Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Falugondnokként is bizonyít a polgármester

Sobor - A polgármester helyettesíti a falugondnokot Soboron. A községvezető társadalmi munkában vállalta a feladatot. Így spórolnak a kistelepülésen.
A falugondnoki szolgálatra minden kisközségben szükség van, de a működtetés sokba kerül. Az önkormányzatok az állami normatívát kénytelenek kipótolni. Éppen ezért úgy spórolnak a települések, ahogy tudnak. Soboron például úgy, hogy a polgármester társadalmi munkában helyettesíti a falugondnokot, ha szükség van rá. Szabadságok, betegség vagy éppen a tanfolyamok idején.

Nemes László a helyettesítésért nem kér és nem is kap pénzt. Egy évben így több százezer forintot takarít meg a község. Reggelente az iskolásokat és óvodásokat szállítja, délben ebédet hord, délután ha kell, gyógyszert vált ki vagy lottószelvényeket vásárol, de a közterületeken is nyírja a füvet.

A falugondnok-polgármester, Nemes László naponta több mint száz adag ebédet szállít.
A falugondnok-polgármester, Nemes László naponta több mint száz adag ebédet szállít.

– Úgy gondoltam, ha egy kicsit átrendezem a tennivalókat, egy kis túlmunkával ez belefér a mindennapokba. És ha ezzel még pénzt is spórol az önkormányzat, mindenképpen vállalom – indokolta, miért vette a nyakába ezt a terhet is Nemes László. – A helyettesítés minden évben sokba kerül, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor a falugondnokunk kiesik a munkából. A múlt héten például bentlakásos képzésen vett részt, muszáj volt helyettest találni. A falugondnoki szolgálat amúgy is sokba kerül a falunak.

A Rába-parti község önkormányzata évente több mint egymillió forintot különít el a szolgálat fenntartására. Ennyivel kell kiegészíteni az állami normatívát. Az intézményre azonban szükség van, hiszen a település minden korosztálya kihasználja előnyeit. Az aktuális fuvarok, mint a gyerekszállítás, ebédkihordás, az idősek utaztatása mellett a falugondnok szállítja a helyi civilszervezetek tagjait, valamint közreműködik a közterületek rendben tartásában is. Ha kell, a kistraktort is megjavítja a polgármester. „A magunk módján próbálunk takarékoskodni. A képviselő-testület rábólintott erre a megoldásra, hiszen az ellátást folyamatosan biztosítani kell"–jegyezte meg a sobori polgármester.

Olvasóink írták

 • 2. Poncius_01 2009. április 30. 18:03
  „Csakhogy az ilyen kis lélekszámú községek főállású polgármestereinek a fizetése
  kevesebb mint amit a parlamenti képviselők számla nélkül elszámolnak.
  Csak néhány példa ami a napokban ismertté vált:
  Dávid Ibolya: havi 223 ezer forint számla nélküli költségtérítés
  Kiss Péter: 146 ezer forint étkezési utalvány

  Spórolni kell de nem ott ahol már mindent bezártak(óvoda, iskola, posta) vagy
  megszüntettek (pl. vasúti közlekedés).”
 • 1. jocó123 2009. április 27. 11:01
  „Amennyi dolga lehet, egy kb. 400 lelkes település polgármesterének igazán belefér a falugondnoki teendő is a munkaidejébe. Ha rajtam múlna, ilyen kicsi falvakban nem is engedném, hogy főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott polgármesterek legyenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Apa, anya, gyere velem!˝

A kapuvári Király-tó Óvoda és Bölcsőde szervezésében kerékpártúrán vettek részt a helyi óvodások és… Tovább olvasom