Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Jelöltek híján nem lesz új testület

Október 1-jén 135 polgármesterjelöltre lehet voksolni a Rábaköz 59 községében.
Október 1-jén 135 polgármesterjelöltre lehet voksolni a Rábaköz 59 községében. A legtöbben Barbacson, Rábacsécsényben és Pásztoriban vállalták a megmérettetést, hatan-hatan. Beledben öt polgármesterjelölt adta le a szükséges kopogtatócédulákat. Tizenkilenc faluban nem lesz verseny, hiszen ennyiben csupán egy jelöltre lehet szavazni.

Rábaszentandráson viszont nem akadt elegendő képviselőjelölt – mindössze ketten adták le kopogtatócéduláikat –, így ott csak polgármestert választanak, képviselőket nem. 1998-ban volt már ilyen a faluban.

Egykoriak ismételnének

A Rábaközben hét eddigi polgármester döntött úgy, hogy nem méretteti meg magát október elsején, a fiatalok közül elköszön például Bezin Kovács György, Rábapordányban Balogh Zsolt. A választás előtt néhány hónappal elhunyt Szabó Miklós rábaszentmiklósi polgármester helyett is új faluvezetőt választanak a helybeliek. Hat községben „harcba szállnak" olyan korábbi polgármesterek is, akik egy ciklust kihagytak: Szilsárkányban Fluck Tamás, Magyarkeresztúron Foki Tibor, Fehértón Szalai Ferenc, Farádon Joódy Ákos, Bágyogszováton Tóth Zoltán és Beledben Szalay József.

Érdekesség, hogy az 1998–2002 közötti időszak csornai alpolgármestere, Horváth Tibor is községi elöljáró akar lenni. Szülőfalujában, Rábapordányban indul polgármesterjelöltként. A 135 rábaközi polgármesterjelölt közel negyede hölgy. A gyengébb nem képviselői közül 34-en gondolták úgy, hogy jó vezetői lesznek falujuknak. Meg kell küzdenie a polgármesteri székért olyan „régi motorosoknak" is, mint a szanyi Tóth Károly, a kónyi Aller Imre, a rábakecöli Tuba Pál, a vásárosfalui Molnár Sándor. Pk valamennyien a rendszerváltás óta, tizenhat esztendeje irányítják falujukat.

Névrokonok és testvérharc

A jelöltek zöme független a Rábaközben, négy helyen szerepel a jelölő szervezet rovatban a Fidesz: Horváth Ferenc, Szárföld, Kovács Teodóra, Rábacsécsény, Török Kálmán Csaba, Dör és Szalay Imre, Bősárkány neve mellett. Utóbbit a KDNP is támogatja. Az MSZP a térségben hivatalosan nem jelölt senkit, az MDF Enese mostani polgármesterét, Mesterházy Józsefet indította. A tóközi faluban egyébként két jelölt van, és mindketten „Mesterházyak". A Kisalföld információi szerint Mesterházy József és Mesterházy Erzsébet csupán névrokonok. Pásztoriban viszont „testvérharc" lesz a jelöltek között, Endrődy Győző és Endrődy Károly ugyanis fivérek.

Balázs József, Balázs László, Varga Béla Rábaszentandrás polgármesterjelöltjei. A helybeliek csak rájuk szavazhatnak, a képviselő-választás ugyanis elmarad október elsején a faluban. Mindössze ketten gondolták úgy, hogy szívesen tevékenykednének a közért a szükséges öt helyett.

A fiatalok nem vállalták

Balázs József polgármester sem érti, miért közömbösek ennyire a rábaszentandrásiak a közélet iránt.
– Azt hiszem, a fiataloknak kellett volna vállalniuk a megmérettetést, de nem igyekeztek – mondta a Kisalföldnek. – Volt már ilyen a faluban 1998-ban, akkor is fél év után választottunk képviselő-testületet. Bízom benne, hogy hat hónap után nálunk is alakul új testület.
Varga Béla négy éve képviselője is a falunak. A két képviselőjelölt közül most is ő az egyik.

– Az elmúlt években sok javaslatunk volt a képviselő-testületben, sok döntés született, de úgy érzem, a végrehajtás legtöbb esetben elmaradt. Talán ezért gondolták úgy a mostani képviselőtársak, hogy inkább saját megélhetésükkel, munkájukkal foglalkoznak. Mások pedig nem „mozgolódtak". A helyiekkel való beszélgetésekkor leszűrtem azt az általános véleményt is, hogy elégedetlenek a fejlődéssel, de szerintük előrelépni úgysem lehet. Balázs László polgármesterjelölt azt mondja: ígérni semmit nem szeretne, ítéljék majd meg a munkája után.

– Nem akartam csapatot gyűjteni magam köré, nem választottam ki magamnak jelölteket, szívesen dolgoznék együtt bárkivel a faluért – foglalta össze véleményét Balázs László. – Úgy érzem, változás mindenképpen szükséges Rábaszentandráson, mivel a falu többre hivatott, mint amennyit az elmúlt években elért. A község vezetői nem használták ki a lehetőségeket, pedig eredményesebben lehetett volna dolgozni. Én ígérni nem akarok semmit, azt szeretném, ha a munkám alapján látnák az itteniek a változást. Teendő nagyon sok lesz, remélem, hogy a későbbi képviselő-választáson olyanok kerülnek a testületbe, akikkel hatékonyabban lehet együtt dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöldség ára már osztrák színvonalon

Közepes hozamot ért el négyhektáros hagymaföldjén az acsalagi Szilágyi András. A termést már betakarította és folyamatosan értékesíti is, hiszen van rá igény. A felvásárlási ár 50–55 forint körül alakul. Szilágyi András megjegyezte: a felvásárlási árak azért alakulhatnak így, mivel mindenhol hasonló termést értek el, illetve szűkült a termelői kör. Tovább olvasom