Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: a feldolgozás jövő héttől indulhat csak el

A kapuvári húsgyárban munkásgyűlésen pénteken bejelentették: a jövő héten indul a feldolgozóüzem. Vágás egyelőre nem várható, a dolgozók egy része még nem kapott bért.
Izgalmas kérdések. A kapuvári gyár közelmúltja számos kérdést felvet. Ami tény, sokévi veszteség után tavaly tetemes nyereséget realizáltak a húsgyárnál, amit a tulajdonos a közel hetvenszázalékos piaci részesedésű védőgázas és késztermékek gyártásával indokolt. A nyereséges évet követően Román Gyula hivatalosan eladta a céget a nyár végén. Elmondásuk szerint úgy, hogy azt pénzügyi szakemberek előtte hónapokig vizsgálták. Ezt követően viszont rövid időn belül szinte teljesen leállt a termelés, a számlákat zárolta a hatóság, közben adócsalás miatt is eljárás indult. A tulajdonosként bemutatkozó Zsobrák Péter háta mögött álló állítólagos szakmai befektetőkről semmit sem tudni.
A helyi szakszervezet által összehívott munkásgyűlésen pénteken a gyár ebédlőjében több száz dolgozó gyűlt össze, hogy meghallgassák Bedecs Pál vezérigazgató és Pászli Tibor szakszervezeti vezető tájékoztatóját az üzem jövőjéről. A lényeg, a vágás – a tulajdonosok ígérete ellenére – egyelőre nem valószínű, hogy rövid időn belül el tud indulni, ám a feldolgozóüzem, a bacon és a védőgázas termékek gyártása már a jövő héten elindulhat. Információink szerint ennek alapanyaga hétfőn a gyárba kerül.

A dolgozók előtt Bedecs Pál vezérigazgató egyelőre nem tudott többet mondani. Hangsúlyozta, a kormány által nemzetgazdaságilag kiemelt üzemnek minősített kapuvári gyár további sorsáról a kormány, a tulajdonosok és a hitelező bankok döntenek. A Kisalföld úgy tudja, Zsobrák Péter, a tulajdonos képviselője, valamint Lázár János, a kancellária államtitkára hétfőn folytat ez ügyben tárgyalásokat.

A Pászli Tibor által összehívott munkásgyűlésnek jobbára ez lett volna az egyetlen napirendi pontja. Ám utóbb személyeskedésekkel tarkított parázs vita alakult ki a kapuvári gyár vezetése és a kiszervezett dolgozókat foglalkoztató cég képviselője és a munkások között. Ahogy azzal lapunkban már foglalkoztunk, a gyár több munkafolyamatát kiszervezte, melyhez egy makói cég biztosított munkásokat (több esetben a gyártól átvetteket). A kapuvári anyacég és a makóiak között azonban napjainkra elmérgesedett a helyzet és megszüntették az együttműködést.
A dolgozók viszont még mindig a makói cég alkalmazottai és máig nem kapták meg fizetésüket. A makói vezérek a gyárra mutogatnak. A húsgyár viszont állítólag több millió forintot utalt át a dolgozók bérére. A kiszervező cég azonban nem ad fizetést munkatársainak. Míg a makóiak a cégek közti gazdasági vitára hivatkoztak a gyűlésen is, a kapuvári gyár vezetése hangsúlyozta, a napokban többször tettek kísérletet a dolgozók kifizetésére. Bedecs Pál felhívta a figyelmet arra is, minden dolgozó attól a cégtől kérje bérét, akivel szerződéses jogviszonyban áll. Ehhez Pászli Tibor hozzátette, a dolgozók részéről nem a két cég gazdasági vitája a fontos, hanem az, hogy a munkáltató végre fizessen.

A vita nem jutott nyugvópontra a gyűlés végeztével sem, ám a kapuvári húsgyár a kiszervezett dolgozók közül átveszi azokat, akiket a makóiak a kapuvári gyárból alkalmaztak tovább (ők az úgynevezett jogfolytonos dolgozók). Bedecs Pál ígérete szerint akik visszatérnek a gyárhoz, megkapják elmaradt bérüket.

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2012. szeptember 23. 08:18
    „Mindig zavarosabb a kép, mit fognak feldolgozni, ha nem vágnak? Bérmunkát más gyáraknak hozott húsból? Miből vesznek alapanyagot, ha még a régi tartozást sem fizették ki és a bérekkel is tartoznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Kapuváron és Csornán

Tovább olvasom