Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Hiányos bölcsődei működési feltételek

A csornai önkormányzat is pályázik bölcsődéjének felújítására. A városvezetők azt mondják: az országos keretnek akár többszörösét is el tudnák költeni, egyedül is. 400 millió forintot osztanak szét.

Az ország idei költségvetésében 400 millió forintot különítettek el bölcsődei felújításokra. Hazánkban közel 600 ilyen intézmény működik, melyek pályázati úton juthatnak a fejlesztési támogatáshoz. A csornai önkormányzat is benyújtotta igényét bölcsődéjének rekonstrukciójára.

Az elnyerhető támogatás felső határa húszmillió forint. Ez azt jelenti, ha mindenki a maximális forráshoz jut, akkor országosan mindössze húsz intézményt újíthatnak fel. Gyopáros Alpár alpolgármester portálunknak azt mondta: a város egyedül is fel tudná használni akár a 400 millió forintnak a többszörösét is. A pályázati kiírásból kiderül ugyanakkor az is, hogy például játszótéri eszközök nem vásárolhatók a támogatásból, pedig arra is nagy igény lenne.

A csornai bölcsődébe a környékbeli településekről is járnak gyerekek. Az épület felújítása időszerű lenne.
A csornai bölcsődébe a környékbeli településekről is járnak gyerekek. Az épület felújítása időszerű lenne.

– A gyes idejének lerövidítése miatt hamarosan komoly igény lesz az újabb férőhelyekre – jegyezte meg Gyopáros Alpár. – A kedvezőtlen körülmények ellenére beadtuk a pályázatot.

A csornai bölcsőde 1980-ban épült, azóta a tető javításán kívül önkormányzati forrás hiányában nagyobb felújítások nem történtek az épületben. Hatvan férőhellyel működik, hat csoportszobában, maximális kihasználtsággal. A városból és még tizenegy környékbeli településről járnak be a gyerekek.

– Az intézményben tavalyi szakmai ellenőrzések során kiderült, hogy az épület erősen felújításra szorul – tájékoztatott az alpolgármester.

– Sem a gyermeköltöző, sem a fürdők kialakítása nem megfelelő, a működés feltételei sem biztosítottak. A bölcsőde külső nyílászárói a hőtechnikai előírásoknak nem felelnek meg, cseréjük indokolt. A fűtési rendszer korszerűsítésével külön hőmennyiségmérőt építenénk be. A radiátorok cseréje is megtörténhet, így összességében negyvenszázalékos energiamegtakarítás lenne lehetséges.

Az önkormányzat a maximális, 20 milliós támogatási igénnyel élt, a szükséges önerőt saját forrásból biztosítaná.

Olvasóink írták

  • 2. reális 2010. február 27. 09:42
    „Gyopáros adja át pénzt, amit a nem létező civilszervezetek nevében kapott,legyen belőle új játszótér!”
  • 1. csiga_biga 2010. február 25. 14:18
    „Azt hiszem ez az amiről beszél az ellenzék, amikor azt mondja, hogy a kormány magára hagyta az embereket! Ezek nem gondolkodnak odafönt? Az ő gyerekeik vagy felnőttek rég, vagy magán óvodába járnak, nekik nem fontos az átlagember! Miért lenne ez más a mostani választás után? Új óvodai férőhelyeket nyitnak 10 év alatt... Ha 10 évig megkapják a "bizalmat"... Ha... Túl sok a ha!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A majorok még őrzik a téeszek emlékét

A kapuvári képviselő-testület most hagyta jóvá az egykori szövetkezeti megnevezését egy… Tovább olvasom