályok költöztetésével, az épületek ésszerű kihasználásával sokat spóroltak ugyan, de így is sok energia megy az utcára.
Margit Kórház: A kórházi osztályok költöztetésével, az épületek ésszerű kihasználásával sokat spóroltak ugyan, de így is sok energia megy az utcára.

Szó esett a kórház nagyon magas energia-, például fűtésköltségéről is. Donkáné Verebes Éva kifejtette: egy légköbméter fűtése 200 forintba kerül, ami így igen drága. A fűtési szezonban havonta 6 millió forint a díj. A kórházi osztályok költöztetésével, az épületek ésszerű kihasználásával sokat spóroltak ugyan, de így is sok energia „megy az utcára". Ez a korszerűtlen berendezések és a nyílászárók miatt van, a fejlesztés viszont a fenntartó feladata lenne. Lehetőségként merült fel, hogy a kórház leválik a távhőrendszerről és egyedi gázkazánnal oldják meg a fűtést. Abban is megegyeztek, hogy szükséges lenne egyeztetni a Csornahő Kft. és a Margit Kórház között. 

Olvasóink írták

 • 13. Melania 2008. november 01. 03:52
  „tzjj-nek!
  Rosszul szamoltal, nem futunk 12 honapon (egesz even at) vagy Te igen???
  Elobb gondolkodj, aztan irjal!!”
 • 12. tzjj 2008. október 28. 19:29
  „Gabe! (1.)
  Nem mondd már, hogy 240 000 ft-ot fizettél évente az 54 négyzetméter fűtéséért!?”
 • 11. gyümölcs 2008. október 28. 09:15
  „Érekes, a mostani vezetés nem termel hiányt!?Miért nem számoltatták el a régi fejeseket?????”
 • 10. Putyilov 2008. október 27. 22:56
  „Nekem mindig azt mondta a főnököm,hogy egy év 12 hónapból áll.
  Ellenőriztem. Tényleg.”
 • 9. qeu 2008. október 27. 21:40
  „A város Kórházának működnie kell, mert ha ez egyszer megszűnik, újra nem lehet indítani, mert nem kap finanszírozást!
  A város Kórháza most tud működni, de mi lesz a 13. havi bérfizetéssel és a jövő évi költségvetési elvonások utáni helyzettel. Most már ezen kell dolgozni és azért én a CSORNAHŐ-ért is aggódom, hisz hitelből gazdálkodik, ami csak növekedett az elmúlt években.
  Mi a gyűjtés ereménye, van egyáltalán már eredménye, mert a csekk már 2 példányban is megjött? Lesz annyi befizetés amennyivel számoltak - mert számoltak elég jelentős összeggel -?”
 • 8. Donkáné 2008. október 27. 20:38
  „A város kórháza működik!!”
 • 7. Lyza 2008. október 27. 14:48
  „"A kórházi osztályok költöztetésével és az épületek ésszerü kihasználásával sokat sporoltak" összezsufoltak mindent úgyanakkor a régi kard. osztály helyén megnyitották a következö krónikus osztályt is,úgy gondolom, ha valaki rossz döntést hozott egyszer azt nem szégyen beismerni, és még idöbe kijavitani, szerintem a kardiologia és a belgyógyászat a lehetö legrosszabb helyen müködik jelenleg. A raktárt beköltöztették a jelenlegi ebédlöbe,a kórházi gyógyszertárt a volt felvételi irodába a pénztár megint új helyen van, a mühelyeseknek nincs is más dolguk csak a költöztetés, lehet,hogy térkép kell a kórházban való eligazodáshoz.”
 • 6. Kritikus 2008. október 27. 12:23
  „Kerlek Benneteket, aki tudja irja meg, hogy mennyit taksal ez a berleti dij..
  Mert en az 1500 ft-os napidijat sem igazan sokallom A la Carte ellatassal...
  Mas. Tegnap voltam latogatni a korhazban: Lepcsöhazban hatulrol gyalogoltam fel. Mar a szüleszetnel majdnem rosszul lettem a melegtöl, mert ugye meg a kabat rajtam volt.
  1. Nyitva volt mindegyik emeleten az ablak, es 1000-el ment a fütes.
  2. Minek fütik a lepcsöhazat????? Ez mire jo?? A latogatokat megüti a guta a hösegtöl mire a 3-dikra felernek.

