Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Harmincmilliós fejlesztés az iskolai farmon

Csorna - Harmincmillió forintból traktort, vetőgépet, ekét, műtrágyaszórót vásároltak a Csukás-szakközépiskola tangazdaságában. A farm új vezetője egykori diákja az iskolának.
Harminc forintot költött gépbeszerzésre idén a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdasága. Pályázaton nyertek támogatást, illetve a szakképzési alap jelentette a forrást. Változás még, hogy nyártól új vezetője van az iskolai „farmnak". Kocsis Zoltán egykor maga is „csukásos" diák volt.

A huszonhat esztendős tangazdaság-vezető a Csukásban érettségizett és lett gépésztechnikus, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán szerzett agrármérnöki és mérnök-tanári diplomát. Az alma materbe tért vissza, ahol nyáron vette át a gazdaság irányítását. Jól „karbantartott", megfelelően működő „örökséget" kapott elődjétől, a nyugdíjba vonuló és a Csorna Szolgálatáért Díjjal kitüntetett Szabó Pétertől.

Kukoricavetőt, műtrágyaszórót, traktort és ekét vásároltak.
Kukoricavetőt, műtrágyaszórót, traktort és ekét vásároltak.


– A gazdaság eddig is rendelkezett minden olyan géppel, melyek a munkához szükségesek voltak – mondta elöljáróban Kocsis Zoltán. – A technikai fejlesztés azonban mára elengedhetetlenné vált, hiszen eszközeink elavultak, elhasználódtak. Mivel a piaci versenyben nekünk is részt kell vennünk, fontos, hogy szinten tartsuk gépparkunkat. Egy többfunkciós kukoricavető gépet vásároltunk, ami alkalmas műtrágya és mikrogranulátum szórására is. Vettünk egy műtrágyaszórót is, mely nagy munkaszélességben képes a precíz kiszórásra. Az ősszel érkezett meg a gazdaságba egy New Holland traktor, homlokrakodóval és a szükséges adapterekkel felszerelve. Sikerült egy hármas váltóforgató ekét is beszereznünk, réselt kormánylemezzel.

Kocsis Zoltán nyár óta irányítja a tangazdaságot.
Kocsis Zoltán nyár óta irányítja a tangazdaságot.

A Csukás-iskola tangazdasága az Oktatási Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság fejlesztési és képzési bizottságának pályázatán volt sikeres. Közel 7 millió forintos támogatást kaptak a beszerzéshez. A teljes beruházás 30 millió forintos volt, a fennmaradó összeget az iskola a cégek által befizetett szakképzési hozzájárulásból biztosította.

– Betakarítást segítő gépekre lenne még szükségünk. Figyeljük a pályázatokat és reméljük, sikerül élnünk a lehetőségekkel – tette hozzá a tangazdaság-vezető.

Az iskola 95 hektáron gazdálkodik,a terméseredmények jók voltak, s az értékesítéssel sem volt gond.

Olvasóink írták

  • 2. gaben206 2008. december 18. 19:52
    „"Harminc forintot költött gépbeszerzésre idén a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdasága. ..."

    Harminc forint ? :-)”
  • 1. b.zoli 2008. december 18. 16:19
    „És én mint szerény dolgozoja a sulinak dolgozhatok ezekkel a fantasztikus gépekkel! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkarendváltozás az ügyfélszolgálatokon

Kapuvár - A polgármesteri hivatal holnap 8-tól 12 óráig tart ügyfélfogadást. December 20-án,… Tovább olvasom