Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Késik a csipke szabadalmi védelme

Nem tudja lezárni a szabadalmi eljárást a höveji önkormányzat, melynek keretében védelem alá helyeznék a világhírű höveji csipkét.

A földrajzi védelem egy éve működik, az úgynevezett védjegyoltalmi eljárást azonban megtámadták a szabadalmi hivatalnál.

Nem zárult le a höveji községháza által indított szabadalmi védelmi eljárás, mert Országh László népművészeti szakember megtámadta a hivatal eljárását, arra hivatkozva, hogy a höveji csipkét a helyi önkormányzat „kiprivatizálta" magának, valamint arra hivatkozik, hogy a csipkevarrási eljárás nem höveji, hanem rábaközi eredetű, így annak falu általi levédetése nem jogos. Dr. Némethné István Erzsébet polgármester kijelentette, a szabadalmi hivatal eljárása jelenleg nekik kedvez, ám a „megtámadó" más formákat is igénybe vett az eljárás megakasztására. – Bármeddig elmegyünk igazunkért, hiszen a helytörténeti kutatások és számos szakvélemény alapján a világhírű csipke hazája a rábaközi kistelepülés – mondta a településvezető.

A történet 2010 tavaszára nyúlik vissza, amikor a helyi varróasszonyok (jelenleg 15-en varrnak), turisztikai szakemberek és az önkormányzat úgy döntött, hogy törvényi védettség alá helyezik a Rábaköz egyik legnagyobb nevezetességét.

– Több szempontot is figyelembe véve végül egy akciótervről határoztunk, melynek egyik eleme a höveji csipke védelem alá helyezése – mondta a polgármester. A tervben elsőként a helyi „múzeum" fejlesztését kezdték meg, melyre LEADER-forrásokat is kapott a községháza, ebből aztán felújították az állandó kiállítást, valamint egy konferenciatermet építettek a kiállítás épületébe. Másodikként a helyi csipkekészlet fejlesztéséről határoztak, ennek eredményességéhez az önkormányzat megrendelései is hozzájárultak.

a
A védjegy megszerzése után a település a „Hungarikum" címért is engedélyeztetési eljárást kezdeményezne.


Az úgynevezett „Höveji csipkeálmok" nevet kapott terv harmadik eleme lett a szabadalmi védelem, melynek egy részét, a földrajzi védettséget tavaly novemberben meg is kapta a höveji csipke. Dr. Némethné István Erzsébet tájékoztatása szerint ez utóbbi azt jelenti, hogy eredeti höveji csipkének csak a helyben készített vagy helyben megtanult, de máshol készített csipke számít. Az önkormányzat által elvégzett és elvégeztetett kutatások szerint az első höveji csipkét Horváth Borbála készítette, a neves motívumok és varrási technika aztán tőle és családtagjaitól indult világhódító útjára.

– Már elindítottuk a levédetési eljárást, amikor találkoztunk egy keszthelyi hirdetéssel, melyben – természetesen nagy pénzekért – Országh László tanfolyamot hirdetett a höveji hímzés oktatására – beszélt a nehézségek kezdetéről a höveji polgármester. Miután a tanfolyam vezetőjét felhívták és egyeztettek vele a höveji csipkéről, Országh László azonnal megtámadta a szabadalmi eljárás úgynevezett védjegyoltalmi szegmensét. Az amúgy a Népművészet Mestere címmel is rendelkező „támadó" rosszhiszeműnek nevezte a höveji önkormányzatot, valamint úgy véli, a hövejiek „kiprivatizálnak" egy rábaközi eljárást. – A rosszhiszeműség vádja alól már tisztáztuk magunkat, a privatizálást pedig roppant érdekesnek tartom akkor, amikor a híres kapuvári népviselethez tartozó tilámlit (hölgyek vállán lévő csipkekendő) is Hövejen készítették és höveji csipkeként határozták meg – tette hozzá a polgármester.

A határidő lejárta után zárulhat a levédetési eljárás, melynek kedvező végeredményében nagyon bíznak Hövejen és a Rábaközben.

Országh László nemrég egy (nem höveji) varrókból álló csapatot gyűjtött maga köré azzal a céllal, hogy megakadályozzák a védjegyoltalom bejegyzését. Az Országh által verbuvált csapat minden tagja – a polgármester szerint – anyagilag is érdekelt abban, hogy a védjegyoltalom ne legyen bejegyezve. A településvezető azonban elmondta, számos szakember tanulmánya – többek közt dr. Domonkos Ottó, az MTA doktora, V. Szalontay Judit néprajzkutató és Horváth Terézia kutatásai – a hövejiek elképzeléseit támasztja alá. Jelenleg a szabadalmi hivatal az ügy papírjait megküldte Országh Lászlónak is, akinek december 5-ig kell azokat véleményeznie. A határidő lejárta után zárulhat a levédetési eljárás, melynek kedvező végeredményében nagyon bíznak Hövejen és a Rábaközben. Némethné szerint a hivatal iratküldése csak az esetleges eljárási hibákat szeretné kiküszöbölni.

– Amennyiben számunkra kedvező döntés születik, úgy a továbbiakban csak a höveji önkormányzat által kiadott, logóval ellátott védjeggyel számít eredetinek a höveji csipke – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, dolgoznának a „Hungarikum" címért is, utóbbit az eljárás lezárása után szeretnék indítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birkák kergettek diákot, közterület-felügyelőt

Két birka riogatta a járókelőket tegnap délután Csornán. Néhány gyalogosra rá is támadtak, egy… Tovább olvasom