  Ezutan mar kivancsi voltam, hogy legalabb a betegek elvezik -e a 25 fok körüli hömersekletet. Hat nem: itt is minden korteremben nyitva volt egy-egy ablak.

  Most akkor itt ki a hibas a nagya fütesszamla miatt??”
 • 5. qeu 2008. október 27. 07:40
  „moderálva, saját kérésre”
 • 4. Putyilov 2008. október 27. 07:25
  „A kórház területén működő magánrendelések mennyivel szállnak be a fűtésszámlába??
  Ezt sem ártana nyilvánosságra hozni.
  Mennyi bérleti díjat,eszközhasználati- ill. fertőtlenítési díjat fizetnek?
  Lehet,hogy ezt is vizsgálni kellene??”
 • 3. Hajrá Csorna! 2008. október 26. 19:31
  „Kedves qeu!

  Tudsz helyettük valakit? Netán a régi, "jól bevált" Perfektet? Csak mert önkormányzati biztos kell, jogszabály írja elő...

  A Csornahőről való leválás pedig a cikk szerint a testületi ülésen merült fel, akkor miért kellett volna a biztosnak gazdaságossági számításokkal előállni. Abban persze igazad van, hogy ők sem tudják megváltani a világot.

  Ugyanis a kórház finanszírozása (egy ágyra leosztva) a legrosszabbak közt van az országban. Tehát ki tudja megváltani a világot? Hát persze hogy az egészségügyi minisztérium.

  Az Integra segítségével a rohanó adósságnövekedés megállt, és (többek közt az önkormányzatnak köszönhetően, akik átvállalták az adósságtörlesztés egy részét) most már futja az adósság csökkentésére is. Tehát az utolsó mondatoddal is egyet értek: köszönjük meg az eddigi munkájukat. És kész...”
 • 2. qeu 2008. október 26. 10:01
  „Nem tudom és nem is értem, hogy a nyílászárokkal mi a problémája Donkánénak.
  Ezek az épületek 1990-es évek közepén lettek a RIEGLER Kft által felújítva, mondhatni újjáépítve. Ezek a nyílászárók nem rosszak, a fűtés pocsék, hisz télen sokszor olyan meleg van ki kell nyitni az ablakokat, tehát szökik az energia, hogy ki lehessen bírni. Ezt kellene szabályozni.
  Leválás a CSORNAHŐ-ről is egy lehetőség, de történt-e gazdaságossági számítás és megtérülés számítás - beruházás miatt -, mert anélkül beszélni is felesleges róla, ezt egy átlagos halandó is el tudja mondani.
  Én azt látom, hogy ez a cég sem tudja megváltani a világot, többet nem tud tenni, mert nincs miből lefaragni.
  Köszönjük meg eddigi munkájukat és kész.”
 • 1. gabe 2008. október 26. 08:05
  „Én két évet laktam a Csornahő Kft által fűtött társasházban. A lakás 54 négyzetméteres, amire fizettünk több mint 20,000 forintot havonta. Most egy 74 m2-es lakásban lakunk és itt gázzal fűtünk. Egy év alatt 950 m3 gáz fogyott. Fűtés, főzés, fürdés.
  Fele pénzből megvan a fűtés nagyobb lakásra.

  Lehet van ebben a cikkben valami. Drága a távhő !
  Csak igazán a gáz is úgy érné meg, ha le lenne szigetelve a kórház.
  Nem irigylem a vezetőséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztelet és köszönet a szülőfalunak

Veszkény - A községből elszármazottak állítottak kopjafát nemzeti ünnepünk alkalmából. Az… Tovább olvasom