Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gaztengerben a bankos házak

Az alacsony értékesítési árak miatt várnak ki a bankok a hitelesektől visszavett házak eladásával. Évek telnek el, az ingatlanok állaga romlik. A rendetlenség zavarja a szomszédokat, az önkormányzatok jószerével tehetetlenek.

Nagy csapás éri azokat, akik elvesztik otthonukat. A kényszerű költözködés – vagy kilakoltatás – után a házak üresen maradnak, bankos nyelven kényszerértékesítik azokat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egy 2012-es elemzése szerint azonban a folyamat hosszú és költséges. Ráadásul – derül ki az elemzésből – az új tulajdonosok, a pénzintézetek sem sürgetik az eladást.

A kényszerértékesítések tapasztalata ugyanis az, hogy az elérhető ár igen alacsony. Így az ügyletek akár veszteséggel is zárulhatnak a bankok szempontjából. Sok ingatlan évekig áll üresen, jobbik eset az, ha korábbi tulajdonosa bérlőként maradhat tovább. Az elmúlt hetekben több jelzést is kaptunk olvasóinktól: áldatlan állapotok jellemzik a bankos házakat.

Selyem Ferenc (jobbra) és Köteles István néha lekaszálják a füvet a gazdátlan ház előtt. A patkányokkal, nyestekkel azonban ők sem tudnak mit kezdeni.
Selyem Ferenc (jobbra) és Köteles István néha lekaszálják a füvet a gazdátlan ház előtt. A patkányokkal, nyestekkel azonban ők sem tudnak mit kezdeni.

– Három éve költöztek el a szomszédaink, azóta üres a házuk – panaszolta a Kisalföldnek Tóth Józsefné Csornán, a Bocskai utcában. – Illetve már nem is üres, mert férgek tanyája lett. Amúgy egy nem is régi, jó karban lévő épületről van szó. Nagyon sok gondot okoz nekünk, környékbelieknek. Az udvar elgazosodott, a bokrok a mi házunk oldalát verik, dörzsölik. A patkányok, nyestek átjárnak hozzánk, tele van velük az udvar. Ráadásul már azt is tapasztaltuk, hogy éjszakánként idegenek járkálnak az udvaron. Egyszerűen félelmetes.

Lapunk utánajárt: az önkormányzatok, amennyiben a tulajdonos nem gondoskodik megfelelően birtokáról, nem sokat tehetnek. Dr. Gál László beledi jegyző érdeklődésünkre elmondta: amióta a tiltott és kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyeztette az Alkotmánybíróság, lehetőségeik behatároltak.

Tóth Józsefné szomszédjában ˝bankos ház˝ áll. A gondozatlan udvar és kert miatt sokat bosszankodik.
Tóth Józsefné szomszédjában ˝bankos ház˝ áll. A gondozatlan udvar és kert miatt sokat bosszankodik.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Egyesületének főtitkára, Kovács László a Kisalföldnek azt mondta, a bankok kezén lévő házak
piaci alapon kelnek el. Nekik már nincs rálátásuk a „tulajdonos utáni" időszakra. Hozzátette: arra szinte nincs is példa, hogy az otthonát vesztett adós visszakapja, visszavásárolja ingatlanát. Ő úgy véli, az a jobbik eset, ha egy ideig még bérlőként maradhatnak lakásukban, így sajátjukként gondozzák a környezetet is.
– Amíg a helyi rendeletek érvényben voltak, az önkormányzat szankcionálhatott, de ma már nem. A tulajdonosokat most felszólítjuk a környezet rendben tartására, és ha ez sem segít, elrendeljük a közérdekű védekezést. Ekkor az ingatlan zárt részére, udvarára is bemehetünk. A költségeket vagy az adóhatóság hajtja be, vagy az ingatlanra terheljük. Amíg az önkormányzat pénzéhez jut, nem egyszerű az út, de elvileg járható – tájékoztatott dr. Gál László. A beledi jegyző szanyi kollégája, Funtek János is hasonló véleményen van. Mint mondta, falujukban három ház is van bank tulajdonában. Az utcafronton az önkormányzat kaszáltatja a füvet. „Az egyik háznál most kezd áldatlanná válni a helyzet. Ám odabent csak veszély esetén intézkedhetünk" – fogalmazott Funtek János.

Visszatérve Csornára a Bocskai utcába, a többi szomszéd is megerősítette: ott már elviselhetetlen a helyzet. Selyem Ferenc és Köteles István is elmondta: néhányszor ők vágták le a bokrokat az érintett épület előtt. A patkányokkal, nyestekkel azonban nem tudnak mit csinálni.

– Halljuk, látjuk, amint a mi udvarainkban is garázdálkodnak már – magyarázta Köteles István. – Valakinek intézkednie kellene, hiszen ez nem a szomszédok dolga.

Selyem Ferenc még elgondolkodott:

– A bankok szó nélkül viszik a házakat, kiteszik a szerencsétlen adósokat az utcára. Nem ismernek ellenvetést. Amikor meg nekik kellene a kötelességüket elvégezni, hallgatnak. Akkor meg minek a nagy sietség, ha eladni sem akarják, és gondját sem viselik a háznak – vélte.
Az eset nem egyedi: nem messze a Bocskai utcától ugyancsak van egy, a bankhoz került lakóház. Hasonló állapotban.

109 megyei ingatlan a listán. 2011-től 2013 harmadik negyedévéig 24.810 lakóingatlant jelöltek ki kényszerintézkedésre. Megyénkben 776-ot. Jelenleg 109 megyebeli ingatlan szerepel a kijelöltek listáján. 2013 második negyedévében a pénzügyi intézmények összesen három ingatlant adtak el. Kilencet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NEK) vásárolt meg, tizennyolcat maga az adós értékesített. Az előző három hónapban ezek a számok a következők szerint alakultak: kettőt a bankok adtak el, kettőt a NEK vett meg, tízet az adós értékesített.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra súlyos beteg a rábacsécsényi kisfiú - fotók a jótékonysági estről

A genetikai betegségben szenvedő Bence gyógyulásáért az Afganisztánban állomásozó magyar katonák is szurkolnak. Tovább olvasom