Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Hagyatékban mégsem kell a hiteles papír?

A földhivatal tájékoztatása szerint hagyatéki eljárásban nincs szükség a papíralapú tulajdonilap-másolatra. Azaz az önkormányzatoknak nem kell az adatszolgáltatásért a 6250 forintokat kifizetniük.

A megyei földhivatal vezetője szerint az önkormányzatoknak nem kell milliókat kifizetniük a földhivatali adatszolgáltatásért. Dr. Sipos Gertrúd arról tájékoztatta portálunkat, hogy a hagyatéki eljárásokban és a pályázati anyag elkészítésekor is van ˝olcsóbb˝ megoldás, mint a papíralapú, hiteles tulajdonilap-másolat.

– Idén január 1-jén lépett hatályba a 1996. évi LXXXV-ös, úgynevezett díjtörvény módosítása. A cél az volt, hogy a jogi szabályozást hozzáigazítsa a technikai lehetőségekhez – fogalmazott dr. Sipos Gertrúd.
– Ennek megfelelően a papíralapú helyett a takarékosabb elektronikus adatszolgáltatást helyezi előtérbe. A változtatás egyik eleme, hogy papíron a jövőben kizárólag hiteles tulajdonilap-másolat igényelhető, melynek díja 6250 forint lett. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hagyatéki eljárásban ilyen összegű díj fizetése ellenében lenne csak beszerezhető a tulajdoni lap.

Dr. Sipos Gertrúd hozzátette: a díjtörvény szerint az elektronikus dokumentumként szolgáltatott, nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése díjmentes a hagyatéki eljárásban is. Az úgynevezett Takarnet-szolgáltatás a polgármesteri hivatalok számára is hozzáférhető. A csatlakozás díja három évre 40 ezer forint.

– A hagyatéki eljárásról szóló rendelet a hagyatéki leltár felvételéhez nem írja elő a hiteles tulajdoni lapot. A leltárt a szükséges adatok beszerzése, illetve az érdekeltek meghallgatása alapján kell elkészíteni.

Az így elkészült leltár egy példányát – ha a hagyatékban ingatlan van – az illetékes földhivatalnak kell megküldeni azzal, hogy az ingatlanra vonatkozó hiteles tulajdonilap-másolatot csatolja a hagyatéki leltárhoz és azt a leltárral együtt továbbítsa az illetékes közjegyzőhöz. 


Az úgynevezett Takarnet-szolgáltatás a polgármesteri hivatalok számára is hozzáférhető. A csatlakozás díja három évre 40 ezer forint.
A hagyatéki leltárhoz szükséges adatokat elsősorban az ismert örökösöktől kell beszerezni, ám ők nem feltétlenül ismerik az örökhagyó nevén álló ingatlanokat, különösen nem a helyrajzi számokat. A hagyatéki ügyintéző megkeresésére azonban ilyen adatszolgáltatást nem áll módunkban teljesíteni, mert a törvény korlátozza azok körét, akik egy tulajdonos valamennyi ingatlanáról legyűjtést kérhetnek. Egyébként a körzeti földhivatalok csak az illetékességi területükön lévő ingatlanokról tudnak ilyen lekérdezést végezni.

Az önkormányzati pályázatokhoz igénybe vett tulajdoni lapokról a hivatalvezető elmondta: szintén tárgyánál fogva díjmentes az elektronikus, hitelesítés nélküli tulajdoni lap, ha a helyi önkormányzat közszolgáltatásait érintő beruházások pályázati dokumentációjához kérik.

A törvényben felsorolt pályázati eljárásokban nem lehet mellékletként tulajdoni lap csatolását kérni, hanem elektronikus dokumentumként szolgáltatott, nem hiteles tulajdonilap-másolatot kell felhasználni.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 09. 14:47
    „Mi a <moderálva> kerül azon a darab papíron 6250.-Ft ba? Nincs gátja a szemtelenségnek,vagy ezt is ügyvéd csinálja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Külföldi csodára ne számítsanak a termelők˝

A magyar tejtermelők a feldolgozóktól kapott felvásárlási árat különböző támogatásokkal egészíthetik… Tovább olvasom