Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hatvanéves papi jubileum

Pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján mondott hálaadó szentmisét Csornán dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, nyugalmazott prépost-prelátus. Dolgos, küzdelmes, de eredményekben bővelkedő évtizedek állnak Ödön apát mögött.
Nagy ünnepe volt tegnap délután a premontrei rendnek Csornán. Dr. Horváth Lóránt Ödön apát, nyugalmazott csornai prépost-prelátus mondta gyémántmiséjét az apátsági templomban. „Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, s rám árasztott kegyelme nem maradt eredménytelen" – hangzott Ödön apát jelmondata.

A csornaiak és a rábaköziek szeretetét, megbecsülését Ödön apát iránt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tegnap este zsúfolásig megtelt a premontrei templom az őt köszöntő és érte imádkozó hívekkel. De eljöttek szerzetes- és paptestvérei is, dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Thomas Handgraetinger, a premontrei rend generális apátja, aki XVI. Benedek pápa apostoli áldását is közvetítette. Jelen volt Bartal Tamás nyugalmazott jászói apát, Fejes Anzelm váradi apát, Ulmann Péter gödöllői kormányzó perjel. Csorna világi és az egyházközség vezetői is köszöntötték a gyémántmisés apátot. Fazakas Zoltán Márton csornai kormányzó perjel köszöntőjében dr. Horváth Lóránt Ödön apáti jelmondatát idézte: „Íme, élünk! Ez a két szó egy rácsodálkozás az életre – fogalmazott a kormányzó perjel.

Hatvan évvel ezelőtt, a szombathelyi székesegyházban szentelték pappá dr. Horváth Lóránt Ödön apátot. Csornán adott hálát az elmúlt évtizedekért. Fotó: Cs. Kovács Attila
Hatvan évvel ezelőtt, a szombathelyi székesegyházban szentelték pappá dr. Horváth Lóránt Ödön apátot. Csornán adott hálát az elmúlt évtizedekért. Fotó: Cs. Kovács Attila

– Íme, a Mindenható kegyelméből élünk. Sok olyan pillanata volt életének, amikor e jelmondat lelke legmélyéről tört elő. Életében sok olyan esemény volt az elmúlt hatvan évtizedben, amiért hálát adni érdemes és kell is. Mindannyian azért jöttünk, hogy apát úrral együtt adjunk hálát és jubileumán szeretettel kívánjuk, hogy a jó Isten éltesse."
„Amikor Kovács Sándor megyés püspök úr pappá szentelt bennünket, tizenöten voltunk – emlékezett vissza a szentmise végén dr. Horváth Lóránt Ödön.

– Ma mindössze ketten élünk. Újmisés szentképemre a következő idézetet választottam: »Elküldött engem az Úr, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek és meggyógyítsam az összetört szíveket.« Amikor apáttá választottak, a jelmondatom az lett, »Íme, élünk!«. Mi, akik magas kort éltünk meg, tudjuk, hogy mit jelentett ez az elmúlt évtizedekben. Isten kegyelméből átéltünk mindent, és íme, élünk, itt vagyunk és tesszük azt a munkát, amit a jó Isten ránk bízott. A gyémántmisés idézetem összefoglalja az életemet. Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, s rám árasztott kegyelme nem maradt eredménytelen."

A nyugalmazott prépost-prelátus mögött valóban küzdelmes és dolgos évtizedek állnak. Apáttá választása után, 1990-ben a rend újraindítása volt a feladata. Felújíttatta a csornai rendházat kívül-belül, szervezte a közösségi életet, elindította a szombathelyi rendi gimnáziumot, a rendházat, a keszthelyi rendházat. 2006-ban, ötvenéves papi jubileumán a Kisalföldnek így nyilatkozott: „Valóságos csoda, hogy visszatérhettem Csornára. A történelemnek az ura maga az Isten, a Gondviselő, aki az embert megtartja önmaga és a kijelölt cél számára. Az én útjaimat a Gondviselés irányította. Akkor is, amikor az egyik helyről a másikra kellett menni, és akkor is, amikor az egyházat elnyomták, üldözték, a hitoktatást megnehezítették. De a papi hivatásom megmaradt és a lelkipásztori munkában is örömet találtam."

Munkáját, eredményeit nemcsak rendtársai, tanítványai ismerték el az elmúlt években, hanem azok a települések is, melyeken tevékenykedett. Csornán díszpolgárrá választották, a vasi megyeszékhelyen a Szombathely Oktatásügyéért Díjat vehette át. Idén március 15-én az állam élete és munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlott a bogyoszlói képviselő-testület

Hét végén feloszlatta magát a bogyoszlói képviselő-testület, így az öttagú plénum minden helyére új… Tovább olvasom