Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Idén nyolcvan százalék

A rábaközi családi gazdák panaszkodnak: még mindig nem kapták meg a földalapú támogatást.

A szakminisztérium szerint azonban év végéig még van idő, a termelők legyenek türelemmel. Panaszkodnak a rábaközi ter melők, azt mondják, a korábban beígért földalapú támogatásból ez idáig még egy fillért sem láttak. A pénzre viszont szükségük lenne, hiszen a betakarítás, az őszi munkák költségei, az üzem anyag finanszírozása kiürítette a kasszát, sokuknak kifizetetlen számláik is vannak.

A Földműve lésügyi és Vidékfejlesztési Mi nisztériumban kérik: a gazdák le gyenek türelemmel, év végéig megkapják a támogatást. Szlovákiában rendezték? Pozsgai István Szárföldön két száz hektár után várja a földala- pút, információi szerint a kisebb gazdaságokat már kifizették. – Tudjuk, hogy nincsen pénz az országban, de számítunk a támo gatásra – mondta a szárföldi gazda.

– Tudtommal a kisebb, öt-tíz hek táros gazdaságoknak utalták a pénzt, de mi még hátravagyunk. Úgy hallottam, már a szomszédos Szlovákiában is rendezték a kifize téseket, mi meg csak a tavaszi nyolcezer forintot kaptuk meg hektáronként, de abból is levonták a kamatot, mivel hitelről volt szó. Levonták a kamatot – Tavasszal valóban nyolcezer forintot kaptunk, de abból nyolc százalékot levontak, mivel tulajdonképpen egy hitelről van szó, amit az állam vett fel a gaz dák nevében.

Ebből az összeg ből vonják le kifizetéskor a ka matot – ismertette a helyzetet Lengyel Oszkár szili gazdálkodó, aki családjával százhúsz hektár után várja a támogatást. – Én mint egyéni vállalkozó megkap tam a támogatást, de a fiaim, akik családi gazdálkodóként te vékenykednek, még nem.

A hétvégén volt egy szűk körű összejövetelünk, ahol Jakab Ist ván, a Gazdakörök országos el nöke is jelen volt. A kollégák ar ról beszéltek és az elnök úr is megerősítette, hogy ez idáig egyetlen családi vállalkozó nem jutott pénzéhez.

Lengyel Oszkár szerint most van igazán szükség a segítségre, mert az őszi munkák költségei alaposan megvékonyították a mezőgazdaságban dolgozók pénztárcáját. – Sokan vannak, akiknek ko rábbi hiteleiket kellene törleszte ni, mi ezen szerencsére túl va gyunk, de ezenkívül is nagyon sok a kifizetnivaló így év végén – sorolta Lengyel Oszkár. – Na gyon drága volt az üzemanyag és már most jönnek az újabb kiadá sok, meg kell vásárolni a jövő évi műtrágyát például, sőt, van, aki még az ideit sem rendezte.

Most már nem bizakodik A veszkényi Nyerges-gazdaság szintén csak várja a támogatást, de százhatvan hektáros birtokuk után egyelőre nem kaptak sem mit. Nyerges András azt mondja: az ígéret szerint a támogatás felét már november végén meg kellett volna kapniuk, de most már nem bizakodik.

Az őszi munkákkal ugyan már végeztek, de számos kifizetésük késik a támogatás el maradása miatt. Így sikerült megállapodni A gazda panaszaira „gyógyírt" jelenthetnek Dékány Andrásnak, a Földművelésügyi és Vidékfejlesz tési Minisztérium sajtófőnökének szavai, aki még decemberi utalást ígért a Kisalföld megkeresésére.

– A földalapú támogatás kifize tésének határideje nem november, hanem év vége – tájékoztatott Dé kány András. – A tizenhétezer fo rint nyolcvan százalékát kapják meg a termelők decemberben, a maradék húsz százalékot pedig ja nuárban. Az Európai Unióval így sikerült megállapodni az átmenet évére való tekintettel, egyébként nem lehetne előrehozott kifizetése ket teljesíteni, mivel akkor ver senyegyenlőtlenség alakulna ki.

Az államkincstár folyamatosan folyó sítja a pénzeket, és amennyiben a gazdáknak nincs parcellaazonosí tási problémájuk, vagy nem szólí tották fel őket hiánypótlásra, ha marosan számíthatnak a földalapú támogatásra. Cs. Kovács Attila Fotó: Kisalföld-archívum Türelmetlenül: A betakarítás és az őszi munkák után a gazdák pénz nélkül néznek a jövő év elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogy a lakosság az egykori hercegi uradalomban

Csökken a lélekszám Öntésmajorban, ma már kétszázan sincsenek a településen. A gazdag múltra a „kopott” uradalmi épületek és a helybeliek szavai emlékeztetik az arra járókat. Öntésmajor mint a Kapuvár környéki majorságok legtöbbje az egykori herceg Esterházy-uradalomhoz tartozott, lakói a birtokon találtak munkát. Tovább olvasom