Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kastélyba zárt szenvedélybetegek

A sobori kastélyban  gyógyulhatnak azok a szenvedélybetegek, akik szeretnének felépülni.
A sobori kastély.
Biztonságos, csendes és főként a világtól viszonylagosan elzárt helyen gyógyulhatnak Soboron a jövőben azok a szenvedélybetegek, akik szabadulni akarnak drog- vagy alkoholfüggőségüktől, munka-, netán szexmániájuktól.

Az addiktológia, azaz a szenvedélybetegségek gyógyítására vállalkozó orvostudomány sajátos lépésváltását jelenti, hogy megnyílt az első hazai magánpszichiátriai és addiktológiai egészségközpont Soboron. Az exkluzív környezet csupán a háttér egy részét jelenti a kliens gyógyulásában, s ha ehhez hozzátesszük, hogy akadnak olyan művészek, orvosok, igazgatók, akiknek fontos a diszkréció, azok nyugodt, stresszmentes környezetben fordíthatnak időt magukra és gyógyulásukra.

– Festői park, a Rába környéke és a sobori kastély belső harmóniája jelenti a hátteret – szögezte le Dudits Dénes, a program szakmai igazgatója a hétvégén megrendezett szakmai nyílt napon. – A szenvedélyből kivezető, gyötrelmes úthoz ez is hozzátartozik, s kollégáimmal együtt úgy véljük, szép számmal lesznek érdeklődők.
Utóbbira jellemző, hogy orvosi berkekben a gyógyítószakmán belül, mind pedig a drog- és az alkoholfüggők között már többen hallottak az új addiktológiai központról, ahol a terápiás program szerint ideális esetben egyszerre 20–25 férfi és nő szabadulhat meg káros szenvedélyétől. A szervezők reményei szerint a betegek az eddig „anyagra" elköltött pénzt a gyógyulásukra fordíthatják.

– A hangulatkezelés, a kiégettség, a döntéskezelési mechanizmusok zavara is könnyen alkohol- vagy drogproblémába torkollhat, amit hasznos megelőzni – vélekedett dr. Varga Gábor regionális szakfőorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház III. számú mentálhigiénés osztályának vezetője. – Ez a modern intézmény átmenet az egyéni, a cég-mentálhigiéné és a Kórház között, ahol a gondozottak szociális munkások, terapeuták és szakorvosok segítségével megkapják a szükséges terápiát. Kanadai, osztrák és olasz társintézményekre, kollégák tanácsadó munkájára számíthatunk, ám az csak később derül ki, mennyi lesz ebből az egészségmodell és mennyi a betegségmegelőző filozófia.

Hallottak róla

A soboriak egy része hallott a programról, s mivel korábban is sok vendég járt a kastélyban, támogatják a terápiában részt vevők gyógyulását.

– Aki iszik, csapdába kerül, ezt lépten-nyomon láthatjuk a tévében – mondta a sobori utcán megszólított Németh Béláné. – Összetartóak vagyunk, csak azt kívánom, hogy gyógyuljanak meg és emlékezzenek ránk jó szívvel.

A gyógyulásért napi 10–20 ezer forint közötti összeget kell fizetnie az alkohol- vagy drogfüggőnek. Az, aki rászánja magát a „tiszta életre", nem tartja borsosnak, hiszen egy gramm kokain ára – az anyag minőségétől függően – 18–25 ezer forint.

Modellt szeretnének

Dudits Gábor jó két évtizede ismert és sikeres üzletember Győrött. Mindössze hat szobával indított családi vállalkozása folyamatosan bővült, mára tíz különböző panziót, hotelt, éttermet, klubot jegyez. Az egészségügy felé történő váltása ezért is figyelemre méltó.


– Végignéztem a bátyám fiának szenvedését, aki fiatalon a drogosok utolsó stádiumát nyomta – vallotta. – Emlékszem az akkori tehetetlenségünkre, hogy nem volt, vagy túlzsúfolt volt a hely, ahol nyolc évvel ezelőtt gyógyulhatott az unokaöcsém, akinek mindent megadtunk volna a felépüléséért. Ekkor szembesültem azzal, mekkora a hiány a szakemberekből, a leszokást támogató helyekből. Megítélésem szerint a sobori kastély legfőbb funkciója a jövőben a gyógyulás, ami ez esetben összeegyeztethető az üzlettel, a családi vállalkozás filozófiájával. Nem titkoltan egy jó értelemben vett modellt is szeretnénk kialakítani, ami példaértékű lehet a szakmának, háttere a továbbképzéseknek.
Harcsás Judit

Meglegyint vagy legyűr?

Hazánkban közel egymillió alkoholbeteget, 300–400 ezer drogfüggőt tartanak nyilván, s akkor még nem beszéltünk a játék-, a szex- és a gyűjtőszenvedélyről, a munkafüggőkről, a szenvedélyes internetezőkről. Szakemberek szerint mindenkinek lehetnek átmeneti periódusai, amikor a szenvedély úgymond „meglegyinti": az egyént távolt tartja az igazi céloktól, a valódi értékektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérges: fejlesztésre már nem futja

A rábaközi kis faluban, Mérgesen kilencvenhárman élnek. A település fiataljai elhagyták a falut, és… Tovább olvasom