Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Földeket, csarnokot adna, de nem kell

Gyógyfürdőhöz hat hektár földet, napelemgyárhoz ipari területet, kétezer négyzetméteres csarnokot ajánlott fel egy bágyogszováti vállalkozó. Szabó Imre nem kér nyereséget mindezért, mivel szülőfaluja boldogulását szeretné segíteni.
Faluja és a Rábaköz gyarapításán töri egyre a fejét a bágyogszováti Szabó Imre. A 74 éves vállalkozó ajánlott fel már földterületet gyógyfürdőnek, most pedig ipari üzemét adná át napelemgyárnak. Bár sok fórumon vázolta az általa kínált lehetőségeket, megkereste az éppen illetékes döntéshozókat, nem éltek segítségével. Pedig haszon nélkül tenné mindezt, községe boldogulása érdekében.

Szabó Imre Bágyogszováton született, aztán iskolásként elkerült a faluból. Később vállalkozó lett és szülőhelyén is alapított üzemet.
– Úgy gazdálkodtam, hogy életemben, ami még hátravan, nem lesznek anyagi gondjaink. Megtehetem és szívem szerint teszem is, hogy megpróbálok segíteni a falumnak. Lehet, hogy bolondnak néznek sokan, de hiába vetődtem el Bágyogszovátról, az egyik lábam itt ragadt – mondta a Kisalföldnek Szabó Imre.

Szabó Imre ipari csarnokát szívesen átadná a napelemgyárnak. Orbán Viktor miniszterelnöknek meg is írta: figyeljen az ígért egymilliárd forintra.
Szabó Imre ipari csarnokát szívesen átadná a napelemgyárnak. Orbán Viktor miniszterelnöknek meg is írta: figyeljen az ígért egymilliárd forintra.

Aztán sorra vette, miben látná a fejlődést. Először is a termálvíz kihasználásában. – Amikor Csornán zárva volt a strand, felajánlottam a segítséget a helyi önkormányzatnak. A kút tisztázatlan tulajdonjoga miatt azonban nem tudtunk együttműködni. Ekkor gondoltam arra, hogy Bágyogszováton kellene megvalósítani hasonló beruházást. Persze nem luxusszállókra, wellnessre gondoltam. Úgy véltem, a gyógyfürdő lenne a megfelelő és ehhez hathektárnyi földemet adtam volna, ingyen. Egy kikötésem volt, hogy a létesítmény nem privatizálható, annak mindig közösségi tulajdonban kell lennie. Elképzelésem szerint a termálvíz elsősorban gyógyította volna a betegeket, aztán mellette egy fóliasátras kertészetet is terveztem. Harmadsorban a fel nem használt vízzel szabadban lévő fürdőmedencéket lehetett volna feltölteni. Ez a koncepció elkerült Molnár Csaba volt kancelláriaminiszterhez, aztán a Fidesz-kormány is megkapta, de senki nem élt a kínált alkalommal.
Szabó Imre aztán le is mondott a fürdőberuházásról, de a település fejlesztéséről nem. Amikor 2001 júliusában bejelentették a csornai napelemgyár-beruházást, ő is gondolkodni kezdett.

– Újabb bolondságom a napelemgyár. Beleástam magam a részletekbe, láttam a gyakorlatban is ilyeneket – folytatta a bágyogszováti vállalkozó. – Kiderült, hogy nem olyan egyszerű dolog ez, mint amilyennek először hangzott. Németországban például sok komoly cég bukott bele a gyártásba. Komolyabbak, mint a Csornán fejlesztést ígérő, svájci hátterű üzletember. A piacot ugyanis itt is Kína uralja, szinte áron alul kínálva a napelemeket. Miközben érdeklődtem és tanulmányoztam a lehetőségeket, egy komoly, a napelemekhez profilokat gyártó cégnek lettem a kizárólagos magyarországi forgalmazója. Egy kínai üzemmel pedig egyezségem van a kristályos részek szállítására. Ennek ellenére azt szeretném, ha Bágyogszováton valósulna meg a napelemgyár. Ehhez kétezer négyzetméteres üzemcsarnokomat ajánlom fel és kéthektáros ipari területemet. Minden közmű rendelkezésre áll. Nem kell utat építeni, csatornát vezetni. Orbán Viktornak is írtam levelet a közelmúltban, figyeljen oda arra az egymilliárd forintra, amit kormánya ajánlott fel a csornai gyár építőjének. Elmondtam persze mindezt az országgyűlési képviselőnknek is. Nem nagyon értem, miért nem használják ki a lehetőséget, hiszen tulajdonképpen a Rábaköznek mindegy, hogy Csornán vagy tíz kilométerrel arrébb épül meg a gyár.

Szabó Imre még hozzátette: neki nem kellene nyereség ebből a vállalkozásból sem. Egy vágya lenne csupán: az egykori, szováti iskolát újítaná fel és állítaná vissza eredeti állapotába, szülei és nagyszülei emlékére.

Olvasóink írták

 • 4. Zetoros 2013. június 22. 17:19
  „Több ilyen ember kellene ebbe az országba és lehet hogy megváltozna minden.”
 • 3. oPTiKa 2013. június 21. 08:17
  „Tiszteletreméltó kezdeményezés.

  A gond csak ott van, hogy a magyarországi gazdasági környezet (= kiszámíthatatlanság, korrupció) nem kedveznek az ilyen vállalkozásoknak... :-(

  A fürdö felépítésére nem lehetne létrehozni egy nonprofit egyesületet?”
 • 2. 00044 2013. június 20. 21:37
  „Tisztelt Uram, sok sikert kívánok Önnek, de rossz országban próbálkozik.”
 • 1. carpediem6 2013. június 20. 17:43
  „Le a kalappal a vállalkozó előtt! Ezt nem mindenki ajánlaná fel,de amilyen ostoba a magyar ember még ingyen sem kell senkinek,mert amint mondta "nem privatizálható" és ezt nagyon is jól teszi,hogy kiköti. Ezért ő dolgozott egy életen át és nem azért adja ajándékba,hogy mások elherdálják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari parkot és saját céget hoz létre Beled

A hatvanhárommillió forintért vásárolt ipari területre ipari parkot és saját céget tervez a beledi… Tovább olvasom