Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jubilál a Szent Anna

Tíz éve, hogy ismét egyházi tulajdonba került a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából ünnepséget tartottak a községben, s egyben megemlékeztek arról is, hogy a Szentatya idén öt éve avatta boldoggá Apor Vilmos püspököt, aki az 1940-es évek elején többször időzött Szanyban a püspöki kastélyban.
Az ünneplők
Az ünnepség szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa dr. Pápai Lajos megyés püspök volt. A szentmise kezdetén Takács Nándorné, a Szent Anna katolikus iskola igazgatója mondott köszöntőt. Egyebek mellett fontosnak nevezte, hogy iskolájuk kialakítsa, formálja arculatát, megőrizze a helyi értékeket, gazdagítva azokat úgy, hogy a hagyományos vallásosság elemeit megtartva az öntudatos hitet mélyítsék el.
Dr. Pápai Lajos megyés püspök szentbeszédében többek között kifejtette, hogy aki Krisztusban él, az Krisztus erejével meg tud válaszolni a kísértőnek. Ez az erő jellemezte Apor Vilmos püspököt, amikor bátran szembeszállt az orosz katonákkal, védte az emberi jogokat, kiállt a szociá- lis igazságosság mellett és arról személyesen adott példát. Ez az erő adta ajkára a tudatos felajánlás szavait, amikor ellenségeinek, gyilkosainak is megbocsátott, s amikor megfogalmazta, hogy Istennek ajánlja szegény megtévedt testvérünket. Pedig milyen keveset tudott ő akkor arról, hogy milyen mértékű a megtévesztés! Dr. Pápai Lajos hangsúlyozta, hogy Apor püspök szavai ma aktuálisabbak, mint valaha. Számunkra ő a legaktuálisabb példakép, mert ez a bátorság kell nekünk is, hogy az új körülmények között helyt tudjunk állni. S ennek a bátorságnak a forrása ma is ugyanaz, mint az ő idejében, ugyanaz, mint kétezer éven keresztül a Jézus Krisztusban való élet.
A szentmise után dr. Cseh Sándor, a győri Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karának főigazgató-helyettese gyémántdiplomát adott át Vincze Anna tanítónőnek. Ezt követően az ünneplők az egykori püspöki kastélyhoz vonultak, ahol Boldog Apor Vilmos több alkalommal tartózkodott, majd rövid ünnepség keretében megkoszorúzták a mártír püspök emléktábláját.
„ Fontos, hogy iskolánk megőrizze a helyi értékeket, gazdagítva azokat úgy, hogy a hagyományos vallásosság elemeit megtartva az öntudatos hitet mélyítsék el. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyisek találkoztak

A napokban Mórichida volt a házigazdája a Széchenyi nevét viselő iskolák megyei találkozójának. A… Tovább olvasom